Live

Dag 9: hockeyers verslaan kampioen Australië, een wereldrecord en derde goud Bolt

Automatische verversing

Einde dag 9

En we sluiten het liveblog af voor nu. Vanaf 14.00 uur vanmiddag zijn we weer live! En volgens NRC-sportverslaggever Henk Stouwdam zijn er nog kansen genoeg de komende dagen voor Oranje.

Uitslagenkaart 100m atletiek

Bolt liep overigens in juli nog een hamstringblessure op, maar dat heeft hem niet kunnen weerhouden van de overwinning vandaag. Al voor het passeren plantte Bolt zijn duim tegen zijn borst: ik ben en blijf de koning van de sprint, zo liet hij zien. (ANP)

Een overzicht van zijn medailles:

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Usain Bolt at the Olympics: 2008 100m 🏅 2008 200m 🏅 2008 4x100m 🏅 2012 100m 🏅 2012 200m 🏅 2012 4x100m 🏅 2016 100m 🏅 https://t.co/XAPgbcDrwX

En de uitslagenkaart van de 100m:


Usain Bolt grijpt historisch goud voor derde keer op 100m

En wat hij zo vurig wenste, is hem gelukt: de Jamaicaanse Usain Bolt heeft voor de derde maal op rij goud gewonnen op de 100 meter. Hij liep een tijd van 9.81. De Amerikaan Justin Gatlin finishte achter hem met een tijd van 9.89, de Canadees Andre de Grasse greep het brons met 9.91.

Tijdens de vorige twee Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) werd de sprinter olympisch kampioen op de 100, 200 en 4x100 meter. Bolt, die volgende week dertig wordt, wil in Rio tijdens zijn laatste Olympische Spelen al die titels prolongeren. De eerste haalde hij zondag al binnen, later in de week doet de Jamaicaan nog mee aan de 200 en 4x100 meter.


Nieuw wereldrecord op de 400 meter!

De Zuid-Afrikaanse Wayde van Niekerk zorgt plotseling voor sensatie in Rio door een nieuw wereldrecord te lopen op de 400 meter, en wat voor een: 43:03. Daarmee is het zeventien jaar oude wereldrecord van 43:18 Michael Johnson uit 1999 verbroken. Van Niekerk dook ineens op uit de buitenste baan.

Twitter avatar jacquelinmagnay Jacquelin Magnay Wow. Didn't see that coming..43.03 WR 400m. Wayne van Niekerk from Lane 8!

Twitter avatar FloTrack FloTrack HOLY NEW WORLD RECORD @WaydeDreamer!! STRAIGHT OUTTA LANE 8! https://t.co/4juKt7iT8X

Van Niekerk kwam als eerste de tweede bocht uit voor het laatste rechte stuk en wist daar zelfs nog te versnellen. Achter hem rende Kirani James uit Grenada naar het zilver in 43,76. De Amerikaan Lashawn Merritt, de olympisch kampioen van 2008, pakte het brons in 43,85.

Ook Duitsland door naar halvefinales hockey

En de wedstrijd van Nederland tegen wereldkampioen hockey Australië was niet de enige die verrassend verliep. De halve finale van Duitsland tegen Nieuw-Zeeland was even spectaculair, twittert NRC-sportverslaggever Rob Schoof vanuit Rio. Duitsland treft Argentinië in de finale:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Krankzinnige laatste kwartfinale in het hockey: #GER verslaat #NZL met 3-2 na een 0-2 achterstand 4 (!) minuten voor tijd. #Rio2016

Atlete Hassan door naar finale 1500 meter

Bij de vrouwen is de Nederlandse atlete Sifan Hassan door naar de finale van de 1500 meter. De wereldkampioene indoor eindigde in haar halve finale als tweede achter de Ethiopische wereldrecordhoudster Gezebe Dibaba. Haar tijd was 4.03,62, die van Dibaba 4.03,06.

Hassan kende een moeizame aanloop naar Rio. De 23-jarige Arnhemse raakte voor het eerst in haar hardloopcarrière langdurig geblesseerd en dat tastte haar zelfvertrouwen danig aan. In de halve finale van Rio liet ze zien dat de vorm in orde is. Ze paste haar gebruikelijke tactiek toe door de eerste ronden achteraan te hangen, om in de slotronde naar voren te spurten. Deze keer ging ze mee in het kielzog van Dibaba. De finale is dinsdag. (ANP)

Foto Olaf Kraak/ANP

Sifan Hassan in actie in de halve finale van de 1500m op de Olympische Spelen in Rio. Foto Olaf Kraak/ANP


Bolt en Gatlin door naar halve finale

Bolt & Gatlin winnen hun halve finale op de 100m. Bolt liep het koningsnummer in 9,86 seconden, Gatlin in 9,94 seconden. De titelverdediger en de Amerikaan treffen elkaar in de finale over ongeveer een uur.

