Boko Haram toont nieuwe beelden schoolmeisjes

De terreurbeweging in Nigeria publiceerde een video waarin het beweert een deel van de groep gekidnapte scholieren te tonen.

Still uit de beelden die Boko Haram zondag publiceerde. Foto AFP

Boko Haram zegt te willen onderhandelen over de vrijlating van schoolmeisjes die in 2014 werden ontvoerd. In ruil voor hun vrijheid wil de moslimextremistische beweging dat hun gevangen genomen strijders worden vrijgelaten.

Zo’n vijftig gesluierde meisjes, vermoedelijk uit het noordelijk gelegen Chibok, zijn te zien op de achtergrond van de beelden waarop een militant de eisen stelt. “Ze moeten weten dat ze nog steeds in onze handen zijn”, zegt een onherkenbaar gemaakte man. “Ongeveer veertig van hen zijn uitgehuwelijkt in naam van Allah.”

Boko Haram zou nog altijd 219 meisjes in handen hebben van de 276 die in april 2014 werd ontvoerd uit hun school. Een deel is volgens de groepering omgekomen bij luchtaanvallen op Boko Haram en een deel wist te vluchten. Eerder dit jaar werd één van de meisjes teruggevonden met een baby.

Op de beelden van zondag is volgens AP en AFP een geënsceneerd interview te zien met een van de meisjes die zichzelf Maida Yakubu noemt en afkomstig zegt te zijn uit Chibok. De gespreksleider dringt er bij haar op aan dat ze regering aanspoort de gevangen genomen Boko Haram-militanten vrij te laten.

“Wat ik kan zeggen is dat onze ouders hoopvol gestemd moeten zijn. Praat met de regering zodat wij naar huis kunnen gaan.”

Dit is de derde video die de meisjes toont sinds hun ontvoering die wereldwijd ontzetting opriep en veroorzaakte de actie ‘Bring Back Our Girls’, waarvoor ook de vrouw van de Amerikaanse president, Michelle Obama, en mensenrechtenactiviste Malala Yousafzai zich inzetten.

Boko Haram is vooral in het noorden van Nigeria al jaren actief om middels geweld een islamitisch bewind af te dwingen. Onlangs zouden zij zich loyaal hebben verklaard aan IS. Het Nigeriaanse leger heeft sinds 2015 naar eigen zeggen honderden vrouwen en kinderen gered uit handen van Boko Haram, maar de schoolmeisjes uit Chibok zijn nooit meer gezien.

    • Jules Seegers