Iraaks parlement stemt in met gedeeltelijke kabinetswissel

Vijf nieuwe ministers worden aangesteld, op voorstel van de Iraakse premier.

De Iraakse premier Haider al-Abadi in april vorig jaar.
De Iraakse premier Haider al-Abadi in april vorig jaar. Azad Lashkari / Reuters

Een gedeeltelijke kabinetswissel, waarbij vijf ministers worden vervangen, is goedgekeurd door het Iraakse parlement. Premier Haider al-Abadi had een ministerwissel al eerder voorgesteld, maar werd tegengewerkt door de politieke elite.

De ministeries die gaan over olie, watervoorziening, hoger onderwijs, huizen en constructie, en transport krijgen een nieuw hoofd. Een zesde voorgedragen minister werd niet gesteund door het parlement.

In april stemde het parlement ook over een gedeeltelijke kabinetswissel, onder grote druk van de populistische shi’itische geestelijke Moqtada al-Sadr. Zijn aanhangers waren massaal de straat opgegaan. In juni blokkeerde het Iraakse hooggerechtshof een gedeeltelijke kabinetswissel alsnog.

Politieke impasse

Er is in Irak veel onvrede over de politieke impasse en corruptie. Al-Sadr eiste al langer dat de premier een aantal ministers vervangt door academici en technocraten. In april waren er massale betogingen bij de zogenoemde ‘Groene Zone’ in Bagdad, het streng beveiligde regeringscentrum met het parlement, ministeries en ambassades veelal gevestigd in oude panden van Saddam Hussein. Voor veel Irakezen staat deze zone symbool voor corruptie en buitenlandse bezetting.

NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef eerder over het protest en de hervormingspogingen van Abadi:

“Het protest van Sadr was een opsteker voor premier Abadi. Hij heeft vorig jaar een ambitieus hervormingsprogramma gepresenteerd om de corruptie aan te pakken, de overheidsuitgaven terug te dringen en ministeries samen te voegen. Maar politieke partijen houden zijn regering in een wurggreep, waardoor de uitvoering van zijn plannen is gestrand.”

Sadr als hervormer

Sadr werd berucht nadat hij na de Amerikaanse invasie met zijn Leger van Mahdi voorop ging in de strijd tegen de Amerikanen. Daarna vond hij zichzelf opnieuw uit als hervormer.

De regering in Irak ligt al lang onder vuur vanwege grootschalige corruptie. Meer dan honderd miljard aan olie-inkomsten verdween tussen 2006 en 2014, in plaats van dat het geld werd geïnvesteerd in het land. Door het instorten van de olieprijs bevindt Irak zich in een economische crisis. Het land kampt ook met de oorlog tegen Islamitische Staat (IS), die onder andere de stad Mosul in handen heeft.