De uitslagenkaart van de halve finale:

Gatlin is met zijn 34 jaar de oudste sprinter die aan Spelen meedoet sinds 1912. Bij de kwalificaties in juli liep hij een aanzienlijk betere tijd; 9,80 seconden. Bolt liep de halve finale met gemak, bijna wandelend, en bereikte lachend de finish. Onderweg keek hij zelfs nog even naar zijn buurman uit Canada:

Usain Bolt and Justin Gatlin are set for an Olympic 100-meter showdown https://t.co/nBBLEua3jl pic.twitter.com/XOvDIbcrRj

— The New York Times (@nytimes) August 15, 2016

Andy Murray pakt goud

Andy Murray heeft zondag opnieuw het goud gepakt in het olympisch tennistoernooi. De titelverdediger uit Schotland wist na een bloedstollende partij de Argentijn Juan Martín del Potro opzij te zetten: 7-5 4-6 6-2 7-5. Daarmee is hij de eerste tennisser die opeenvolgende Spelen een gouden medaille wint. Murray won vorige maand nog Wimbledon.

Brons was er voor Kei Nishikori uit Japan. De nummer zeven van de wereld was veel sterker dan de Spanjaard Rafael Nadal, die in het dubbelspel met Marc López nog het goud pakte, 6-2 6-7 (1) 6-3. Voor het Britse team is het een mooie dag, twittert de BBC:

Twitter avatar BBCSport BBC Sport It's is the most successful ever day at an overseas Olympics for #TeamGB with five golds. 🏅🏅🏅🏅🏅 #SuperSunday https://t.co/3ZoouiwpAe

De medaillespiegel

En na het goud van Van Rijsselberghe bij het windsurfen ziet de medaillespiegel er voor Nederland en de top 5 als volgt uit:

Foto van de hockyers na de 4-0

Foto Koen Suyk/ANP

Mink van der Weerden (Ned) heeft de stand op 4-0 gebracht tijdens de kwartfinale hockey heren Nederland-Australië , tijdens de Olympische Spelen. midden Valentin Verga links Bob de Voogd. Foto Koen Suyk/ANP

Nederlandse hockeymannen winnen van wereldkampioen Australië

De Nederlandse hockeymannen zijn door naar de halve finale. De ploeg heeft onverwacht met 4-0 van regerend wereldkampioen Australië gewonnen. Het is een ongekend succes twittert NRC-sportverslaggever Rob Schoof vanuit Rio:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Zeldzame afstraffing van wereldkampioen #AUS door #NED in #Rio2016 4-0. NED nu tegem BEL in de halve finale. Revanche voor Den Haag (6-1).

De ploeg van bondscoach Max Caldas zorgden Billy Bakker, Bob de Voogd en Valentin Verga voor een veilige voorsprong van 3-0 na een ruim half uur. Zij hadden in de voorgaande vijf groepsduels nog geen doelpunt gemaakt. Mink van der Weerden pikte in het vierde kwart met zijn trefzekere strafcorner ook nog een treffer mee. Hij staat nu al op acht goals in Rio.

Met de royale overwinning neemt Oranje revanche voor de zware nederlaag tegen Australië ruim twee jaar geleden in de WK-finale in Den Haag (1-6). Nederland speelt dinsdag in de halve finales tegen België, dat India, de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans, met 3-1 versloeg.(ANP)

Baanwielrenner Tim Veldt negende op omnium

Baanrenner Tim Veldt bezet bij de Olympische Spelen in Rio na twee onderdelen de negende plaats op het omnium. Na zijn elfde plaats op het openingsonderdeel scratch, was hij op de individuele achtervolging goed voor de zevende tijd: 4.22,856. De Deen Lasse Norman Hansen, al de beste op scratch, snelde over 4 kilometer naar een olympisch record: 4.14,982.

Titelverdediger Hansen heeft de leiding stevig in handen, voor de Duitser Roger Kluge en de bekendste deelnemer aan het omnium, de Brit Mark Cavendish. Zondag volgt nog de afvalrace, maandag volgen de resterende drie onderdelen.(ANP)

Nederland leidt in hockey wedstrijd tegen Australië

Ondertussen doet Nederland het verrassend goed in de wedstrijd tegen wereldkampioen hockey Australië. Meteen na het begin van de wedstrijd was het al 1-0. Daarna bleven de Nederlanders dominant. NRC-sportverslaggever Rob Schoof twittert:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Wereldkampioen hockey Australië wordt vernederd door Nederland. Zelden gezien. #TeamNL leidt verrassend met 3-0 vlak na rust. #Rio2016

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Ondanks wat fouten is #NED oppermachtig tegen #AUS. NED leidt met 3-0 na 45 min. Het zou een historische zege moeten worden. #Rio2016

Volleybalsters eindigen als tweede in de poule

De Nederlandse volleybalsters zijn definitief als tweede geëindigd in hun groep bij de Olympische Spelen nadat ze zondag van Servië had gewonnen. Als China dik van de Verenigde Staten had gewonnen was Oranje nog eerste geworden. Dat was gunstig geweest met het oog op de kwartfinales. De nummers één van de poule treffen de nummers vier uit de andere poule. De andere kwartfinales worden bepaald bij loting.

Ligtlee nog even verbaasd over eigen succes

Baanrenster Elis Ligtlee, is nog steeds verwonderd over haar succes van gisteren, vertelt ze tegen ANP:

,,Het besef is er nog steeds niet helemaal.''

