Nederland vernedert nummer 1 van de wereld

Hockey

De Nederlandse hockeyers rollen regerend wereldkampioen Australië met 4-0 op en bereiken de halve finale. Dinsdag wacht België.

Mink van der Weerden (rechts) heeft de eindstand op 4-0 gebracht in de kwartfinale tegen Australië. Foto Koen Suyk/ANP

Het woord revanche wilde geen van de Nederlandse hockeyers zondagavond in de mond nemen, mede uit respect voor de nummer één van de wereld. Maar de manier waarop de ploeg van bondscoach Max Caldas in de kwartfinale afrekende met de eens zo machtige hockeymachine Australië, had veel weg van een strafexpeditie. Nederland was oppermachtig, won met 4-0 en plaatste zich ten koste van de topfavoriet probleemloos voor de halve finale van de Olympische Spelen. Het Nederlandse tophockey kende mindere dagen. Twee jaar geleden, bij het WK in Den Haag, verloor Nederland de finale van hetzelfde Australië nog met 6-1.

In de donkere, koele Braziliaanse avond bood de kwartfinale tussen de nummers één en twee van de wereld een surrealistische aanblik. Zelden kreeg de trotse ploeg van Australië, met olympisch kampioenen als Jamie Dwyer en Mark Knowles, zo’n ongenadig pak slaag als zondagavond.

Zo energiek, sterk en onnavolgbaar als ze de afgelopen jaren leken, zo mak en loom oogde de Australische ploeg zondag. Ja, dat had veel te maken met de agressieve manier waarop de Australiërs werden bestreden door Nederland. Maar de ‘Kookaburras’ oogden traag en gelaten, een kampioensploeg op leeftijd.

Hoe vaak hadden ze de Nederlandse hockeyers niet dwars gezeten, de laatste jaren? Niet alleen dat traumatische verlies in Den Haag, Australië was Nederland vaker de baas. zoals in de olympische finale van Athene (2004), en in de strijd om het brons in Beijing (2008).

Australië is volgens bondscoach Caldas nog steeds de norm in het internationale hockey. „Absoluut, de beste ploeg van de laatste vier jaar.” Maar dit keer, zei hij na afloop, „waren we gretiger, en daarmee win je de wedstrijd.”

De manier waarop Nederland zijn gevreesde tegenstander bij de keel greep was indrukwekkend. Al na 49 seconden kwam de ploeg op voorsprong dankzij een backhand van Billy Bakker. Na die droomstart kreeg Australië een grote kans op de gelijkmaker, maar doelman Jaap Stockmann liet zich niet passeren. Daarna gaf Nederland weinig meer weg. „En bijna elke kans die we kregen was een doelpunt”, zei Stockman. Via treffers van Bob de Voogd, na rust een schitterende tip-in van Valentin Verga, en een corner van Mink van der Weerden, liep Nederland onverwacht makkelijk uit naar 4-0. Australië had er niets tegen in te brengen.

Opvallend was dat geen van de spelers het nog wil hebben over die nederlaag in Den Haag. „Revanche?”, vroeg aanvoerder Robert van der Horst zich na afloop af. „Nee, dat is het verleden, dat kun je niet controleren. Deze overwinning is mooi, maar ook niet meer dan dat.” Hij sprak van „een prachtige teamprestatie”, maar een half uur na de kwartfinale telde voor hem alleen nog maar de volgende wedstrijd, dinsdag: de halve finale tegen België. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Argentinië.

De bijna hoorbare afwezigheid van hoogmoed of zelfingenomenheid is tekenend voor de mentaliteit die Caldas in zijn groep heeft gekregen. In een succesvolle sportploeg is geen plaats voor borstklopperij. Zelf wilde de coach maar heel kort stilstaan bij de opmerkelijke overwinning. „We mogen blij zijn”, vond hij. „Maar we hebben nog niks.”

    • Rob Schoof