Boko Haram: onderhandel met ons

Nigeria Moslimextremisten tonen een nieuwe video van verdwenen schoolmeisjes en eisen een gesprek over vrijlating van terroristen.

Foto AFP PHOTO / BOKO HARAM

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram wil onderhandelen over de vrijlating van de ruim twee jaar geleden ontvoerde meisjes van Chibok. Een strijder van Boko Haram meldt in een video dat een deel van de 276 in april 2014 ontvoerde meisjes is gedood tijdens bombardementen door het regeringsleger.

De video begint met een monoloog van een gemaskerde strijder van Boko Haram waarin hij een uitwisseling van de meisjes aanbiedt in ruil voor gearresteerde terroristen. „Dit is onze boodschap aan de regering en de ouders van de meisjes van Chibok”, zegt hij.

„Als de regering onze mensen niet vrijlaat, zullen jullie deze meisjes nooit terugzien.”

Interne verdeeldheid

Het aanbod voor onderhandelingen is niet nieuw maar komt op een significant moment. Boko Haram is teruggedrongen door het leger en raakte verdeeld, maar is nog niet verslagen. De groep zet de meisjes van Chibok nu in als drukmiddel bij onderhandelingen met de overheid en toont tegelijkertijd haar macht aan de afvalligen in de groep. De meisjes zijn in handen van de factie van Abubakar Shekau en worden vastgehouden in het Sambisawoud, in het uiterste noordoosten van Nigeria.

Lees ook: Wel of geen aanslagen op moslims? Machtsstrijd verdeelt Boko Haram

Deze Shekau werd eerder deze maand afgezet door de zoon van Mohammed Yusuf, de oprichter van Boko Haram. Dit gebeurde volgens analisten met steun van IS, waaraan Boko Haram is gelieerd. Belangrijke kritiek op Shekau is dat zijn grove strijdmethoden vooral moslimburgers treffen.

Binnen Boko Haram willen sommige strijders daarom al een tijd van de meisjes af. Een ‘gematigde vleugel’ zocht in de afgelopen twee jaar enkele keren contact met de overheid. De pogingen liepen stuk toen bleek dat de gijzelnemers de meisjes niet wilden overdragen aan de gematigden binnen de groep.

Gesprekspartners

De regering heeft onderhandelingen nooit afgewezen en ten minste een keer was een deal over vrijlating bijna rond. Het leger maakte zondag echter bekend drie tussenpersonen te zoeken als mogelijke gesprekspartners, onder wie de journalist Ahmed Saldika. Hij schrijft al jaren over Boko Haram en heeft toegang tot de leiders van de groepering.

In de nu gepubliceerde video adviseert de gewapende strijder de regering contact op te nemen met „door ons in het verleden voorgedragen onderhandelaars, zoals een journalist”. Hij doelt vermoedelijk op Saldika, die de video op Twitter zette.

Daarna geeft hij het woord aan een van de meisjes, die zich identificeert als Maida Yakubu. Zij herhaalt de eis voor onderhandelingen en smeekt:

„Oh jullie, mijn mensen en onze ouders, kom ons redden, we lijden, de vliegtuigen bombarderen ons en hebben velen van ons gedood.”

Op de achtergrond kijken vijftig meisjes in een halve cirkel toe. Ze lijken zwaar gedeprimeerd, sommigen doen moeite hun tranen te bedwingen, anderen wiegen hun baby’s.

Ouders herkennen dochters

Enkele ouders van de vermiste kinderen zeggen hun dochters in de videobeelden te herkennen. De boodschap van de terreurgroep met deze video lijkt dat vele Chibok-meisjes dood zijn. Volgens Boko Haram gebeurde dit bij bombardementen. Een legerwoordvoerder noemde die bewering propaganda: „We voeren precisiebombardementen uit en beschikken over informatie op de grond. Zo voorkomen we dat er slachtoffers onder burgers vallen.” Ongeveer veertig meisjes zijn volgens de video uitgehuwelijkt.

Lees ook Boko Haram toont nieuwe beelden schoolmeisjes
    • Koert Lindijer