Rode Kruis: kindermisbruik in Griekse vluchtelingenkampen

Kinderen en vrouwen zouden slachtoffer zijn geworden van misbruik in ‘survival of the fittest’-kampen.

Een kind bij het hek van het Oreokastro-kamp eveneens nabij Thessaloniki.
Een kind bij het hek van het Oreokastro-kamp eveneens nabij Thessaloniki. Foto AP / Giannis Papanikos

Het Rode Kruis stelt dat het aantal gevallen van seksueel geweld in Griekse vluchtelingenkampen toeneemt. Kinderen en vrouwen zouden slachtoffer zijn geworden van misbruik. Volgens de Britse zondagskrant The Observer, van dezelfde uitgever als het vooraanstaande dagblad The Guardian, zou het gaan om kinderen zo jong als 7 jaar oud.

Het Rode Kruis meldt tegenover The Observer dat het aantal incidenten toeneemt. De krant vindt zelf bronnen in zeker één van de door de Griekse regering geleide vluchtelingenkampen. Hulpverleners in het kamp dat is opgetrokken bij een voormalige fabriek van wc-rollenfabrikant Softex nabij Thessaloniki bevestigen dat de situatie dermate ernstig is dat vrouwen ‘s avonds niet meer alleen naar het toilet durven te gaan.

Bendes

Een hulpverlener in het ‘Softex-kamp’ spreekt van bendes mannen die jonge meisjes belagen. Een Iraaks gezin zou in veiligheid zijn gebracht buiten het kamp nadat de 7-jarige dochter overstuur en met blauwe plekken terugkeerde uit een vreemde tent. Ze zei naar binnen te zijn gelokt door een van de mannengroepen die haar spelletjes op een smartphone beloofden. Naderhand verklaarde ze seksueel te zijn misbruikt.

Het Rode Kruis stelt zondag bij monde van woordvoerder Anita Dullard in The Observer dat de Griekse overheid en de Verenigde Naties inmiddels op de hoogte zijn gesteld van de misstanden. De VN zegt op zijn beurt in de zondagskrant dat het “keer op keer” de Griekse regering attent heeft gemaakt op het veiligheidsrisico in de kampen. “We zijn in gesprek.”

Artsen Zonder Grenzen zegt met zeker tien vrouwen uit het ‘Softex-kamp’ in dialoog te zijn na meldingen van seksueel geweld. Het vluchtelingenkamp telt zo’n 1.400 bewoners, onder wie naar schatting 170 kinderen. De hulporganisatie zegt dat het onveilig is voor vrouwen, kinderen en tieners die zonder ouders in de kampen verblijven: “Het is survival of the fittest.”