Japan

Groei Japanse economie valt in tweede kwartaal sterk terug en komt bijna tot stilstand

Foto iStock / bewerking NRC Studio

De Japanse economie is vorig kwartaal nauwelijks gegroeid, na een zeer sterke vooruitgang in de eerste drie maanden van dit jaar. Japanse bedrijven worstelden de afgelopen maanden met de sterke yen, die Japanse producten duurder maakte in het buitenland en een rem zette op de export.

De Japanse economie, de derde van de wereld, groeide in het tweede kwartaal met 0,2 procent op jaarbasis, na een plus van 2 procent in het eerste kwartaal. De groei was daarmee aanzienlijk zwakker dan voorspeld; economen rekenden in doorsnee op een expansie van 0,7 procent.

De export haalde per saldo 0,3 procentpunt van de groei. Verder namen de investeringen licht af, terwijl de consumptie marginaal toenam. Met de tegenvallende groei loopt de druk op de Japanse centrale bank op om met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen. De Japanse regering zette eerder deze maand al het licht op groen voor een breed pakket steunmaatregelen, die de groei moeten aanjagen. Daarbij worden onder meer miljarden geïnvesteerd in infrastructuur en komt er meer geld beschikbaar voor kleine bedrijven.

Het Japanse statistiekbureau had maandag ook nog een positieve noot: de industriële productie groeide in juni ten opzichte van mei met 2,3 procent. Dat is 0,4 procentpunt meer dan verwacht. (ANP)

    • John Hoogerwaard