Zweedse minister treedt af na rijden onder invloed

Aida Hadzialic, de jongste minister ooit in Zweden, werd gepakt met een promillage van 0,2.

Aida Hadzialic maakte haar aftreden zaterdag bekend. Foto: Vilhelm Stokstad / Reuters

Aida Hadzialic, met 29 jaar de jongste minister ooit in Zweden, heeft haar functie zaterdag neergelegd nadat ze betrapt werd op rijden onder invloed van alcohol. Dat maakte Hadzialic zaterdagochtend op een persconferentie bekend.

De minister van hoger secundair onderwijs en volwassenenonderwijs werd gepakt met een alcoholpromillage van 0,2 in haar bloed. Ze werd na een diner in Kopenhagen, waarbij ze twee glazen wijn dronk, aangehouden op de brug tussen Denemarken en Zweden. In Zweden ligt de wettelijke grens voor alcohol in het verkeer op 0,2 promille. In Nederland ligt het alcohollimiet bij beginnende bestuurders op 0,2 promille.

Hadzialic toonde zich schuldbewust tijdens de persconferentie:

“Ik heb hiervoor gekozen omdat ik geloof dat wat ik gedaan heb ernstig is. Dit is de grootste fout van mijn leven.”

Hadzialic is lid van de Sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Ze werd geboren in Bosnië en Herzegovina en vluchtte op vijfjarige leeftijd met haar familie naar Zweden. Op 3 oktober 2014 trad ze toe tot het kabinet van premier Stefan Löfven.

    • Etienne Verschuren