Gegevens honderden Democraten openbaar na hack

Belangrijkste slachtoffer is Nancy Pelosi, de voorzitter van de partij in het Huis van Afgevaardigden.

Nancy Pelosi, het belangrijkste slachtoffer van de hack waarbij de gegevens van honderden Democraten openbaar zijn gemaakt.
Nancy Pelosi, het belangrijkste slachtoffer van de hack waarbij de gegevens van honderden Democraten openbaar zijn gemaakt. Foto J. Scott Applewhite/ AP

De gegevens van honderden politici en medewerkers van de Democratische Partij zijn door een hacker online gezet. Het gaat om telefoonnummers en emailadressen die zijn buitgemaakt bij een actie die deel uitmaakt van een grote cyberaanval op Democratische organisaties, meldt persbureau AP.

Het belangrijkste slachtoffer is Nancy Pelosi, de voorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Zij ontving naar eigen zeggen “een stortvloed aan obscene voicemails en tekstberichten” sinds haar telefoonnummer openbaar werd gemaakt. Pelosi heeft inmiddels haar nummer veranderd en heeft partijleden die eveneens slachtoffer zijn geworden van de hack opgeroepen hetzelfde te doen. Ze sprak in een reactie van “een elektronische Watergate”.

Hack opgeëist

De cyberaanval was gericht op computers van de Democratisch Nationaal Comité, het bestuur van de partij. De hack is opgeëist door iemand die zichzelf Guccifer 2.0 noemt, meldt AP. Deze persoon claimde eerder verantwoordelijk te zijn voor aanval op de emailservers van de Democratische Partij, waarbij duizenden vertrouwelijke berichten werden geopenbaard.

In die correspondentie is vanuit de neutraal geachte partijtop een duidelijke voorkeur te zien voor Clinton. Concurrent Bernie Sanders zou stelselmatig zijn tegengewerkt. De voorzitter van het Democratisch Nationaal Comité Debbie Wasserman Schultz stapte op vanwege het schandaal.

Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama zei in juni dat de Russen mogelijk verantwoordelijk zijn voor de hack bij de Democraten. Twee internetbeveiligingsbedrijven die de cyberaanvallen onderzochten, zeggen over sterk bewijs te beschikken dat de hackers zijn te linken aan Russische inlichtingendiensten.