Militairen boos over beperkte aanschaf legerhelmen

Vakbond VBM is ontstemd dat niet alle militairen een eigen nieuwe helm krijgen bij hun nieuwe uitrusting.

Foto ANP / Vincent Jannink

De militairenvakbond VBM is ontstemd dat niet alle militairen een eigen nieuwe helm krijgen. Defensie maakte in juni bekend dat het personeel de komende jaren een nieuwe gevechtsuitrusting krijgt. Terwijl er 45.400 kledingpakketten worden aangeschaft, koopt de krijgsmacht slechts 22.500 nieuwe helmen.

Een vijfde deel daarvan wordt opgeslagen en is alleen beschikbaar voor militairen wanneer zij op oefening of missie gaan. „Een helm hoort gewoon bij de persoonlijke uitrusting van een militair. Juist de nieuwe helm, met extra communicatiemiddelen en betere gehoorbescherming, moet persoonlijk worden afgesteld om perfect te passen”, zegt Jean Debie van de vakbond:

„Volgens Defensie hebben militairen met een bureaubaan geen helm nodig, maar ook zij moeten altijd inzetbaar zijn. Hier is geen inhoudelijke, maar een puur financiële afweging gemaakt. Al durf ik de stelling aan dat het duurder uitpakt om de helmen op te slaan en tijdelijk uit te geven dan om iedereen er één te geven.”

    • Emilie van Outeren