Respect voor de voorouders

Foto Adek Berry/AFP

De Dani, een stam in de binnenlanden van de Indonesische provincie Papoea, betuigden overleden stamgenoten vroeger op een bijzondere manier respect. Hun lichamen werden gemummificeerd. Niet zoals de Egyptenaren – door een lichaam te balsemen met mineralen en oliën – maar door het te roken, een proces dat soms wel weken in beslag kon nemen. Hier zie je de mummie van Agat Mamete Mabel. Degene die hem vastheeft, is stamhoofd Eli Mabel, een van zijn nazaten.

Mummificeren doen de Dani niet meer. Een aantal mummies, van soms wel honderden jaren oud, wordt uit respect bewaard. De stam werd ontdekt in 1909 tijdens de tweede expeditie in Zuid-Nieuw-Guinea onder leiding van de Nederlander Hendrikus Albertus Lorentz. Een ruime eeuw later trekken de Dani nog steeds bekijks. Maar nu van toeristen, die de mummificeringstraditie met eigen ogen willen aanschouwen.

    • Pepijn Hendriks