Meer verdachten in roof miljarden van Maleisië

Corruptie

Zwitserland verdenkt een invloedrijke zakenman uit Abu Dhabi in een schandaal waarbij het staatsfonds van Maleisië werd leeggeroofd.

Foto Reuters

Het corruptieschandaal rond het afromen van zo’n 3,5 miljard dollar uit het Maleisische staatsinvesteringsfonds 1MDB wordt steeds groter. Nadat eerder onder anderen de Maleisische premier Najib Razak en zakenbank Goldman Sachs in het nauw raakten, ligt nu ook een van de invloedrijkste mensen in Abu Dhabi onder vuur.

Zondag meldde de Financial Times dat de Zwitserse autoriteiten Khadem al-Qubaisi in een strafrechtelijk onderzoek op de korrel hebben. Hij wordt verdacht van fraude, witwassen en corruptie. Al-Qubaisi is een van Abu Dhabi’s bekendste zakenlieden; hij stond jaren aan het hoofd van het gigantische staatsinvesteringsbedrijf IPIC. Vorig jaar stapte hij er zonder opgaaf van redenen op. Al-Qubaisi heeft nauwe banden met de heersers van het emiraat en staat dicht bij Mansour bin Zayed Al Nahyan, eigenaar van Manchester City en broer van het staatshoofd.

Internationale fraude

De corruptiezaak draait om miljarden die zijn verdwenen uit het Maleisische staatsfonds 1MDB, in 2009 opgericht om investeringen te doen ter bevordering van de economische groei.

In de praktijk werd vooral de bankrekening van enkele hooggeplaatste betrokkenen gespekt, waaronder die van de 1MDB-oprichter: de Maleisische premier Razak. Volgens The Wall Street Journal is zo’n 1 miljard dollar bijgeschreven op zijn bankrekening.

Dit gebeurde via een omweg, via rekeningen van de Saoedische koninklijke familie. Volgens Razak (en de Saoedi’s) was de 681 miljoen dollar die via het Arabisch schiereiland op Razaks rekening belandde „een donatie” voor zijn verkiezingscampagne.

De 1MDB-witwascarrousel maakt gebruik van ondoorzichtige constructies en loopt via verschillende landen, personen en vennootschappen. Het Koninkrijk der Nederlanden wordt ook gebruikt door de verdachten van witwassen en corruptie.

Uit een dagvaarding van de Amerikaanse autoriteiten (zij willen beslag leggen op 1 miljard aan 1MDB-gerelateerde bezittingen) blijkt dat de verdachten voor het witwassen gebruikmaakten van vennootschappen op Curaçao. In 2012 en 2013 werd in totaal 991 miljoen dollar overgemaakt via ING in Nederland.

Saillant detail: met een deel van het 1MDB-geld werd de film The Wolf of Wall Street gefinancierd, zo blijkt uit de dagvaarding. Een van de geldschieters van de film was Red Granite Pictures, een bedrijf van de stiefzoon van de Maleisische premier.

Lees ook: Premier Najib heeft Panama niet nodig voor een schandaal

Al-Qubaisi zou geld hebben afgeroomd bij de uitgifte van 1MDB-obligaties van in totaal 6,5 miljard dollar. Die obligatie-uitgifte in 2012 en 2013 werd begeleid door zakenbank Goldman Sachs. En daarom wordt de rol van de zakenbank momenteel onderzocht door de autoriteiten in de VS.

Het IPIC van Al-Qubaisi garandeerde die obligaties. Dat hij nu onder Zwitsers vergrootglas ligt is vanwege de betrokkenheid van de Zwitserse bank en vermogensbeheerder BSI.

    • Camil Driessen