PSV wint van AZ, Feyenoord verslaat FC Twente

Go Ahead Eagles speelt gelijk tegen NEC. Heracles was eerder vandaag thuis al te sterk voor Willem II.

Feyenoord speler Jens Toornstra (rechts) scoort de 1-0 door de bal langs FC Twente keeper Nick Marsman (links) te schieten.
Feyenoord speler Jens Toornstra (rechts) scoort de 1-0 door de bal langs FC Twente keeper Nick Marsman (links) te schieten. Foto ANP

PSV heeft zondag in eigen huis AZ met 1-0 verslagen. Feyenoord heeft zondag zijn tweede overwinning in de Eredivisie behaald. In de eigen Kuip werd met 2-0 gewonnen van FC Twente. Go Ahead Eagles en NEC hielden elkaar in Deventer met 2-2 in evenwicht. Eerder op de dag versloeg Heracles Almelo al Willem II met 3-1.

PSV won zondag dus ook de tweede wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen. Maar de landskampioen liet wederom geen sterke indruk achter. PSV kwam zondagmiddag traag uit de startblokken, terwijl AZ-spits Fred Friday zich gemotiveerd toonde om zijn basisdebuut tot een succes te maken.

De ploeg van John van den Brom kreeg echter ook al snel een tegenvaller te verwerken. Na een botsing met Santiago Arias moest Markus Henriksen van het veld moest worden gedragen. Joris van Overeem werd het veld ingestuurd als zijn vervanger.

Het duurde tot halverwege de eerste helft tot de landskampioen gevaarlijk werd voor het doel van de bezoekers. De grootste kans was voor PSV-aanvoerder Luuk de Jong die met het hoofd kon scoren maar zijn poging werd knap gered door de Uruguayaanse AZ-doelman Sergio Rochet. Jetro Willems bood AZ nog een goede kans voor rust. De linksback werd eenvoudig voorbij gespeeld door Alireza Jahanbakhsh, maar de vleugelaanvaller zag zijn schot daarna hard over vliegen.

PSV-trainer Phillip Cocu greep net als vorige week bij FC Utrecht (1-2) in tijdens de rust. Hij liet de wisselvallige Gastón Pereiro achter in de kleedkamer en waagde een poging met Luciano Narsingh als rechtsbuiten. Een combinatie tussen twee verdedigers bracht vroeg in de tweede helft opluchting bij het thuispubliek. Héctor Moreno kopte tegen zijn oude club een voorzet van Willems raak.

Van den Brom weigerde op te geven en probeerde PSV met Wout Weghorst als tweede spits alsnog uit balans te brengen maar dat lukte niet. De Jong en Narsingh kregen grote kansen om het duel op slot te gooien maar zij misten.

PSV profiteert door de zege van het puntenverlies Ajax zaterdag tegen Roda JC (2-2). Uit de twee eerste speelronden haalden verder alleen Feyenoord, Excelsior en ADO Den Haag het maximale resultaat.

Feyenoord klopt FC Twente verdiend

Feyenoord klopte FC Twente weliswaar verdiend met 2-0, maar echt overtuigen deden de Rotterdammers niet. Voor de Tukkers is het de tweede nederlaag op rij. Jens Toornstra scoorde halverwege de eerste helft van het matige duel. Na rust verdubbelde spits Nicolai Jörgensen de marge. Feyenoord kreeg kansen op meer doelpunten, maar strandde steeds op doelman Nick Marsman.

Feyenoord opende gedreven, zonder daarbij goed te voetballen. De ploeg zette vroeg druk op de defensie van FC Twente. Verder dan doelpogingen van Tonny Vilhena en Lucas Woudenberg kwam de ploeg niet, omdat de laatste pass veelal niet accuraat genoeg was. FC Twente groef zich allerminst in. Zodra er mogelijkheden toe waren zocht het team de aanval, doorgaans met Hakim Ziyech als belangrijke schakel.

Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord verdiend op voorsprong. Na een kluts kwam de bal voor de voeten van Toornstra, die geen moment aarzelde en hard in schoot. Doelman Nick Marsman was kansloos. Het spelpeil zakte na dat doelpunt naar een matig niveau. Beide ploegen creëerden voor rust geen serieuze kansen meer.

Feyenoord startte de tweede helft wat agressiever. Doelman Marsman moest in actie komen bij schoten van Rick Karsdorp en Toornstra. FC Twente kwam aan aanvallen nauwelijks meer toe. En als de ploeg de middellijn over kwam was daar altijd centrale verdediger Eric Botteghin, die aan Rotterdamse kant een vrijwel foutloze wedstrijd speelde. Jörgensen maakte tien minuten voor tijd eindelijk het bevrijdende tweede doelpunt.

Twee treffer Mayi redden punt voor NEC

In een enerverend duel speelden het gepromoveerde Go Ahead Eagles en NEC op hetzelfde moment gelijk: 2-2. De Fransman Kévin Mayi stelde met twee doelpunten, waaronder de gelijkmaker in de tweede helft, een punt voor de Nijmegenaren veilig.

Het vreemdelingenlegioen uit Nijmegen, waarin liefst elf basisspelers met een buitenlands paspoort stonden, domineerde grote delen van de eerste helft. De thuisclub maakte in die fase een machteloze indruk tegen het dartel spelende NEC, dat met beweeglijke spelers als Reagy Ofosu, Quincy Owusu-Abeyie en Mayi de verdediging van de Deventenaren voortdurend voor problemen stelde. Mayi passeerde doelman Theo Zwarthoed in de 34e minuut na een steekpass van Owusu-Abeyie: 1-0.

Een straffe toespraak van coach Hans de Koning bracht na rust een ander Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst. De thuisclub schoot furieus uit de startblokken. Een schuiver van aanvoerder Sander Duits verraste in de 49e minuut NEC-doelman Joris Delle volledig. De Est Henrik Ojamaa schoot de Eagles in de 58e minuut met een schot in de linkerbovenhoek aan de leiding: 2-1.

Mayi profiteerde in de 66e minuut na een snelle omschakeling en faalde oog in oog met de uitgelopen Zwarthoed niet. Randy Wolters had vier minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Martin van den Kerkhof de winnende treffer op zijn schoen, maar Delle kon redding brengen.

Willem II met 3-1 onderuit tegen Heracles Almelo

Twee gemiste strafschoppen in twee minuten, maar ook twee doelpunten kwamen in Almelo achter de naam van Heraclied Paul Gladon in de uiteindelijk eenvoudig gewonnen wedstrijd tegen Willem. Een uniek en curieus optreden van de aanvaller in de wedstrijd die Heracles Almelo met 3-1 thuis won van Willem II.

Heracles legde de basis voor de eerste competitiezege van het seizoen in de 26e minuut. Een vrije trap van Iliass Bel Hassani vloog in de touwen waarbij de Tilburgse doelman Kostas Lamprou niet geheel vrijuit ging, aldus ANP. Voor de Griek was de tegentreffer extra vervelend: hij ging een week eerder tegen Vitesse ook al opzichtig in de fout.

Lamprou onderscheidde zich daarna wel met enkele goede reddingen, maar was na krap een uur kansloos op een schot van Gladon: 2-0. De spits was vlak daarna ook goed voor de 3-0, door een voorzet van Robin Gosens bij de eerste paal binnen te tikken. Erik Falkenburg redde de Tilburgse eer in de slotfase met een fraaie boogbal.

Gladon kreeg vervolgens nog twee uitgelezen kansen om een hattrick te maken. Hij mocht binnen twee minuten twee keer uithalen vanaf elf meter, maar miste beide keren: nog nooit vertoond in de Eredivisie. Hij stuitte eerste op Lamprou en raakte daarna de lat. Heracles komt door de zege op vier punten uit twee duels. Willem II staat voorlaatste na twee nederlagen op rij.