‘Kindermisbruik in Griekse vluchtelingenkampen’

Seksueel geweld Hulporganisaties slaan alarm na meldingen van misbruik in Griekenland en Scandinavië.

Nabij het voormalige internationale vliegveld van Athene hebben migranten een tijdelijk kamp gebouwd. Sinds de grenzen in maart sloten, zitten zo’n 57.000 migranten ‘vast’ in Griekenland.
Nabij het voormalige internationale vliegveld van Athene hebben migranten een tijdelijk kamp gebouwd. Sinds de grenzen in maart sloten, zitten zo’n 57.000 migranten ‘vast’ in Griekenland. Foto Angelos Tzortzinis/AFP

Het aantal gevallen van seksueel geweld in Griekse vluchtelingenkampen neemt toe. Dat stelt het Rode Kruis in de Britse zondagskrant The Observer. Vooral vrouwen en kinderen zouden slachtoffer worden van misbruik. Sommige slachtoffers waren pas zeven jaar oud.

De krant heeft bronnen voor dit bericht in zeker één van de vluchtelingenkampen die worden gerund door de Griekse overheid. Hulpverleners in het kamp, in een voormalige toiletpapierfabriek nabij Thessaloniki, bevestigen dat de situatie zo ernstig is dat vrouwen ’s avonds niet meer alleen naar de wc durven te gaan.

Een hulpverlener in het kamp spreekt van bendes mannen die jonge meisjes belagen. Een Iraaks gezin zou in veiligheid zijn gebracht buiten het kamp nadat de 7-jarige dochter overstuur en met blauwe plekken was teruggekeerd uit een vreemde tent. Ze zou zijn meegelokt door een man van een van de bendes op het kamp, die haar spelletjes op een smartphone beloofde. Naderhand verklaarde ze seksueel te zijn misbruikt.

Het Rode Kruis stelde zondag in The Observer bij monde van een woordvoerder dat de Griekse overheid en de VN op de hoogte zijn gebracht van de misstanden. De VN laten op hun beurt weten dat ze de Griekse regering „keer op keer” hebben gewezen op het veiligheidsrisico in de kampen. „We zijn in gesprek.”

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt met zeker tien vrouwen uit het kamp contact te hebben na meldingen van seksueel geweld. In het kamp worden zo’n 1.400 vooral Syrische vluchtelingen opgevangen, onder wie naar schatting 170 kinderen. AzG zegt dat het onveilig is voor vrouwen, kinderen en mindejarigen die alleen in de kampen verblijven. „Het is een survival of the fittest.”

De officiële Griekse coördinator voor de vluchtelingencrisis, Giorgos Kyritsis, liet de Britse krant weten dat er in het kamp weliswaar meldingen zijn geweest van kleine criminaliteit, maar dat de leiding van het kamp bij Thessaloniki geen signalen van seksueel geweld ter ore zijn gekomen.

Zweden en Denemarken

Ook in andere Europese landen zijn er zorgen over misbruik van kinderen op opvangplekken. In de grootste vluchtelingenopvang van Denemarken, zo’n dertig kilometer boven Kopenhagen, zou er mogelijk zelfs sprake zijn van prostitutie, schrijven Deense media. Een groep minderjarige jongens zou af en toe telefoontjes ontvangen, voor een paar uur weg zijn en terugkomen met dure kleding. Ook zijn er jongens geweest in het opvangcentrum in Sandholm die seksueel misbruik hebben gemeld bij personeel. Een paar jongens vertelden dat er iemand is in Kopenhagen die prostitutie organiseert.

In het Zweedse Malmö werd iets soortgelijks gesignaleerd: jongens die na een telefoontje even weg zijn en terugkomen met veel geld of dure kleding. Het is lastig voor de politie om in actie te komen, aangezien de jongens verder geen informatie willen geven.