Dafne Schippers moet nu tegenslag verwerken

Olympische Spelen

Dafne Schippers miste door een liesblessure een medaille op de 100 meter. Overmorgen komt het erop aan, op de race op de 200 meter.

In de Utrechtse wijk Oog in Al kijken Edwin en Nicole met hun dochters Janna en Nieke zaterdagnacht de finale 100 meter in bed. Foto John van Hamond

Woensdag 17 augustus, die dag staat onderstreept in de agenda van Dafne Schippers: finale 200 meter Olympische Spelen. Het is háár afstand, haar kortste weg naar goud. Tot een liesblessure de voorbereiding verstoorde, plus de gemoedstoestand van Schippers.

De feiten zeggen dat Schippers de allerbeste op de 200 meter is. Je bent wereldkampioen of niet. De sprintster schatte vooraf haar kansen op een olympische titel ook het grootst in op die afstand.

De 200 meter past bij haar. De start vereist minder punctualiteit dan die op de 100 meter en de afstand is ideaal om haar befaamde acceleratie op het laatste rechte eind uit te voeren.

Neem de WK van vorig jaar in Beijing. Schippers was geweldig in vorm en won als nieuweling te midden van de mondiale sprinttop verrassend zilver op de 100 meter. De Jamaicaanse tweevoudig olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce bleef haar maar net voor: 10,76 tegen 10,81 seconden. Met haar tijd vestigde Dafne Schippers wel een Nederlands record en was er het vooruitzicht op een mooie sprinttoekomst.

Schippers liep in Beijing na de 100 meter over rozen naar de titel op de 200 meter in een fenomenale tijd van 21,63 seconden en na een bloedstollend gevecht met de Jamaicaanse Elaine Thompson.

Ineens was ze een arrivé op de sprint en een sportheld in eigen land. Bijzonder voor een Nederlandse atlete en bijzonder voor deze atlete op een discipline die de laatste decennia wordt gedomineerd door donkere sprintsters.

Hoe anders is de mindset van Schippers in Rio. Waar ze in Beijing het goede gevoel van de 100 meter heeft meegenomen naar de 200 meter, is de situatie nu totaal anders. Vanwege haar teleurstellende vijfde plaats op de 100 meter, zaterdag, begint Schippers zal met slechte zin aan de 200 meter. De vraag is: hoe verwerkt de sprintster de tegenslag en wat is de invloed op de 200 meter?

De wereldtitel van 2015 betekent voor Schippers geen garantie op olympisch goud. Ze kent de vorm van haar grote concurrente Thompson, die als winnares van de 100 meter het Schippers-gevoel van vorig jaar meeneemt naar de 200 meter. De Nederlandse krijgt het zwaar. Omdat ze moet vechten tegen zichzelf en tegen een Jamaicaanse met straaljagerbenen.

De belangrijkste vraag is of Schippers fit is, sinds ze zaterdag in de finale van de 100 meter kampte met de gevolgen van haar liesblessure. Trainer Bart Bennema kent geen twijfel voor de races van deze maandagmiddag (eerste ronde), dinsdag (halve finale) en woensdag (finale). „Het is onder controle en de pijn is weg”, bezweert Bennema. „Ik maak me geen zorgen. Haar 200 meter loopt ze altijd beter dan de 100 meter. De zesde race – de finale op de 200 meter – is Dafnes belangrijkste van de Olympische Spelen, hebben we altijd tegen elkaar gezegd. En dat geldt nog steeds.”

    • Henk Stouwdam