Campagneleider Trump kreeg mogelijk miljoenen uit Oekraïne

De naam van de campagneleider dook volgens The New York Times op in een overzicht van zwarte betalingen in cash.

Links: de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, rechts van hem: campagneleider Paul Manafort en dochter Ivanka Trump.
Links: de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, rechts van hem: campagneleider Paul Manafort en dochter Ivanka Trump. Rick Wilking / Reuters

Paul Manafort, de campagneleider van Donald Trump, zou mogelijk jarenlang grote illegale betalingen hebben gekregen uit de hoek van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Dat schrijft The New York Times, die zich baseert op opgedoken betalingsoverzichten.

Een handgeschreven kasboek toont volgens de krant aan dat 12,7 miljoen dollar, ongeveer 11,3 miljoen euro, aan betalingen in cash van de politieke partij van oud-president Janoekovitsj waren bedoeld voor Manafort. De betalingen zouden volgens de opgedoken administratie tussen 2007 en 2012 zijn gedaan. Onderzoekers van een nieuw anticorruptiebureau van de Oekraïnse overheid menen dat de betalingen deel uitmaakten van een illegaal betalingssysteem. Daarmee zouden ook andere hooggeplaatsten van de campagne van Janoekovitsj stiekem zijn uitbetaald. Manafort ontkent in Amerikaanse media dat er dit soort zwarte betalingen aan hem zijn gedaan.

Lees ook: De Russische contacten van Donald Trump

De administratie werd gevonden in een voormalig hoofdkwartier van de Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s. In het kasboek kwam de naam van Manafort 22 keer voor over een tijdspanne van vijf jaar. De onderzoekers hebben nog niet vastgesteld of Manafort de betalingen in cash daadwerkelijk gekregen heeft.

Pro-Russisch

Viktor Janoekovitsj werd in 2014 door het Oekraïense parlement afgezet. Hij geldt als de laatste pro-Russische president van Oekraïne en vertrouweling van Poetin. Manafort stond de oud-president jarenlang bij als adviseur.

De opvattingen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn opvallend pro-Russisch. Zo heeft Trump de annexatie van de Krim verdedigd door te zeggen dat de meerderheid in de regio bij Rusland wil horen. De presidentskandidaat sprak al voordat Paul Manafort werd aangesteld voor de campagne van Trump lovend over Poetin. Volgens The Guardian hielp Manafort in maart bij het organiseren van de Republikeinse conventie en klom hij daarna snel op tot campagneleider.

Moeizame weken voor Trump

Donald Trump heeft een aantal moeizame campagneweken achter de rug, nadat hij veel kritiek kreeg op opvallende uitspraken. In het Amerikaanse nieuws domineerde bijvoorbeeld vorige week verhalen over de verwijzing naar het tweede amendement van Trump, dat was een opmerking waarmee hij leek te hinten op geweld tegen Clinton als zij de verkiezingen wint. Ook zei de presidentskandidaat dat Obama terreurgroep Islamitische Staat zou hebben opgericht, wat hij eerst herhaalde en daarna afdeed als sarcasme.