MS Mode heropent winkels

Faillissement

De curatoren en de bank van het failliete MS Mode van Roland Kahn hebben een akkoord bereikt. Alle winkels gaan weer open.

Alle winkels en de webshop van de failliete dameskledingketen MS Mode gaan maandag weer open. De curatoren en Rabobank hebben een akkoord gesloten over voortzetting van de verkoop tijdens het faillissement. Dat hebben beide partijen zaterdagavond bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.

Het gaat om 130 winkels verspreid door Nederland, waar in totaal ongeveer 840 mensen werken (660 voltijdsbanen). De heropening van de filialen moet de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) doorstart vergroten. Het Nederlandse winkelpersoneel van MS Mode wordt doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

Dameskledingketen MS Mode (jaaromzet 238 miljoen euro) moest op 5 augustus uitstel van betaling aanvragen. De Nederlandse delen van de keten met 400 winkels in zes landen werden eind vorige week failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam. Bewindvoerder Frits Kemp liet toen nog weten dat de 130 Nederlandse filialen voorlopig niet meer open zouden gaan.

De curatoren en Rabobank maakten de afgelopen dagen ruzie over de verdeling van de verkoopopbrengsten en de boedel. Rabobank stapte naar de rechter-commissaris om zijn beklag te doen over de bewindvoerders, maar toch hebben beide partijen nu een regeling kunnen treffen. „Er ligt een goed akkoord, dat ertoe kan bijdragen dat we snel een koper voor MS Mode kunnen vinden”, aldus Kemp in de verklaring. De curatoren zeggen over een doorstart te praten met „diverse gegadigden”.

MS Mode (1964) behoorde vroeger tot retailconcern Maxeda en werd in 2010 overgenomen door Roland Kahn (64) en zijn zakenpartner Jaco Scheffers. Kahn, de man die vergeefs een doorstart wilde maken met V&D en eigenaar is van CoolCat, America Today en lingeriemerk Sapph, wilde MS Mode omvormen tot een succesvolle keten voor grotere damesmaten. Maar de verkoop in met name Nederland en Frankrijk viel tegen. De dollarkoers en de zachte winter vergrootten de financiële problemen.

Kahn sprong meerdere malen bij met eigen vermogen, maar kon op het laatst geen financier vinden voor een tekort van 7 miljoen euro. Huisbank Rabobank had al 30 miljoen euro gefinancierd en weigerde.