Ze had natuurlijk de premier aan de telefoon gehad en de gouden medaille ontvangen, terwijl de berichtjes met tientallen waren binnengestroomd.

,,Nadat ik terug was in het olympisch dorp ben ik er rustig voor gaan zitten, maar ik heb nog niet iedereen kunnen antwoorden.''

'Dafne kwam niet in haar ritme'

NRC-sportverslaggever Henk Stouwdam in Rio schreef een stuk over de liesblessure van Schippers waardoor ze Olympische medailles misliep:

De pijn in de lies, doceert Bennema, is van invloed op het coördinatievermogen van een sprintster. „Het is te vergelijken met een enkelverzwikking. Dan duurt het even voor die coördinatie terug is. Ze kwam niet in haar ritme, waardoor de opbouw van de race niet meer klopte. Dafne zei zelf het gevoel te hebben dat ze een stap miste.”

Lees ook: 'Een liesblessure die haar bijna de Spelen kostte'

Ligtlee plaatst zich voor achtste finales

Baanrenster Elis Ligtlee heeft zich zondag bij de Olympische Spelen in Rio geplaatst voor de achtste finales van het sprinttoernooi. Ligtlee, zaterdag winnaar van het goud op het onderdeel keirin, versloeg in de eerste ronde de Chinese Gong Jinjie.

Laurine van Riessen verloor van de Duitse Kristina Vogel, de nummer drie van de WK in maart en tweevoudig wereldkampioene sprint. Van Riessen kan zich nog plaatsen via de herkansingen.

Turnfenomeen Biles pakt derde goud

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft zondag haar derde gouden medaille op de Olympische Spelen van Rio in de wacht gesleept. Het negentienjarige gymfenomeen veroverde de olympische titel op het onderdeel sprong. Ze noteerde in de toestelfinale na twee sprongen een score van 15,966 en daarmee overklaste ze de Russische wereldkampioene Maria Paseka, die het zilver won met een waardering van 15,253. Het brons was voor de Zwitserse Giulia Steingruber met 15,216.

Biles won in Rio ook al met overmacht de meerkampfinale en pakte het goud met het Amerikaanse team in de landenwedstrijd. Ze kan haar oogst nog vergroten, want de gespierde turnster treedt ook nog op in de finales van de toestellen balk en vloer.

Van Rijsselberghe ontvangt zijn gouden plak

Foto Robin Utrecht / ANP

Foto Robin Utrecht / ANP

Luiten pleit voor andere opzet olympisch golftoernooi

Joost Luiten pleit voor een andere opzet van het olympische golftoernooi. Dat zei de dertigjarige Rotterdammer na afloop van de vierde en laatste ronde op de baan van Rio tegen de NOS:

"Ik denk dat we meer de kant op moeten van een landenwedstrijd, dat krijg je veel meer het gevoel dat je met een olympisch toernooi bezig bent en echt voor je land uitkomt. Nu was het toch een individueel toernooi zoals ik ieder week speel."

Golf was in Rio de Janeiro voor het eerst in 112 jaar weer een officieel onderdeel op de Olympische Spelen. De organisatie koos voor het gebruikelijke format strokeplay. Luiten:

"Ik heb er met andere golfers over gesproken en bijna iedereen deelde mijn mening. Juist het olympisch toernooi moet iets speciaal zijn, Er zijn genoeg andere fomats te bedenken, zoals matchplay of met gemengde teams. Maar wat mij betreft moet het anders."

Luiten had zich vooraf veel voorgesteld van het toernooi, maar bleek niet in topvorm te zijn. Hij eindigde als 27ste.

"Ik was niet mezelf dit toernooi en vocht vooral tegen mezelf. Dat kun je in zo'n veld niet veroorloven."

Ligtlee en Van Riessen naar achtste finale op sprint

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zich zondag als vierde geplaatst voor het olympisch toernooi op de sprint in Rio. Laurine van Riessen kwam tot 11,023. Dat was de dertiende tijd. De beste achttien rensters kwalificeerden zich voor het hoofdtoernooi. De Britse Rebecca James was de snelste: 10,721.

Twitter avatar KNWU KNWU In het sprinttoernooi zijn Elis Ligtlee (4de tijd) en Laurine van Riessen (13de tijd) door naar de volgende ronde. https://t.co/jAmC5e92hH

Handbalsters verliezen met 34-38 van Rusland

De Nederlandse handbalsters hebben met 34-38 verloren van Rusland. Daarmee eindigt Nederland op een vierde plek in de poule. Rusland won de poule. Nederland speelt door het verlies nu in de kwartfinale tegen thuisland Brazilië, dat de andere poule wist te winnen.

Nederland, dat als verliezend WK-finalist met veel optimisme aan het olympische handbaltoernooi begon, lijkt de grote vorm kwijt te zijn. In de groepsfase werd alleen gewonnen van het puntloze Argentinië. De duels met Zuid-Korea en Zweden eindigden onbeslist. Frankrijk en Rusland bleken te sterk.

Tegen Rusland was Estavana Polman met twaalf treffers topscorer aan de kant van Oranje. Michelle Goos trof zes keer doel, en Laura van der Heijden vijf maal.

