Bolt maakt zijn legendarische status waar op de 100 meter

Bolt roffelde er zondagnacht op de 100 meter zijn snelste seizoentijd uit: 9,81 seconden.

Usain Bolt bedankt het publiek na het behalen van de gouden medaille op de 100 meter sprint op de Olympische Spelen in Rio.
Usain Bolt bedankt het publiek na het behalen van de gouden medaille op de 100 meter sprint op de Olympische Spelen in Rio. Foto Olaf Kraak / ANP

Wie twijfel zaait, zal goud oogsten. Usain Bolt is er meester in, bewust of niet. De laatste jaren is hij goed in verstoppertje spelen. Pas als er een grote prestatie van hem verwacht wordt, komt de Jamaicaanse reus tevoorschijn en laat hij op de atletiekbaan iedereen zijn hielen zien. Logisch dat Bolt zondagavond op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud won op de 100 meter. Na de spelen van Beijing en Londen zijn derde op rij. De legende bereikte de overtreffende trap van legendarisch.

In aanloop naar de Spelen kopieerde Bolt zijn schimmenspel van vorig jaar. In 2015 hobbelde hij door het atletiekseizoen, was meer op Jamaica dan op een internationale banen, maar werd in Beijing wel drie keer wereldkampioen: op de 100, 200 meter en de estafette. Zo weinig competitie en toch gloriëren als de wereld toekijkt. Typisch Bolt.

Zijn olympisch scenario voltrok zich dit jaar eender. Dan weer ziek, dan weer geblesseerd, soms een wedstrijd lopend, die hij won, dat wel, maar voortdurend twijfel over zijn vorm zaaiend. Tot de Jamaicaanse trials van een maand geleden aan toe. Nog voor de finales trok hij zich terug met een scheurtje in zijn hamstring. Bolt had zich niet langs de reguliere, sportieve weg voor de Spelen gekwalificeerd. So what?

9,81 seconden

Bolt thuislaten voor de Olympische Spelen was geen optie. Natuurlijk niet. Je gooit geen goud weg. Ziek of zwak, geblesseerd of niet, Bolt kwam naar Rio de Janeiro, zag en overwon. Een matige start of niet, Bolt roffelde er zondagnacht op de 100 meter zijn snelste seizoentijd uit: 9,81 seconden. Wéér goud! Is dat normaal? Nee, tenzij je Usain Bolt heet en van een andere planeet komt.

Als Bolt woord houdt zijn ‘Rio’ zijn laatste Olympisch Spelen. Nog ‘even’ het goud op 200 meter en de estafette ophalen en dan naar huis, om nooit op een olympisch atletiekbaan terug te keren. Tenzij Bolt zich bedenkt, maar hij wekt niet de indruk. Hij verkondigt al sinds de Olympische Spelen van vier jaar geleden in Londen dat die in Rio de Janeiro zijn laatste zijn. Zijn ultieme doel is drie keer op rij op drie onderdelen olympisch kampioen te worden. Noem het zijn missie.

Goud nummer één voor de voltooiing van triple-triple is binnen. Nog twee te gaan. Een uniek mens ligt op schema voor een uniek record. Daar is het Bolt ook om te doen. Hij wil, heeft hij altijd verkondigd, geschiedenis schrijven, een legende worden. Nu klonken die laatste woorden al snel lachwekkend uit de mond van een man die zich zonder dat record van negen gouden medailles op rij al een lengende mag noemen.

Gatlin uitgefloten

Wie kent Bolt niet? In Brazilië iedereen, zijn populariteit in dat land is grenzeloos. En dat lieten de toeschouwers in het Olympisch Stadion blijken ook. Bijna elke stap en elke beweging werd de Jamaicaan luidkeels met applaus begeleid. Hoe anders verging het Bolts tegenstander Justin Gatlin, die fel werd uitgefloten. Tot zijn schrik, zei Bolt later op de persconferentie. Omdat het in een atletiekstadion zo ongebruikelijk is. Schijnbaar hebben de Brazilianen weinig respect voor het dopingverleden van de Amerikaan.

Nu zijn afscheid nabij is, dringt zich de vraag op: is er een leven na Bolt? Niet echt, want Bolt is veruit de grootste persoonlijkheid van de sprint. Er gaat veel show, charisma, maar vooral héél veel kwaliteit verloren. Hij heeft de atletiek een gezicht gegeven en naar een hoger niveau getild. De naam Bolt is een wereldmerk, zonder concurrentie. Zijn opvolger qua niveau en entertainment moet nog geboren worden. Vergeleken bij Bolt is de huidige generatie vrij kleurloos en kunnen zij evenmin aan zijn recordtijden tippen.

Bolt zal vrijwel zeker afscheid nemen als de wereldrecordhouder op zowel de 100 als 200 meter, beide gelopen op de WK in 2009 in het Olympisch Stadion van Berlijn. De 9,58 is sindsdien zelfs niet meer benaderd en het wereldrecord van 19,19 seconden op de 200 lijkt vooralsnog niet herschreven te worden. Of door Bolt zelf, want hij wil donderdag in Rio de Janeiro een poging doen op de 200 meter als eerste onder de 19,19 seconden te lopen. Het zou een passend afscheid zijn.

    • Henk Stouwdam