De Thuiskok: Voeding voor de sportzomer

©

Of u het nu leuk vindt of niet, u kunt moeilijk ontkennen dat dit een sportzomer is. De evenementen buitelen over elkaar heen: van het EK voetbal naar Wimbledon naar het EK atletiek naar de Tour de France. En nu zijn we ook alweer tien dagen bezig met de Olympische Spelen.

Van kijken naar sport krijg ik zelf ook altijd zin om te gaan sporten. Ik weet niet of ik de enige ben, maar feit is wel dat steeds meer Nederlanders sportief bezig zijn. Ook de sportvoedingsindustrie is gegroeid. Sportdrankjes, repen, gelletjes: als je de reclames gelooft kun je niet zonder deze zogeheten sportables.

Dat zal in de praktijk wel meevallen, maar veel fanatieke sporters maken er gebruik van. Karin Lambrechtse en Eline van der Raad richten zich in hun boek SPORTables niet alleen op hen, maar ook op mensen met een druk bestaan. Want sportvoeding zou zowel de prestaties op het sportveld als op kantoor verbeteren.

Maar waarom zou je zelf sportvoeding maken als er zo’n grote markt voor is? Omdat het goedkoper, gezonder en zo op maat te maken is, menen de twee auteurs. Om de professionele fabrikanten toch een kans te geven testen ze wel eerst de populairste producten op de markt. Al snel daarna volgen hun eigen recepten voor drankjes, repen, bananenbroden en andere sportsnacks.

Beide auteurs zijn fanatieke sporters – Lambrechtse danst op hoog niveau, Van der Raad doet aan trailrunning – maar in dit boek krijgt hun wetenschappelijke opleiding de overhand. Je leest zo een deel van hun (sport)diëtiekstudie terug in het hoofdstuk waar je met formules onder meer je eigen energieverbruik en maximale hartslag kunt berekenen. Er staat zo veel wetenschappelijke informatie in, dat het me niet zou verbazen als het in de toekomst als studieboek wordt gebruikt.

Wie zich wil verdiepen in sportvoeding kan er eindeloos uit putten. Zo zijn er pagina’s met voedingswaardetabellen per recept. Tegelijkertijd kun je ook snel een simpele reep klaarmaken. Daarbij is het Lambrechtse en Van der Raad gelukt om de informatie overzichtelijk te houden met het gebruik van graphics. De sporters die zichzelf serieus nemen kunnen in mijn ogen dan ook niet zonder dit boek. En voor al die anderen maken we de komende week een paar simpele en smakelijke SPORTables.