Fidel Castro laat zich weer eens in het openbaar zien

Ondanks zijn zwakke gezondheid liet Castro zich tijdens vieringen van zijn negentigste verjaardag sinds maanden weer zien.

Fidel Castro zaterdag bij een gala ter ere van zijn negentigste verjaardag.
Fidel Castro zaterdag bij een gala ter ere van zijn negentigste verjaardag. Foto AP / (Ismael Francisco

Ondanks zijn zwakke gezondheid liet Fidel Castro tijdens de feestelijkheden ter ere van zijn negentigste verjaardag voor het eerst sinds april zijn gezicht weer in het openbaar zien. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ouderwets uit te halen naar de Verenigde Staten.

Dat deed de gepensioneerde ‘comandante’ zaterdag ten overstaan van zo’n vijfduizend gasten in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar een gala voor hem werd gehouden. Hoewel; spreken deed hij daar niet. Castro publiceerde wel een open brief waarin hij de Amerikanen ouderwets aanvalt, zo meldt AP.

Obama

In de brief spreekt de voormalig Cubaanse leider tevens zijn dank uit aan het Cubaanse volk voor alle felicitaties en roept herinneringen op aan zijn jeugd en zijn overwinning op Fulgencio Batista; de Cubaanse dictator die in 1959 gesteund door de VS werd verslagen door Castro en zijn guerrillaleger.

Aan het einde van de brief haalt Fidel Castro uit naar Barack Obama, die in maart de woede van de Cubaan wekte door tijdens zijn historische bezoek aan Cuba het volk opriep naar de toekomst te kijken. Toen schreef Castro ook al een pittige brief waarin hij stelde dat de Cubanen “helemaal niets van de imperialisten nodig hebben”. Ook verweet hij de Amerikaanse president dat deze geen excuses maakte aan de inwoners van Hiroshima tijdens zijn bezoek aan Japan in mei.

Bescheiden

Cuba liep al dagen warm voor het verjaarsfeest van Castro die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl laat. De verjaardag werd uitbundig gevierd met onder meer vuurwerk, muziek en dans. Het was in april voor het laatst dat Castro in het openbaar verscheen toen hij op het partijcongres, te midden van toenaderingen tot de VS, opriep trouw te blijven aan socialistische idealen.

De behoefte aan nauwere economische banden met de Amerikanen is sterf toegenomen nu Venezuela, de grote bondgenoot van het socialistische Cuba, in zware economische problemen zit.

In vergelijking met het grootschalige vieren van zijn tachtigste verjaardag waren de vieringen van deze week door de regering behoorlijk bescheiden te noemen. Behalve het gala van zaterdagavond voor Castro bleef het bij muzikale festiviteiten en tentoonstellingen die door de ministeries werden georganiseerd.