Elf doden na bombardement AzG-ziekenhuis in Jemen

De gevechtsvliegtuigen behoren tot de coalitie die aangevoerd wordt door Saoedi-Arabië.

Een man zit eind juli met zijn familie in zijn huis in Sanaa nadat zijn zoon is omgekomen door een bom.
Een man zit eind juli met zijn familie in zijn huis in Sanaa nadat zijn zoon is omgekomen door een bom. Foto Hani Mohammed / AP

Bij een bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Jemen zijn zeker elf doden en negentien gewonden gevallen. Dat meldt de hulporganisatie in een verklaring.

Twitter avatar msf_yemen أطباء بلا حدود-اليمن Air strike that hit @MSF-supported Abs hospital in #Hajjah, Yemen kills at least 11 and wounds at least 19

De gevechtsvliegtuigen behoren tot de coalitie die aangevoerd wordt door Saoedi-Arabië. De coalitie heeft nog niet op de aanval gereageerd.

4.611 behandelde patiënten

De luchtaanval vond maandagmiddag plaats vlakbij de hoofdstad Sana’a, in het noorden van het land. Een ooggetuige vertelde Reuters dat hulpverleners niet direct slachtoffers durfden te helpen, omdat gevechtsvliegtuigen over het gebied bleven vliegen.

Artsen zonder Grenzen heeft de leiding over het ziekenhuis sinds juli 2015. Sindsdien zijn er 4.611 patiënten behandeld, volgens de organisatie.

Burgeroorlog

Jemen is de afgelopen jaren in de greep geraakt van een verwoestende burgeroorlog. Houthi-rebellen bevechten de inmiddels uit Sana’a verdreven regering van de soennitische president Hadi. De regering wordt gesteund door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die zich een jaar geleden in het conflict mengde.

Lees ook: Hoe de Arabische wereld uit elkaar viel

Op steeds andere plekken breken gevechten uit en vinden bombardementen plaats. Meer dan 6.400 mensen, van wie de helft burgers, kwamen om sinds maart 2015. Dertigduizend mensen raakten. Bijna 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het conflict.

Bombardement op school

Twee dagen eerder kwamen nog tien kinderen om bij een luchtaanval op een school in een ander noordelijk gebied die in handen is van de rebellen. Deze werden volgens de Houthi’s uitgevoerd door de coalitie van Saoedi-Arabië. De Verenigde Naties hebben de aanval veroordeeld en vragen om een onderzoek naar de aanval.

Twitter avatar msf_yemen أطباء بلا حدود-اليمن .@MSF update: Final number of injured from Haydan school is 28 & 10 deaths. All between 8-15 years old #Saada #Yemen https://t.co/Qj4pu8tiPi

De coalitie ontkent dat het een school heeft geraakt en zegt in plaats daarvan zich op een trainingskamp van de Houthi’s te hebben gericht. Ze beschuldigt de rebellen ervan kinderen te rekruteren voor de oorlog.

Artsen zonder Grenzen als doelwit

Artsen zonder Grenzen is wereldwijd vaker doelwit van aanvallen. In mei zei de organisatie dat in 2015 en 2016 tachtig keer een door AzG ondersteunde of geleide faciliteit is aangevallen. Daarbij zijn zeker honderd medewerkers en patiënten gedood.

In oktober 2015 kwamen 42 mensen om het leven toen het Amerikaanse leger een ziekenhuis van AzG in Afghanistan aanviel. De Amerikaanse regering heeft haar excuses aangeboden voor de aanval en compensatie betaald aan overlevenden en nabestaanden.