‘Connectie tussen aanslagen in Thailand’

Volgens de Thaise politie is één persoon verantwoordelijk voor de bomaanslagen waarbij afgelopen week vier mensen omkwamen.

Agenten inspecteren de plaats waar vrijdag in Hua Hin explosieven afgingen. Foto Jerry Harmer/AP

De bomaanslagen op toeristenplaatsen in het zuiden van Thailand waarbij afgelopen week vier mensen om het leven kwamen, zijn uitgevoerd op bevel van één persoon. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Thaise politie. De explosieven werden weliswaar door verschillende mensen neergelegd, maar de aanvallen zijn naar nu blijkt met elkaar verbonden.

Het zuiden van Thailand, waar momenteel in het hoogseizoen veel toeristen verblijven, werd afgelopen week opgeschrikt door een reeks bomaanslagen. Tientallen mensen, onder wie vier Nederlanders, raakten gewond. De explosieven ontploften in de provincie Surat Thani, op het eiland Phuket en in de stad Hua Hin.

“Deze acties zijn uitgevoerd door een groep in verschillende gebieden tegelijkertijd, terwijl de bevelen van één persoon werden opgevolgd”, heeft de Thaise vice-politiechef Pongsapat Pongcharoen verklaard. Hij noemde daarbij geen namen van betrokken bewegingen.

Politiek gemotiveerd

De aanslagen lijken politiek gemotiveerd te zijn en tegen het huidige regime gericht. Afgelopen zondag verstevigde de sinds 2014 aan de macht zijnde junta haar greep op het Thaise politieke systeem door via een referendum af te dwingen dat het leger kan bepalen wie er in het parlement komen.

Correspondent Melle Garschagen schreef daarover:

“De maatregelen zijn volgens de junta nodig voor de stabiliteit. In de praktijk is de constructie bedacht met één doel: het breken van de politieke macht van miljardair en politicus Thaksin Shinawatra.”

Thaksin kwam in 2001 aan de macht en won sindsdien opeenvolgende verkiezingen, onder meer met corruptie en vriendjespolitiek. De Thai werd in 2006 bij een militaire coup afgezet, maar stabiliteit bracht dat evenmin. Begin 2014 was Thailand meerdere premiers en staatsgrepen verder. Het leidde tot een situatie waarin Thaksin-premiers het regeren onmogelijk werd gemaakt, maar verkiezingen die steeds leidden tot een nieuwe Thaksin-premier.

    • Jorg Leijten