moslimextremisten

Boko Haram toont nieuwe beelden schoolmeisjes

De terreurbeweging Boko Haram in Nigeria publiceerde zondag een video waarin zij beweert een deel van een groep gekidnapte scholieren te tonen. Boko Haram zegt te willen onderhandelen over de vrijlating van de schoolmeisjes die in 2014 werden ontvoerd. In ruil voor hun vrijheid wil de moslimextremistische beweging dat hun gevangen genomen strijders worden vrijgelaten.

Zo’n vijftig gesluierde meisjes, vermoedelijk uit het noordelijk gelegen Chibok, zijn te zien op de achtergrond van de beelden waarop een militant de eisen stelt. „Ze moeten weten dat ze nog steeds in onze handen zijn”, zegt een onherkenbaar gemaakte man. „Ongeveer veertig van hen zijn uitgehuwelijkt in naam van Allah.”

Boko Haram zou nog altijd 219 meisjes in handen hebben van de 276 die in april 2014 werden ontvoerd uit hun school. Een deel is volgens de groepering omgekomen bij luchtaanvallen op Boko Haram en een deel wist te vluchten. Eerder dit jaar werd één van de meisjes teruggevonden met een baby.

Op de beelden van zondag is volgens persbureaus AP en AFP een geënsceneerd interview te zien met een van de meisjes die zichzelf Maida Yakubu noemt en afkomstig zegt te zijn uit Chibok. De gespreksleider dringt er bij haar op aan dat ze de regering aanspoort de gevangen genomen Boko Haram-militanten vrij te laten. „Wat ik kan zeggen is dat onze ouders hoopvol gestemd moeten zijn. Praat met de regering zodat wij naar huis kunnen gaan.”

Dit is de derde video die de meisjes toont sinds hun ontvoering, die wereldwijd ontzetting opriep en leidde tot de actie ‘Bring Back Our Girls’.

Boko Haram is vooral in het noorden van Nigeria al jaren actief om met geweld een islamitisch bewind af te dwingen. Onlangs zouden zij zich loyaal hebben verklaard aan IS.

    • Jules Seegers