‘Kindermisbruik in Griekse vluchtelingenkampen’

Hulporganisaties

Jonge kinderen zouden zijn misbruikt in Griekse kampen. Vrouwen durven als het donker is hun tent niet meer uit te komen.

Het aantal gevallen van seksueel geweld in Griekse vluchtelingenkampen neemt toe. Dat stelde het Rode Kruis in de Britse zondagskrant The Observer. Vooral vrouwen en kinderen zouden slachtoffer worden van misbruik. Slachtoffers waren soms pas zeven jaar oud.

De krant vindt zelf bronnen in zeker één van de vluchtelingenkampen die worden gerund door de Griekse overheid. Hulpverleners in het kamp, in een voormalige toiletpapierfabriek nabij Thessaloniki, bevestigen dat de situatie zo ernstig is dat vrouwen ’s avonds na zonsondergang niet meer alleen naar het toilet durven te gaan.

Een hulpverlener in het kamp spreekt van bendes mannen die jonge meisjes belagen. Een Iraaks gezin zou in veiligheid zijn gebracht buiten het kamp nadat de 7-jarige dochter overstuur en met blauwe plekken was teruggekeerd uit een vreemde tent. Ze zou zijn meegelokt door een man van een van de bendes op het kamp, die haar spelletjes op een smartphone beloofde. Naderhand verklaarde ze seksueel te zijn misbruikt.

Het Rode Kruis stelt zondag bij monde van een woordvoerder Anita Dullard in The Observer dat de Griekse overheid en de VN op de hoogte zijn gebracht van de misstanden. De VN laten op hun beurt weten dat ze de Griekse regering „keer op keer” hebben gewezen op het veiligheidsrisico in de kampen. „We zijn in gesprek.”

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt met zeker tien vrouwen uit het kamp contact te hebben na meldingen van seksueel geweld. In het kamp worden zo’n 1.400 vooral Syrische vluchtelingen opgevangen, onder wie naar schatting 170 kinderen. AzG zegt dat het onveilig is voor vrouwen, kinderen en mindejarigen die alleen in de kampen verblijven. „Het is survival of the fittest.”

De officiële Griekse coördinator voor de vluchtelingencrisis, Giorgos Kyritsis, liet de Britse krant weten dat de leiding van het kamp bij Thessaloniki geen signalen van seksueel geweld ter ore zijn gekomen.

    • Egbert Kalse