Konijnensterfte

Voor konijnen is inenting tegen dodelijk virus verplicht

Deelnemers aan kleindierenshows zijn verplicht onmiddellijk hun konijnen te laten inenten tegen het besmettelijke konijnenvirus RHD-2. Dat heeft de organisatie Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) maandag bepaald. RHD-2 is een nieuwe variant van het RHD-virus, dat de dodelijke konijnenziekte VHS (viraal hemorragisch syndroom) veroorzaakt. De infectie grijpt momenteel hard om zich heen in Nederland en leidt tot acute sterfte. Het hardnekkige virus treft zowel konijnen in het wild als in gevangenschap. Dagelijks wordt melding gemaakt van konijnen die plotseling dood zijn. Een geneesmiddel is er niet, wel preventieve vaccins. Verplichte inenting op dierenshows moet de verspreiding tegengaan. (NRC)

Konijnenvirus RHD-2 pagina 7