De nacht in Rio: Schippers en Kromowidjojo grijpen naast medailles

De beoogde grote sterren van het Nederlandse Olympische team Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo bleven vannacht beiden met lege handen achter. Schippers werd vijfde in de finale van de 100 meter en zei na afloop de laatste dagen met fysieke problemen te hebben gekampt en Kromowidjojo finishte na een goede start op de 50 vrij als zesde.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Wat mankeerde Schippers?

Het is Dafne Schippers niet gelukt een medaille te pakken op de 100 meter. Ze finishte als vijfde in 10.90, dezelfde tijd als in de halve finale eerder in de nacht.

Op winnares Elaine Thompson na waren de verschillen tussen de topsprintsters uiterst klein, maar omdat Schippers vanwege mysterieuze fysieke problemen niet boven haarzelf kon uitstijgen, bleef ze steken op 0.04 seconden van het podium. Thompson pakte het goud in 10.71 seconden, een tijd die Schippers nog nooit gelopen heeft.

Het is cryptisch en fysiek wat Dafne Schippers waarschijnlijk van een medaille op de 100 meter heeft afgehouden, schrijft sportredacteur Henk Stouwdam vanuit Rio de Janeiro. Noch de atlete, noch haar coach Bart Bennema wilde in detail treden.

Voor Schippers staat nog de 200 meter op het programma waar ze in tegenstelling tot op de 100 meter wel als absolute topfavoriete van start gaat. Die race was volgens haar coach toch altijd al het belangrijkste.

Kromowidjojo: “Dit is heel verschrikkelijk”

Zwemster Ranomi Kromowidjojo baalde ontzettend van haar zesde plaats in de finale van de 50 meter vrij. De titelverdedigster leek halverwege nog af te stevenen op goud, maar belandde uiteindelijk toch nog naast het podium. Een grote teleurstelling, zei ze tegen de schrijvende pers:

“Ik kwam hier voor goud. Ik heb niet goed genoeg gezwommen. Dat kan ik alleen mezelf verwijten. Op de 50 meter moet alles perfect zijn [...] Dan zie je geen 1 staan, en ook geen 2, en ook geen 3. Dat is echt heel verschrikkelijk.”

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Het podium was uiterst verrassend, want ook de zusjes Campbell haalden geen medaille. De Deense Pernille Blume pakte onverwachts het goud.

De hele Nederlandse zwemploeg stelde teleur in Rio. Het is volgens sportredacteur Rob Schoof pijnlijk dat geen één Nederlandse zwemmer in Brazilië een persoonlijk record wist te zwemmen. Lees hier zijn stuk: Kromowidjojo geeft de schuld aan zichzelf.

Oranje-onderonsje op komst bij beachvolleybal

Beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer hebben op imponerende wijze de kwartfinales gehaald. Zij wonnen hun partij tegen de Canadezen Saxton en Schalk met 21-12 en 21-15. Bij de laatste acht wacht nu het duel met het andere Oranje-duo Nummerdor/Varenhorst.

De vier beachvolleyballers delen een appartement in het Olympisch dorp en de komende partij is daarom ook ‘meer beladen’ dan andere wedstrijden, zegt Brouwer tegen de NOS:

“Maar op de Spelen is iedere wedstrijd beladen. En het is mooi voor Nederland: er komt sowieso een Nederlands team in halve finale. En wij gaan zorgen dat wij dat zijn.”

Het vrouwenkoppel Meppelink/Van Iersel wist de kwartfinale niet te bereiken. Zij wisten in de achtste finale tegen het Zwitserse duo Heidrich/Zumkehr nog wel de eerste set te winnen, maar gingen uiteindelijk toch ten onder (21-19, 13-21 en 10-15).

Gouden Ligtlee droomde als kind al van Spelen

In de avonduren won de 22-jarige baanwielrenster Elis Ligtlee een uiterst verrassende gouden medaille op de keirin. Ze droomde als 12-jarig kind al van de Olympische Spelen, schrijft Rob Schoof vanuit Rio de Janeiro.

Foto Sander Koning/ANP

Foto Sander Koning/ANP
Foto Sander Koning/ANP

Ligtlee kon haar overwinning nauwelijks bevatten en werd in de uren die daarop volgden overladen met felicitaties. Ook van minister-president Rutte:

Ander nieuws uit de Olympische nacht:

- Michael Phelps is er op de 4 x 100 meter wisselslag dan toch in geslaagd zijn 23e gouden Olympische medaille te pakken. De koning van Rio nam binnen de Amerikaanse sterrenploeg de vlinderslag voor zijn rekening.
- Brazilië heeft de halve finales van het voetbaltoernooi bereikt. Dankzij goals van Neymar en Luan wonnen de Brazilianen met 2-0 van Colombia.
- De Nederlandse atleet Liemarvin Bonevacia slaagde er niet in de finale van de 400 meter te bereiken.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

- De Brit Mo Farah heeft zijn Olympische titel op de 10 kilometer geprolongeerd. Ondanks een val in de beginfase van de race wist hij in de eindsprint de Keniaan Paul Kipngetich Tanui te verslaan in een tijd van 27.05.17.
- Mónica Puig heeft de eerste gouden medaille ooit voor Puerto Rico veroverd. In de tennisfinale versloeg de ongeplaatste speelster de Duitse nummer twee van de plaatsingslijst Angelique Kerber in drie sets: 6-4, 4-6 en 6-1.
- De Nederlandse zevenkampsters eindigden alle drie in de middenmoot. Europees kampioene Anouk Vetter deed het met haar tiende plaats het beste. De Belgische Nafissatou Thiam pakte verrassend het goud.

    • Arjan Meesterburrie