Windsurfster De Geus wint medalrace

Windsurfster Lilian De Geus heeft de medalrace bij de vrouwen gewonnen. Maar dat was helaas net niet genoeg voor een medaille. Ze kwam voor het brons één puntje tekort. Ze was als nummer zeven aan de afsluitende manche begonnen.

Goud voor Britse golfer Rose

De Brit Justin Rose is de winnaar geworden van het olympische golftoernooi. Golf was in Rio de Janeiro voor het eerst in 112 jaar jaar weer een officieel onderdeel op de Olympische Spelen.

De strijd van Rose met de Zweed Henrik Stenson om de gouden medaille werd pas op de laatste hole beslist. Met een birdie op de achttiende hole kwam Rose uit op een slotronde van 67 slagen en een eindtotaal van 268. Stenson scoorde een bogey en moest genoegen moest nemen met zilver (270). Met 271 slagen ging het brons naar de Amerikaan Matt Kuchar.

Joost Luiten noteerde voor de derde dag op rij een ronde van zeventig slagen en kwam met 282 slagen uit op een gedeelde 27e plaats.

Van Rijsselberghe gefeliciteerd door premier

Bij windsurfer Dorian van Rijsselberghe stroomden de felicitaties al snel binnen na de prolongatie van zijn olympische titel. Premier Mark Rutte stuurde hem zijn felicitaties via Twitter:

Twitter avatar MinPres Minister-president Na 2 dagen wachten is het officieel: @lifeofdorian wint opnieuw op indrukwekkende wijze olympisch goud. Gefeliciteerd! #TeamNL #Rio2016

En het konigspaar deed dat direct in hoogsteigen persoon, op het water, nadat Van Rijsselberghe na de medalrace bij de jacht aan boord was gegaan waarop koning Willem-Alexander en zijn familie met de windsurfer meevoeren.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Een koninklijke felicitatie voor de ongenaakbare en gouden Dorian van Rijsselberghe na de medalrace. #Rio2016 https://t.co/TdSKY1snDZ

Handbalster 16-17 achter tegen Rusland bij rust

De Nederlandse handbalsters zijn in hun laatste poulewedstrijd, tegen Rusland, de rust ingegaan met een 16-17 achterstand. Nederland begon sterk aan de wedstrijd en nam een 7-3 voorsprong. Daarna kwam Rusland terug en nam dat land de voorsprong. Vlak voor rust verkleinde Nederland zijn achterstand van 13-17 tot slechts één punt.

Rusland en Nederland zijn allebei al geplaatst voor de kwartfinale. Wint Nederland, dan eindigt het team op de derde plek in de poule. Verliezen de handbalsters, dan eindigen zij als vierde en moeten zij het in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van de andere poule.

Twitter avatar Handbal_NL Handbal Nederland Zweden verliest van Frankrijk. Dit betekent dat als onze Oranjedames winnen van Rusland, wij derde in de poule worden! #oneteamonedream #RIO

Eerste Britse gouden plak bij turnen in 120 jaar

De Britse turner Max Whitlock heeft zondag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de gouden medaille op het onderdeel vloer gewonnen. Met 15.633 punten eindigde hij voor de Braziliaan Diego Hypolito (15.533). Het brons ging eveneens naar Brazilië en kwam terecht bij Arthur Mariano.

Het is voor het eerst in 120 jaar dat Groot-Brittannië olympisch goud wint bij het turnen. Tweevoudig wereldkampioen en favoriet Kenzo Shirai verspeelde zijn kansen omdat hij bij een fout bijna onderuit ging. De Japanner eindigde vervolgens als vierde.

Goud voor Van Rijsselberghe nu officieel

Dorian van Rijsselberghe pakt het goud bij het windsurfen. Dat stond voor de medalrace van zondag al vast, maar nu is het dan toch ook echt officieel: Van Rijsselberghe prolongeert zijn titel uit 2012. En hij deed dat op de afsluitende medalrace in stijl. Ook die wist de Nederlandse windsurfer te winnen.

Schippers kon door blessure bijna niet meer lopen

De liesblessure waar Dafne Schippers mee kampt, zorgde voor behoorlijk wat paniek in haar team. De blessure zag er aanvankelijk ernstiger uit dan hij nu blijkt te zijn, zei haar coach Bart Bennema tegen de NOS:

"Twee dagen voor de series schoot het tijdens een versnelling bij een testwedstrijd in haar bovenbeen. Ze kon daardoor bijna niet meer lopen. Er was paniek. De dag voor de series kon ze op 60 procent lopen, op de dag van de series was ze weer redelijk in vorm. Alleen bij het starten had ze nog wat last en ze was onzeker. In de halve finale en finale leek het goed te gaan, alleen de coördinatie ontbrak.''

Na haar teleurstellende finale op de 100 meter maakte Schippers melding van fysieke problemen, maar weigerde ze dat te specificeren. Internationale media reppen inmiddels over de 'mystery injury', die de Nederlandse een mogelijke medaille kostte. Schippers zei wel te verwachten dat ze voor de 200 meter vrijwel fit zal zijn. De series daarvoor zijn maandag.

Windsurfers nu dan toch het water op

De windsurfers mochten zojuist dan toch eindelijk het water op, na uitstel door gebrek aan wind. De startprocedure duurt minimaal 45 minuten.

