Dader aanval in Zwitserse trein overlijdt aan verwondingen

Ook een 34-jarig slachtoffer overleed zondag in het ziekenhuis. De politie gaat niet uit van terreur.

Politieonderzoek bij de trein waarin de aanval zaterdag plaatsvond.
Politieonderzoek bij de trein waarin de aanval zaterdag plaatsvond. Foto AFP

De 27-jarige man die zaterdag in een Zwitserse trein zeven mensen stak is zondag overleden, meldt AFP. Ook een van zijn slachtoffers, een vrouw van 34, is aan haar verwondingen bezweken. Ze werd door de man met een mes aangevallen. Drie andere slachtoffers verkeren nog in kritieke toestand, meldt de politie in St. Gallen.

Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor een terreurdaad met extremistische grondslag. Wat dan wel de motieven van de dader waren, is nog onduidelijk. De man overleed zondag aan zichzelf toegebrachte, ernstige brandwonden.

De politie gaat uit van een zogenoemde lone wolf: beveiligingsbeelden wijzen uit dat de man alleen handelde en onderzoek wijst tot op heden niet op lidmaatschap van een terreurgroep. De politie verklaart dat hij geen immigrantenachtergrond heeft en evenmin beschikte over een strafblad.

De 27-jarige dader stak zeven mensen en zette tevens de wagon waarin hij zich bevond in brand. Hij had hiervoor brandstof meegenomen in de trein. Onder de gewonden is ook een kind van zes jaar oud.

Het incident vond plaats kort voor de plaats Salez bij de grens met Liechtenstein. Een man die op het perron van het station in Salez stond te wachten heeft volgens de politie erger voorkomen. Hij wist de dader, die inmiddels in brand stond, uit de trein te trekken.

    • Jules Seegers