36 burgers omgebracht in Democratische Republiek Congo

Het leger houdt een radicale islamitische beweging verantwoordelijk.

Een mijnwerker in Congo, beeld ter illustratie.
Een mijnwerker in Congo, beeld ter illustratie. Junior Kannah / AFP JUNIOR KANNAH

In Mwalika, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, zijn zaterdag 36 burgers om het leven gebracht. Er kwamen 22 mannen en 14 vrouwen om. Het leger houdt de radicale islamitische beweging Geallieerde Democratische Strijdmacht (ADF) verantwoordelijk voor de moordpartij.

Een woordvoerder van het leger zegt tegen persbureau AP:

“We hebben twee dagen geleden terrein terugveroverd op de rebellen bij Mwalika en hun ondergrondse woningkwartier vernield”.

Een deel van de moorden heeft volgens hem tijdens de vlucht plaatsgevonden, als wraak.

Streek rond Beni

Mwalika ligt vlakbij Beni, een stad in het noordoosten van het land. De stad ligt aan de rand van het Virunga National Park, een gebied van bijna achtduizend vierkante kilometer en een bekende schuilplaats voor militante groeperingen. De streek wordt geplaagd door aanvallen van de van origine Oegandese ADF, die sinds de jaren negentig actief is in Congo. Sinds oktober 2014 heeft de beweging volgens lokale activisten minstens vijfhonderd burgers omgebracht.

Ook andere militante groepen zorgen voor onrust in de regio. De Congo Research Group van New York University onderzocht de moordpartijen rond Beni en meldde dat ook soldaten van het regeringsleger verantwoordelijk zijn voor een deel van de burgermoorden.

Lees ook: Strafhof veroordeelt oud-vicepresident DR Congo tot 18 jaar celstraf

Er zijn in Congo drie dagen van nationale rouw afgekondigd vanaf maandag. Na de moordpartij verzamelden zich ongeveer honderd betogers in Beni om tegen de aanvallen van ADF te protesteren. Ze willen dat de president Joseph Kabila meer actie onderneemt om de rebellengroep aan te pakken.

    • Liza van Lonkhuyzen