Dick Advocaat stapt op bij Nederlands elftal

De oud-bondscoach was pas sinds mei actief als assistent van Danny Blind. Hij vertrekt naar het Turkse Fenerbahçe.

Dick Advocaat (l) assisteerde Danny Blind (m) pas sinds mei.
Dick Advocaat (l) assisteerde Danny Blind (m) pas sinds mei. Foto: ANP STANLEY GONTHA

Dick Advocaat vertrekt als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Dat heeft hij de KNVB laten weten, zo meldt de voetbalbond maandag in een persverklaring.

Advocaat was pas sinds mei actief als assistent van bondscoach Danny Blind, die verder wordt geassisteerd door oud-bondscoach Marco van Basten. De 68-jarige trainer zat op de bank tijdens oefenwedstrijden tegen Ierland, Polen en Oostenrijk. Tegenover de NOS bevestigt Advocaat dat hij een eenjarig contract bij de Turkse topclub Fenerbahçe gaat tekenen.

Blind: ik ben verbaasd en teleurgesteld

In een reactie op het vertrek van Advocaat liet Blind weten “verbaasd en teleurgesteld” te zijn:

“Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden. Maar goed, het heeft geen zin er lang bij stil te staan, we moeten door. Vanaf nu gelden alleen de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden. Er is werk aan de winkel.”

Ook de nieuwe technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen is niet blij met het vertrek van Advocaat:

“Ik ben onaangenaam verrast. Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger.”

Vertrekclausule

Het vertrek van Advocaat mag voor de betrokkenen als verrassing komen, toch was al langer duidelijk dat een plotseling afscheid tot de mogelijkheden behoorde: de Hagenaar had in zijn contract met de KNVB een vertrekclausule laten opnemen. Advocaat wilde hiermee voorkomen te moeten betalen om een tussentijds vertrek mogelijk te maken, zoals hem overkwam als bondscoach van Australië en België.