Twitter avatar Ayolt Ayolt Kloosterboer Uitstelvlaggen zijn gestreken. Windsurfers mogen het water op. Startprocedure duurt dan minimaal 45 min vanaf nu

De verwachting is dus dat de race tussen 19.30 en 20.00 uur van start gaat.

En dat alles onder het toeziend oog van koning Willem-Alexander, die op een jacht meevaart met Dorian van Rijsselberghe. De Nederlandse windsurfer kan het goud feitelijk niet meer ontgaan. Hij hoeft alleen maar te finishen. Van Rijsselberghe kan in het klassement niet meer worden achterhaald.

Handbalsters kunnen nog derde in poule worden

De Nederlandse handbalsters kunnen zondag nog als nummer drie van de groep de kwartfinales halen bij de Olympische Spelen. Zweden verloor met 27-25 van Frankrijk en blijft zo op vijf punten staan. Als Oranje later op zondag het nog ongeslagen Rusland verslaat, stijgt het team van bondscoach Henk Groener naar plaats drie met zes punten. De wedstrijd van Nederland begint om 19.40 uur.

De nummer drie uit de groep van Nederland, poule B, speelt dinsdag in de kwartfinale tegen de nummer twee uit groep A. Als Nederland er niet in slaagt van Rusland te winnen, is dinsdag de winnaar van groep A de opponent.

Brazilië is in poule A al zeker van de eerste plaats. Als Noorwegen later op zondag niet verliest van Roemenië, eindigt dat land als tweede. Noorwegen heeft dan evenveel punten als Brazilië, maar Brazilië won de onderlinge wedstrijd. Het onderlinge resultaat gaat voor doelsaldo.

Dafne Schippers heeft lichte liesblessure

Dafne Schippers heeft een lichte liesblessure. Dat meldt de NOS. De 24-jarige Utrechtse eindigde in de nacht van zaterdag op zondag teleurstellend als vijfde in de finale van de 100 meter en zei na afloop dat ze in de aanloop naar de eindstrijd kampte met fysieke ongemakken. Ze wilde toen nog niet zeggen wat haar mankeerde. Maar haar coach Bart Bennema gaf zondag openheid van zaken tegenover de NOS.

Coach Bennema denkt echter dat de 200 meter van Schippers niet in gevaar komt. Hij zei tegen de NOS:

"Het lijkt onder controle. Er is geen enkel probleem om gewoon verder te lopen."

Opnieuw ontploffing in olympische zeilhaven

In de olympische zeilhaven Marina da Glória, in de buurt van het internationale perscentrum en het parcours van de marathon, heeft zich zondag kort na de middag (plaatselijke tijd) een flinke ontploffing voorgedaan. Een woordvoerder van de organisatie stelde de verschrikte verslaggevers en fotografen snel gerust:

"Het was een verdacht pakketje dat op deze manier onschadelijk is gemaakt. Het is niets om bezorgd over te zijn."

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn al vaker op diverse locaties verdachte voorwerpen of onbeheerde koffers en tassen op gecontroleerde wijze met explosieven onschadelijk gemaakt. Maandag vond bij hetzelfde zeilcomplex een soortgelijk incident plaats. Ook daarbij was er verder geen schade.

Van Rijsselberghe moet nog even geduld hebben

Dorian van Rijsselberghe moet zondag nog even geduld hebben voordat hij van start kan gaan in zijn olympische 'ereronde' bij de windsurfers. Door een gebrek aan wind in de zonovergoten baai van Guanabara in Rio de Janeiro heeft de organisatie voorlopig alle zeilraces moeten uitstellen. De dag zou beginnen om 18.05 uur uur (Nederlandse tijd) met de medalrace voor de windsurfers in de RS:X-klasse. Van Rijsselberghe verzekerde zich vrijdag al officieus van titelprolongatie. Van Rijsselberghe hoeft in zijn laatste race alleen maar te finishen om zijn Olympische titel uit 2012 te prolongeren. Hij kan niet meer worden ingehaald in het klassement. Dat was in 2012 in de afsluitende race ook het geval.

Andrea Deelstra zestigste bij marathon

De enige Nederlandse deelneemster, Andrea Deelstra, eindigt teleurstellend als zestigste bij de marathon. De 31-jarige liep 16 minuten en 45 seconden langzamer dan de Keniaanse Jemima Sumgong.

Deelstra is van oorsprong een steeple-atlete, maar maakte ongeveer tien jaar geleden de overstap naar de marathon. In september plaatste ze zich voor de Spelen met een persoonlijk record: 2 uur, 26 minuten en 46 seconden. Ze rende vandaag in 2 uur, 40 minuten en 49 seconden naar de finish.

Dubbeldam tevreden met eerste ronde

Springruiter Jeroen Dubbeldam is tevreden met zijn prestatie op het kwalificatietoernooi, zo zegt hij in een interview tegen de NOS. Hij noteerde met zijn paard Zenith een tijd van 81,03 seconden, en kreeg vier strafpunten. Maikel van der Vleuten klokte 79,19 seconden met Verdi.

Tony Gentile / Reuters

Jeroen Dubbeldam in actie. Tony Gentile / Reuters

Springruiter Jur Vrieling is uitgeschakeld, zijn paard weigerde tweemaal.

