Tips over activisten voor Israëlboycot? ‘Bel ons!’

Israël

Twee Israëlische ministers willen boycotactivisten uit het buitenland opsporen en uitzetten. Een rechtse advocaat speelt erop in met een kliklijn.

©

Advocaat Nati Rom heeft het tij mee. Al jaren bestrijdt de 35-jarige Israëliër uit ‘Judea en Samaria’, zoals hij de Westelijke Jordaanoever noemt, buitenlanders die oproepen tot een Israël-boycot. Zo gaat hij in de tegenaanval door producten uit bezet gebied te verkopen.

En nu zijn er twee Israëlische ministers, Erdan (Strategische Zaken) en Deri (Binnenlandse Zaken), die buitenlandse anti-Israël-activisten willen opsporen en eventueel het land uit willen zetten. Op Facebook lichtte Erdan het initiatief toe:

„Als je informatie hebt over iemand die zich voordoet als toerist, maar die eigenlijk in Israël verblijft als boycotactivist – vertel ons over hem en we zullen eraan werken om hem het land uit te krijgen.”

Dit sprak Rom aan, en daarom richtte hij vorige week een callcenter op. Vijf dagen per week kunnen Israëliërs bellen met informatie over buitenlandse activisten. Wie zijn ze, wat doen ze, waar opereren ze? Roms organisatie Lev HaOlam – ‘Hart van de Wereld’ – checkt de beweringen en stuurt ze naar de Israëlische autoriteiten. Rom:

„Sinds vorige week hebben we al twintig zaken tegen activisten lopen.”

Twaalf jaar geleden begonnen Palestijnse activisten met de ‘BDS-beweging’, waarbij de afkorting staat voor ‘boycot, desinvesteren en sancties’. Hiermee hopen ze op geweldloze wijze een einde te maken aan de Israëlische bezetting en aan de discriminatie van Palestijnen. Een beproefde BDS-methode is om bedrijven en overheden die zich inlaten met illegale Joodse nederzettingen onder druk te zetten. Ook Nederlandse bedrijven zijn daar gevoelig voor.

Lees ook: Zo lobbyt Israël tegen de anti-Israël-lobby

‘Anarchisten met toeristenvisum’

In de ogen van Israëlische politici is BDS echter een antisemitische poging om Israël schade toe te brengen. Daarom heeft de regering dit jaar 30 miljoen euro toegekend aan Israëlische ambassades wereldwijd om de beweging tegen te gaan.

Rom, die een gebreid keppeltje en pijpenkrullen draagt en uit religieuze overwegingen vrouwen de hand niet schudt, laat een in Den Haag geschoten YouTube-filmpje zien waarop een Nederlandse activiste voor de Palestijnse zaak een verslaggever van PowNed slaat. Dit is het type activist dat Rom op het oog heeft:

„Antisemieten die ons willen vernietigen.”

Als deze mevrouw naar Israël zou komen om toeristische hoogtepunten te bezoeken, zegt Rom, is ze van harte welkom. „Maar wat vaker gebeurt, is dat activisten hun toeristenvisum gebruiken om terroristen te steunen. Ze komen als toeristen, maar het zijn eigenlijk anarchisten.”

Als voorbeeld noemt Rom de Wereldraad van Kerken, die waarnemers naar de regio stuurt om het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen te documenteren. „Die komen hier om foto’s van het leger te nemen. Hoe zou Nederland handelen als ik jullie politie lastig val en tegen jullie regering demonstreer? Zij demoniseren ons, wij ontmaskeren hen.”

Chocolaatjes

Een extremist in de marge is Rom bepaald niet. Zowel premier Netanyahu als president Rivlin heeft zich enthousiast getoond over de inspanningen van de advocaat om een Israël-boycot tegen te gaan. En Roms kliklijn geeft gehoor aan wat de ministers graag zien. Begin deze maand ontzegde Israël voor het eerst de toegang tot het land aan een boycotactiviste: de Zwitserse Rita Faye, die soldaten zou hebben lastiggevallen bij checkpoints.

Activisten als Faye geven in hun thuisland vaak presentaties over wat ze in Israël en Palestina hebben gezien. Ook daarover krijgt hij tips binnen, zegt Rom.

„In het ideale geval weet je al van tevoren wat hun bedoelingen zijn. Vaak zou er niet eens onrust zijn tussen Arabieren en Joden als er geen activisten bij zouden zijn.”

De advocaat zegt dat hij veel vrienden heeft in Europa, onder wie christenen uit Katwijk. Ook was hij al eens te gast bij de stichting Christenen voor Israël, in Nijkerk. Rom bezoekt ons land gemiddeld drie keer per jaar, zegt hij. „We stonden een keer op de Dam met chocolaatjes uit Judea en Samaria. Die vonden de mensen heel lekker. Ik denk niet dat de Nederlanders ons willen boycotten.”