Beknibbel niet op de paralympiërs

Um mundo novo luidt de officiële leuze waarmee Rio de Janeiro zich presenteert. Een nieuwe wereld. Als de manier waarop Rio het grootste sportevenement ter wereld organiseert model staat voor de nieuwe Spelen, dan wordt het karigheid troef, de komende jaren. Misschien wel een keer goed, na al die jaren van stijgende kosten.

Dat er is bezuinigd op tv’s in de appartementen van de sporters – niet leuk, maar overkomelijk. Communicatie loopt voor deze generatie toch via andere apparatuur. Dat Rio tienduizenden kilometers olympisch vervoer overlaat aan de oudste stadsbussen, het is te begrijpen in een stad die financieel aan de grond zit.

De Spelen trekken een zware wissel op Rio, dat zucht onder een diepe economische crisis. De karigheid is overal voelbaar. Maar het dreigt nog erger te worden, volgens de Braziliaanse nieuwsorganisatie Valor. Rio2016 is nog op zoek naar sponsors voor de Paralympische Spelen, van 7 tot en met 18 september. De organisatie zou zelfs overwegen te snijden in de structuur van het evenement, om rode cijfers te voorkomen. Dan gaat het niet meer om het schrappen van wat flesjes water. Dat de Spelen in een nieuwe wereld worden gehouden is vooruitgang. Maar schuif de kosten niet af op de paralympische sport.