Jemima Sumgong wint vrouwenmarathon

De Keniaanse Jemima Sumgong gaat als eerste over de finish bij de marathon met een tijd van twee uur, 24 minuten en vier seconden. Pas in de laatste kilometer liep ze weg van concurrent Eunice Kirwa, die negen seconden langer over de race deed. Sumgong is gespecialiseerd in zowel de halve en hele marathon. Eerder dit jaar won ze de marathon in Londen.

Winst marathon gaat tussen Sumgong en Kirwa

De Keniaanse vrouwen Jemima Sumgong en Eunice Kirwa strijden in de laatste kilometer van de marathon om de winst.

Twitter avatar AthleticsWeekly Athletics Weekly Sumgong and Kirwa 2:17:02 at 40km, Dibaba 3 seconds back #Rio2016

Oranje toont veerkracht en wint

De Nederlands volleybalsters winnen, na twee moeizame sets, de beslissende set van Servië. De dames kwamen overtuigend terug in de wedstrijd. De winst betekent een plek twee of drie in de poule, de plek wordt later vandaag duidelijk.

Twitter avatar Volleybaldames Volleybaldames BAM!! We hebben ons herpakt in de 5e set 💪😃!! #LetsGoOrange #TeamNL https://t.co/3vAOGnG65A

De basis bestond uit Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Celeste Plak en Anne Buijs (passer-lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (midden) en Debby Pilon-Stam (libero).

Laatste 10 kilometer in marathon

Ondertussen is de laatste tien kilometer aangebroken in de marathon. In de kopgroep van zeven lopen Tsegaye, Dibaba, Chelimo, Kirwa, Sumgong, Mazuronak en Flanagan.

De enige Nederlandse, Andrea Deelstra, passeerde het 20 kilometerpunt als 43e. Ze loopt momenteel rond plaats 50.

Volleybalsters verliezen set

De Nederlandse volleybalsters zijn hun voorsprong kwijt. Na een sterk begin, verloren de dames het ritme in hun spel. Na de derde, verloren ze ook de vierde set. De vijfde set is beslissend.

De wetenschap van sport

Technologieblad WIRED maakte een serie over de wetenschap achter sport. Daarin vertellen gerenommeerde sporters over het perfectioneren van hun prestaties.

Turnsters over hun sport:

Zwemmers over hun sport:

Ranomi bedankt fans

Via Instagram bedankt Ranomi Kromowidjojo haar fans. Ze liep eerder een medaille mis bij de 50 meter vrije slag. Haar Spelen noemde ze daarop "mislukt". De zwemster schrijft:

"Vier jaar geleden met goud op het nachtkastje ging de volgende ochtend het leven gewoon door. Nu zonder medailles wakker worden maar het leven gaat gewoon door!"

Set voor Servië

Na een sterk begin van Nederland, pakt Servië een set in deze laatste groepswedstrijd met 22-25. Het spel van de Hollandse volleybalvrouwen zakt wat in; de overtuiging lijkt weg te zijn. De verdediging van de Serven is sterk en hier en daar zijn er wat slordigheden bij de Nederlandse ploeg

Jeff Roberson / AP

Jeff Roberson / AP

En dat is set 2 voor Nederland!

De Nederlandse volleybalsters pakken ook de tweede set en staan daarmee 2-0 voor tegen Servië. Het begon in deze set nog wat wisselvallig voor Oranje: het team stonden eniged achter, maar door een sterke eindsprint wordt het 25-20.

Twitter avatar Volleybaldames Volleybaldames Hoppa! Met een prachtige aanval van Judith is ook de tweede set binnen! 25-20 💪🏻 🇳🇱-🇷🇸 #LetsGoOrange #TeamNL https://t.co/4LM02NA9zl

Deelstra moet koplopers laten gaan

Bij de marathon probeert de Nederlandse Deelstra inmiddels weer aansluiting te krijgen bij de koplopers. Na 7,5 kilometer moest ze lossen, maar die 'fout' probeert ze nu te corrigeren.

Volleybal: Nederland wint eerste set

En daar is de eerste set voor Nederland! Oranje wint met 25-22 en deelt daarmee een eerste tik uit aan Servië. Opmerkelijk slot: de Serviërs vragen een challenge aan omdat ze vinden dat de Nederlandse handen te ver over het net hingen. Uit de videobeelden blijkt echter dat het Hollandse team een bal van Servië - die aanvankelijk uit werd gegeven - hebben aangeraakt en het punt dus niet hadden mogen krijgen. De scheidsrechter doet hier echter niets mee, waardoor Nederland winst in de eerste set behoudt.

Volleybal: Nederland - Servië begonnen

Inmiddels zijn ook de Nederlandse volleybalsters begonnen aan hun laatste groepsduel. Kwalificatie voor de volgende ronde is al zeker, het is nu nog de vraag op welke plek in de poule Oranje gaat eindigen en welke tegenstander daarbij hoort.

