Ook puzzelen is kunst

Dat was vorige maand even schrikken voor de directie van het Neues Museum in Neurenberg. Een bejaarde vrouw had met een balpen teksten op een kunstwerk geschreven. Het bekladde werk is een collage van kunstenaar Arthur Köpcke, waarin een afbeelding van een kruiswoordpuzzel is opgenomen met daarnaast de tekst ‘Insert words’. De 91-jarige vrouw beschouwde het als een opdracht aan de bezoekers om de puzzel op te lossen.

Ondanks het feit dat er geen sprake was van opzettelijke vernieling en het kunstwerk hersteld kon worden, heeft het museum om de schade te verhalen toch aangifte gedaan tegen de vrouw. Volgens de vrouw is er helemaal geen schade, maar is dit onbekende kunstwerk juist enorm in waarde gestegen. Bovendien, zo stelt haar advocaat, heeft de vrouw door het invullen van de kruiswoordpuzzel zelf een nieuw werk gecreëerd, waarop zij eigen auteursrechten bezit. Het museum moet dus zelfs oppassen, want met de restauratie van het werk heeft het in feite het nieuwe werk vernietigd.