Vandaag tijdens de Spelen: kan Deelstra weer verrassen tijdens de marathon?

Rio Wat mag je tijdens Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de marathon bij de vrouwen om 14.30, waar de Nederlandse Andrea Deelstra in actie komt.

Andrea Deelstra op de 3000m steeple tijdens het EK Atletiek. Foto Olaf Kraak/ANP

De vrouwen lopen vandaag een klassiek onderdeel van de Olympische Spelen. Immers, de eerste marathon dateert van 490 v. chr.. De kans dat de Nederlandse Andrea Deelstra een medaille wint is misschien klein, maar toch is er goede reden om haar in de gaten te houden.

September 2015, de marathon van Berlijn. Deelstra was nog maar kort geleden hersteld van haar ernstige voetblessure een jaar eerder. Zelf mikte ze op een tijd onder de 2.28. Het werd 2.26, Deelstra kwam als zesde over de finish en plaatste zich voor de Spelen in Rio de Janeiro. Ze was de snelste niet-Afrikaanse loopster en de vierde snelste Nederlandse marathonloopster ooit.

Die prestatie wint aan nog meer glans als je bedenkt dat de marathon van Berlijn pas haar vierde marathon was. Een jaar eerder werd ze nog dertiende tijdens de EK in Zürich. Voor haar carrière als marathonloopster was Deelstra al Nederlands kampioen steeplechase geweest.
Favoriet of zelfs outsider voor een medaille is Deelstra vandaag vermoedelijk niet. De Ethiopische Mare Dibaba is dat, met een persoonlijk record van 2.19. Ook de Keniaanse Bahreinse Eunice Kirwa is kanshebber (persoonlijk record: 2.21). Maar zelf zei Deelstra na haar terugkomst vanuit Berlijn tegenover de NOS dat het eigenlijk pas na 35 kilometer best lekker ging. Wat kan er gebeuren als ze vandaag veel eerder in vorm raakt?

    • Diederik Huffels