De Nederlanders staan nu derde, met negen punten uit vier duels. Nummer twee Servië heeft eenzelfde puntenaantal maar een beter doelsaldo (plus zeven om plus zes). Een overwinning vanmiddag is dus genoeg voor plaats twee in de groep en een - hopelijk - gunstiger opponent in de kwartfinales. Mochten de VS later vandaag met twee sets verschil of meer verliezen van China, dan kan het Nederlandse team zelfs eerste worden in de poule. De tussenstand bij Nederland - Servië is momenteel: 13-13 in de eerste set.

VS: duizend keer goud.

Het is de vraag of ze er heel erg bij had stilgestaan, maar toen Simone Manuel afgelopen nacht aantikte als slotzwemster op de 4 x 100 meter wisselslag, was dat een bijzonder moment in de Olympische geschiedenis. Niet alleen bezorgde ze volgens persbureau Reuters de Verenigde Staten een nieuwe zwemmedaille, het was tevens de duizendste gouden plak voor de Amerikanen ooit. De mannen voegden er later die nacht nog maar maar meteen de 1001ste eerste plaats aan toe.

De VS zijn daarmee het eerste land dat deze grens passeert op de Zomerspelen. De eerste gouden medaille was er voor James Connolly, die in 1896 bij de Spelen in Athene het hink-stap-springen won.

De vraag is of de eerste plaats van de VS ooit bedreigd gaat worden. Het tweede land op de allertijdenranking van best presterende landen is het niet meer bestaande Sovjetunie. Grootste concurrent lijkt China te zijn, maar die moeten - als ze in het huidige tempo blijven winnen - nog tot het jaar 2.100 wachten tot zij hun duizendste gouden medaille mogen ophalen.

Waarom is de marathon eigenlijk 42 kilometer en 192 meter lang?

Het is het oeronderdeel van de Olympische Spelen: de marathon. Hoe lang deze exact is weet elke sportliefhebber wel uit zijn of haar hoofd op te lepelen: 42 kilometer en 195 meter. Maar waarom zo'n gekke afstand? Waarom geen mooi rond getal als 40 of 45 kilometer? Tijdschrift Quest zocht het uit.

Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, was in 1896 op zoek naar een discipline die zijn sportevenement meteen zou definiëren en bovendien de grandeur had van de oerspelen, vele eeuwen terug in Griekenland. Hij kwam uit bij de marathon, naar de legende van Griekse boodschapper die van de plaats Marathon naar Athene liep om het nieuws over een militaire overwinning op de Perzen te verkondigen. Na de woorden "we hebben gewonnen" viel hij dood neer.

Men schatte dat de route die de boodschapper had afgelegd zo'n veertig kilometer lang moet zijn geweest. Dus liepen de atleten bij de eerste drie Spelen deze afstand. Dat veranderde in 1908 in Londen. De marathon startte daar bij kasteel Windsor en eindigde in het Olympisch stadion. Om het zicht van de koninklijke familie op de lopers optimaal te laten zijn, werd gekozen voor een stadioningang waarbij de atleten pal zouden finishen voor de konklijke loge. Die afstand bedroeg 352 meter - vanaf de ingang van het stadion.

En zo kwam het voor dat sporters 42 kilometer en 195 meter moesten afleggen. Dat is daarna nooit meer veranderd. Dus dankzij Edward VII en koningin Alexandrade mag de Nederlandse deelneemster Andrea Deelstra vanmiddag vanaf 14.30 uur die exacte afstand afleggen.

Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: kan Deelstra weer verrassen tijdens de marathon?

Luiten gaat zo beginnen aan zijn laatste ronde

Zometeen begint Joost Luiten aan zijn vierde dag op het Olympische golftoernooi. Na drie rondes staat de Nederlander op de 22e plaats met 212 slagen (1 onder par over drie dagen gezien) in de middenmoot. De sporter gaf gisteren aan mentaal en fysiek niet volledig in orde te zijn en acht de kans op een medaille klein.

Op zijn eigen blog schreef Luiten:

"Ik merk duidelijk dat ik van de laatste negen weken acht weken op reis ben geweest. Ik ben mentaal en fysiek gewoon niet top op dit moment en dan mis ik de focus en scherpte. Ik had ook last van mijn rug de eerste holes maar nadat ik wat pijnstillers nam ging dat in het vervolg van de ronde steeds beter. De kans op een medaille is nu natuurlijk minimaal maar ik ga uiteraard nog een keer alles geven. Als ik morgen een goede score maak, verlaat ik dit toernooi in ieder geval met een beter gevoel."

Twitter avatar joostluiten Joost Luiten 'Ik mis de focus en de scherpte maar weet er nog wel een ronde onder par uit te slepen.' https://t.co/dgY7DKFgvh https://t.co/zDO2pmfqsA

Koploper is momenteel Justin Rose. Hij liep zijn drie rondes in 201 slagen en heeft daarmee één slag voorsprong op de Zweed Henrik Stenson. Marcus Fraser staat derde op 204 slagen. Het wordt dus sowieso spannend op de Olympische green wie de eerste gouden golfmedaille in 112 jaar gaat pakken.

Dag 6 Spelen: met een hockeykraker, het koningsnummer van de atletiek en de gouden race van Van Rijsselberghe

Welkom bij ons liveblog over de negende dag van de Olympische Spelen in Rio. Het was gisteren een dag van mooie meevallers en onverwachte teleurstellingen. Van het Keirin-goud van baanwielrenster Elis Ligtlee en brons voor de Holland Acht in het roeien, maar ook van de onttroning van Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vrije slag en Dafne Schippers die op de 100 meter naast eremetaal greep.

