Aardbeving Peru eist minstens negen levens

Vlakbij ligt de Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld en populair bij toeristen.

Een vrouw telefoneert in Lima, Peru. Foto Martin Mejia / AP

Bij een aardbeving in het zuiden van Peru zijn zeker negen mensen omgekomen, onder wie een 66-jarige Amerikaanse toerist. Meer dan vijftig anderen raakten gewond. Dat meldt persbureau AFP.

Volgens het nationale seismologisch instituut lag het epicentrum van de aardbeving tien kilometer van Chivay, de hooggelegen hoofdstad van de dunbevolkte provincie Caylloma, en slechts acht kilometer onder het aardoppervlak.

Eén van de zwaarst getroffen plaatsen is Yanque, waar zes doden vielen. De omgekomen Amerikaan verbleef hier in een hotel. Het gebied ligt 3.700 meter boven de zeespiegel, vlakbij de Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld en populair bij toeristen.

Chivay (de tekst gaat verder onder het kaartje):

De aardbeving van 5,4 op de Schaal van Richter vond zondagavond al plaats. Maar doordat de plek zo afgelegen ligt, is nu de omvang van de schade pas duidelijk. Door aardverschuivingen zijn wegen geblokkeerd en elektriciteits- en telefoonlijnen beschadigd. Veel huizen zijn niet tegen aardbevingen bestand.

Negen jaar geleden

Vicepresident Martin Vizcarra is naar het gebied afgereisd, volgens president Pedro Pablo Kuczynski op Twitter:

Twitter avatar ppkamigo PedroPablo Kuczynski Estamos llevando ayuda a Caylloma y sus distritos afectados por el sismo. VP Vizcarra ya esta en la zona y Mtro. de Defensa lleva ayuda.

Dinsdag is het negen jaar geleden dat in Peru een zware aardbeving aan bijna zeshonderd mensen het leven kostte.

Peru wordt jaarlijks door zo’n honderd aardbevingen getroffen. Het land ligt op de “Ring of Fire”, een cirkel die grofweg de kustlijn van de Pacifische Oceaan volgt waarlangs veel aardbevingen plaatsvinden.

    • Menno Sedee