IS claimt aanslag op bus Syrische rebellen: ’50 doden’

De rebellen zouden volgens IS op weg zijn naar de provincie Aleppo om tegen de terreurgroep te vechten.

Syrische rebellen begin augustus in de provincie Idlib, met op de achtergrond een neergehaalde Russische helikopter.
Syrische rebellen begin augustus in de provincie Idlib, met op de achtergrond een neergehaalde Russische helikopter. Foto Ammar Abdullah / Reuters

Islamitische Staat claimt verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag in een bus bij de Turks-Syrische grens. Daarbij zijn tientallen door het Westen gesteunde Syrische rebellen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een van de IS-kanalen van berichtendienst Telegram.

Volgens het officiële persbureau van IS, Amaq, zijn vijftig rebellen omgekomen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat gebruik maakt van lokale nieuwsbronnen, spreekt van zeker 32 doden. Ook zouden enkele Turkse soldaten zijn omgekomen.

Vluchtelingenkamp

De aanslag vond zondagavond plaats bij het plaatsje Atmeh. CNN Türk meldt dat de bom vlakbij een vluchtelingenkamp afging.

Atmeh ligt in de provincie Idlib. De rebellen zouden volgens IS op weg zijn naar de provincie Aleppo om tegen de terreurgroep te vechten. Amerika zou de groepen waar de rebellen lid van zijn steunen.

Atmeh (tekst gaat verder onder kaartje):

Manbij

De burgeroorlog in Syrië duurt nu inmiddels vijf jaar voort. De afgelopen periode verloor IS terrein. De laatste verovering op de terroristen is de plaats Manbij.

Lees ook: Nikabs verbrand en baarden afgeschoren na bevrijding Manbij

De moeizame herovering van Manbij werd uitgevoerd door de Syrische Democratische Strijdmacht (SDF), een nieuwe coalitie van strijdgroepen die wordt gedomineerd door de machtige Koerdische militie YPG. De coalitie is met Amerikaanse hulp tot stand gekomen met het oog op de herovering van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het kalifaat.

Beelden uit Manbij:

Bekijk onze fotoserie van de bevrijding: Verlost van IS
    • Menno Sedee