Zijn we echt zoveel beter in sport dan honderd jaar terug?

De winnaar van de olympische marathon in 1904 liep een tijd van 3:28:53, die van 2012 was anderhalf uur sneller. Hoe kan dat?

Misschien is het je deze Olympische Spelen opgevallen. Soms, bij uitmuntende prestaties, zoals het wereldrecord op de 10.000 meter atletiek vrijdag, worden vergelijkingen met vroeger getrokken. Beelden of records uit andere tijden worden erbij gehaald, en dan valt steevast hetzelfde op: die steken behoorlijk bleek af bij moderne sportprestaties.

Neem nou het schoonspringen. De driedubbele salto’s die Olympische atleten tegenwoordig maken, lijken in niets op de rechttoe-rechtaan-duiken van schoonspringers tijdens de spelen van 1906.

Vergelijk zelf: een olympische duik in 1906, en een in 2012.

Twitter avatar farbodsaraf Farbod Saraf This is how Olympic diving has evolved over time https://t.co/g4DHFL0sqk #HowThingsWork

Of wat dacht je van de winnaar van de olympische marathon in 2012, die binnenkwam met een tijd van 2:08:01. Als hij onderweg nog even was gestopt bij de McDonald’s en een stuk achterwaarts kruipend had afgelegd, was hij vermoedelijk nog sneller geweest dan de winnaar in 1904. Die liep ‘m namelijk in 3:28:53 - bijna anderhalf uur langer.

Niet wij, maar sport verandert

Hoe kan dat? Zijn wij in een luttele eeuw tijd tot supersportmensen geëvolueerd? Niet echt. Waar het wel aan ligt, laat dit twee minuten durende filmpje van nieuwssite Quartz zien.

De boodschap: niet wij, maar de sport is veranderd. Zo zijn trainingsmethodes technologisch veel geavanceerder dan honderd jaar geleden. Maar er doen simpelweg ook veel meer mensen aan de Spelen mee dan destijds, wat het algehele niveau omhoog drijft.

Maar er is meer. Bekijk het in de video van Quartz.

    • Guus Ritzen