Egyptische judoka naar huis om weigeren hand Israëliër

Islam El Shehaby verloor vrijdag de wedstrijd van de Israëliër Or Sasson. IOC berispte de sporter al.

Israëliër Or Sasson probeert Islam El Shehaby een hand te geven.
Israëliër Or Sasson probeert Islam El Shehaby een hand te geven. Foto Markus Schreiber / AP

De Egyptische judoka Islam El Shehaby is door zijn team naar huis gestuurd omdat hij na een partij weigerde de hand te schudden van zijn Israëlische tegenstander op de Olympische Spelen. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van het het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IOC berispte de sporter al.

De Egyptenaar verloor vrijdag de wedstrijd van de Israëliër Or Sasson in de eerste ronde van de klasse boven de honderd kilogram. Sasson stak zijn hand uit, maar El Shehaby draaide zich om en liep hoofdschuddend af. Een schending van de etiquette bij het judo. De scheidsrechter riep de 34-jarige sporter terug op de mat en verplichtte hem te buigen. El Shehaby gaf een kort knikje. Het publiek liet zich via boegeroep horen.

Het IOC noemt het gedrag van El Shehaby “in strijd met de regels van fair play en met de geest van vriendschap die door de olympische waarden wordt uitgedragen”.

‘Hij is niet mijn vriend’

El Shehaby zei er later over in judomagazine L’Esprit du Judo:

“Handen schudden is geen verplichting binnen het judo. Dat doen vrienden, en hij is niet mijn vriend.”

Hij zegt ook “geen problemen met joden” te hebben, maar om “persoonlijke redenen” niet de hand te willen schudden van iemand van “dit land, zeker niet voor de ogen van de hele wereld”.

Sportwedstrijden tussen Israël en Arabische landen zijn vaker gevoelig. Veel moslimlanden erkennen de staat Israël niet. Egypte was het eerste Arabische land dat een vredesverdrag tekende in 1979.

Opdagen al grote vooruitgang

De judobond was allang blij dat de Egyptenaar het opnam tegen de Israëliër. “Het is al een grote vooruitgang dat Arabische landen het überhaupt opnemen tegen Israël”, zei een woordvoerder van de federatie tegen AP vlak na de wedstrijd.

El Shehaby zou volgens persbureau Reuters door fans onder druk zijn gezet om helemaal niet op te komen dagen bij de partij tegen de Israëliër, omdat het de islam in diskrediet zou brengen.

Or Sasson won later die vrijdag ook van de Nederlander Roy Meyer. Uiteindelijk won hij de bronzen medaille.

    • Menno Sedee