Lees ook ons liveblog terug: Dag 8: Verrassend goud Ligtlee, maar geen medailles voor Schippers en Kromowidjojo

Het is voor Ligtlee te hopen dat ze een beetje is bijgekomen van de enorme krachtinspanning die ze heeft moeten doen, want vandaag staan alweer de kwalificatiewedstrijden op het onderdeel sprint op het programma. Dat geldt overigens ook voor Laurine van Riessen die gisteren met een acrobatenact via de boarding van de piste overeind wist te blijven en uiteindelijk 9e werd bij het keirin. Vanaf 21.00 uur (Nederlandse tijd) zal duidelijk worden hoe zij het ervan af gaan brengen.

Gouden race Van Rijsselberghe
Nederland staat na gisteren op drie gouden medailles, maar daar gaat er vandaag vrijwel zeker een bijkomen. Het enige dat windsurfer Dorian van Rijsselberghe namelijk hoeft te doen, is namelijk overeind blijven en de finish bereiken in de medalrace. De Nederlander heeft bij de start van die laatste wedstrijd al een dusdanig goede uitgangspositie, dat de eindzege hem niet meer kan ontgaan. En dat is redelijk uniek: nog nooit wist een windsurfer een Olympische titel te prolongeren.

Voorafgaand aan de titelrace van Van Rijsselberghe heeft Nederland acht medailles: drie keer goud, twee keer zilver en twee keer brons. Daardoor staat ons land nu twaalfde op de medaillespiegel, nog altijd lager dan zwemmer Michael Phelps als die als individueel land zou meedoen. De Amerikaan pakte afgelopen nacht op de 4 x 100 meter wisselslag, zijn laatste race, zijn 23e gouden medaille, een dik Olympisch record dat waarschijnlijk nog decennialang zal standhouden.

Hockeykraker: Nederland - Australië
Menigmaal troffen de Nederlandse hockeymannen hun Australische tegenstander al op het Olympisch toernooi, maar zelden stonden ze zo vroeg tegenover elkaar als vanavond (vanaf 23.00 uur) in de kwartfinale. Werden de Aussies in 2000 nog verslagen in de halve finale (0-0 en winst voor Nederland na strafballen), in 2008 belette het team dat Oranje een teleurstellend toernooi toch op een derde plek zou afsluiten.

Australië is de regerend wereldkampioen en daaromeen geduchte tegenstander. Dat ze nu in de kwartfinale al tegen Nederland - de nummer twee uit poule B - moeten aantreden, komt door het matige toernooi dat de ploeg kent. De Australiërs werden achter de verrassende Belgen en Spanje derde in hun groep. Dat betekent echter niet dat Nederland deze wedstrijd zomaar zal winnen: Australië blijft een sterke en niet te onderschatten tegenstander.

Koningsnummer: de 100 meter

Helaas zonder Nederlandse inbreng, maar niet minder interessant: vannacht staat het koningsnummer in de atletiek op het programma: de honderd meter. Gaat Usain Bolt zijn Olympische titel verdedigen of is het landgenoot Yohan Blake er met het goud vandoor gaat? Grootste concurrent voor de Jamaicanen is de Amerikaan Justin Gatlin, dit jaar al meermaals de snelste op de 100 meter bij diverse internationale wedstrijden. De halve finales staan vandaag voor 2.00 uur gepland, anderhalf uur later wordt de finale gelopen.

En dan zijn er nog de teamsporten waar twee Nederlandse vrouwenploegen gaan proberen een zo goed mogelijke uitgangspositie te behalen voor de volgende ronde: de volleybalsters en handbalsters spelen tegen respectievelijk Servië (14.30 uur) en Rusland (19.40 uur) voor een gunstiger opponent in de knock-out-fase.

Het volledige programma met Nederlanders:
12.30 uur Golf: slotdag van het Olympisch toernooi met Joost Luiten (13.55 uur)
14.30 uur Volleybal: laatste groepswedstrijd Nederland - Servië
14.30 uur Atletiek: marathon met Andrea Deelstra (finish rond 17.30 uur)
15.00 uur Paardensport: kwalificaties bij de springruiters met Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders
18.05 - 20.35 uur Zeilen: races in de klassen RS:X, Finn, 470 en Nacra 17 met Dorian van Rijsselberghe, Lilian de Geus, Pieter-Jan Postma, Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen en, Coen de Koning/Mandy Mulder
19.40 uur Handbal: laatste groepswedstrijd Nederland - Rusland
21.00 - 00.35 uur Baanwielrennen: kwalificaties sprint met Ligtlee en Van Riessen (21.00 uur en evt. herkansingen om 23.51 uur) en omnium met Tim Veldt (met om 21.40 uur het onderdeel scratch, om 22.50 uur de achtervolging en om 00.15 uur de afvalkoers)
23.00 uur Hockey: kwartfinale Nederland - Australië
02.30 uur Atletiek: halve finales 1.500 meter met Sifan Hassan