Boerkini

Rellen rond ‘extremistisch’ badpak

Hoe provocerend is een boerkini? Betekent het dragen van een badpak dat meer bedekt dan wat de meeste vrouwen dragen aan de Côte d'Azur, inderdaad een gebrek aan „respect voor de goede zeden” en het secularisme?

In Frankrijk is een verbeten debat hierover ontstaan. Eind juli verbood de burgemeester van Cannes de boerkini op het strand. Hij ziet dit badpak, dat haren en het lichaam tot aan de knieën bedekt en veel wegheeft van een wetsuit, als „het uniform van extremistisch islamisme”. In zijn verordening staat: „Strandkleding die betrokkenheid bij een religie uitdraagt, terwijl Frankrijk en gebedsplaatsen het doelwit zijn van terroristische daden, kan risico’s voor de openbare orde creëren.”

Belachelijk en discriminerend, vonden veel moslims. Maar het besluit is nagevolgd in de badplaats Villeneuve-Loubet. Eeen boerkini-party in het waterparadijs van les Pennes-Mirabeau, ook in het zuiden, werd na felle protesten afgelast. En in Sisco, op Corsica, zijn dit weekeinde boerkini-rellen uitgebroken. Toen baadsters in boerkini werden gefotografeerd, brak een enorme ruzie uit tussen jongeren van Marokkaanse oorsprong en een groep andere Corsicanen, waarbij volgens ooggetuigen ook gebruik is gemaakt van bijlen en harpoenen. De rellen gingen elders verder. Vier mensen raakten gewond.

    • Marc Leijendekker