Nasleep couppoging Turkije

Turkse politie doet invallen bij rechtbanken in Istanbul

De Turkse politie heeft maandag invallen gedaan in drie rechtbanken in Istanbul. Daarbij werden 136 medewerkers aangehouden en hun kantoren en computers doorzocht. De acties waren onderdeel van een groot onderzoek naar de daders van de mislukte coup van 15 juli.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadoglu had de hoogste openbaar aanklager van Istanbul een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 173 medewerkers van de rechtbanken Çaglayan, Bakirköy and Gaziosmanpasa. Ook doorzochten ze de huizen van de verdachten. Ze worden ervan verdacht te zijn gelieerd aan de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep zit.

De Turkse regering is na de coup begonnen met een omvangrijke zuivering van vermeende aanhangers van Gülen. Ruim 35.000 mensen zijn gearresteerd, van wie 17.000 formeel onder arrest zijn geplaatst. Ook zijn er 76.000 ambtenaren, rechters, politieagenten en militairen geschorst en bijna 5.000 ontslagen, zei premier Binali Yildirim zaterdag.

De omvang van de zuivering baart westerse landen een mensenrechtenorganisaties zorgen. (AP, Reuters)

    • Toon Beemsterboer