Dag 8: Verrassend goud Ligtlee, maar geen medailles voor Schippers en Kromowidjojo

De Holland Acht heeft een bronzen medaille gewonnen bij het roeien. Later vandaag komen twee Nederlandse duo’s in actie bij het beachvolleybal. Volg hier het laatste nieuws.

Einde dag 8

En daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag. Wél een gouden medaille, maar niet zoals gehoopt in het zwembad of het atletiekstadion. Dafne Schippers werd vijfde en Ranomi Kromowidjojo zesde.

Baanwielrenster Elis Ligtlee won in de avonduren verrassend die gouden plak van vandaag. Zij droomde als kind al van de Olympische Spelen. In de middag pakte de Holland Acht brons, waar de heren na enige uren toch wel trots op waren.

Vanmiddag om 14 uur gaan we weer live met een nieuwe Olympische dag met als grote klapper de finale op de 100 meter voor de mannen. Kan Usain Bolt opnieuw goud winnen?

Belgische Thiam verrassende winnares zevenkamp

De Belgische atlete Nafissatou Thiam heeft verrassend de zevenkamp gewonnen. Haar leidende positie kwam in de afsluitende 800 meter niet meer in gevaar. Titelverdedigster Jessica Ennis-Hill eindigde als tweede.

Anouk Vetter is met haar tiende plaats de beste Nederlandse. Nadine Broersen werd dertiende in de einduitslag en Nadine Visser negentiende.

Phelps pakt 23e goud

Michael Phelps is er op de 4 x 100 meter wisselslag dan toch in geslaagd zijn 23e gouden Olympische medaille te pakken. De koning van Rio won met de Amerikaanse sterrenploeg in een tijd van 3.27.95. Ryan Murphy zwom als starter een wereldrecord op de 100 meter rugslag, Phelps nam de vlinderslag voor zijn rekening.

De einduitslag van de 100 meter

Een Jamaicaans/Amerikaans podium zonder Dafne Schippers.

Fysieke problemen voor Schippers

Dafne Schippers zei direct na afloop van haar 100 meter-finale tegen de NOS dat ze de laatste dagen 'fysieke problemen' heeft gehad. De atlete die teleurstellend vijfde werd wilde verder niet toelichten waar ze mee kampt. Wel zei ze vandaag voor het eerst weer pijnvrij te hebben kunnen trainen.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP


Geen medaille voor Schippers

Het is Dafne Schippers niet gelukt een medaille te pakken op de 100 meter. Ze finishte als vijfde in 10.90, dezelfde tijd als in de halve finale.

De Jamaicaanse Elaine Thompson pakte het goud voor Torie Bowie en Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Aftellen naar de finale 100 meter

Acht sprintsters die onder de 11 seconden liepen in de halve finale staan nu klaar voor een razend spannende eindstrijd op de 100 meter. Kan Dafne Schippers een medaille pakken?

Zevenkampster Vetter zakt naar tiende plaats

Na het speerwerpen bij de zevenkampsters staat Anouk Vetter op de tiende plaats, Nadine Broersen dertiende en Nadine Visser negentiende. Dit zijn de resultaten van de Nederlandse vrouwen bij speer met alleen de 800 meter nog voor de boeg.

Nadine Broersen: 50.80 meter
Anouk Vetter: 48.42 meter
Nadine Visser: 42.48 meter

Titelhoudster Jessica Ennis-Hill dreigt onttroond te worden, want ze staat als tweede ruim achter de verrassend sterke Belgische Nafissatou Thiam.

Kromowidjojo: "Het is gewoon kut"

Ranomi Kromowidjojo reageerde voor de NOS-camera uiterst teleurgesteld op het mislopen van een medaille op de 50 vrij:

"Dit is heel erg kut [...] Ik wilde goud. Ik voelde me goed, had lekker geslapen en ben rustig gebleven [...] In termen van medailles zijn de Spelen mislukt."

De zwemster haalde tijdens deze Olympische Spelen geen een keer het podium, terwijl ze wel tot de favorieten hoorde voor de 50 vrij, 100 vrij en 4 X 100 vrij. Met Kromowidjojo stelde de hele zwemploeg zwaar teleur, oordeelt sportredacteur Rob Schoof vanuit Rio de Janeiro


Kromowidjojo naast het podium

Ranomi Kromowidjojo heeft geen medaille weten te winnen op de 50 meter vrije slag. Ze eindigde na een goede start als zesde.

Het podium was uiterst verrassend, want ook de zusjes Campbell haalden geen medaille:

1. Pernille Blume 24.07
2. Simone Manuel 24.09
3. Aliaksandra Herasimenia 24.11
6. Ranomi Kromowidjojo 24.19

Foto Sander Koning/ANP

Foto Sander Koning/ANP

Mo Farah prolongeert titel op 10 km

De Brit Mo Farah heeft zijn Olympische titel op de 10 kilometer geprolongeerd. In de eindsprint versloeg hij de Keniaan Paul Kipngetich Tanui in een tijd van 27.05.17. In de beginfase van de race kwam hij nog ten val.

Beladen oranje beachvolleybal-onderonsje

Beachvolleyballer Robert Meeuwsen ziet het komende onderonsje in de kwartfinale tegen landgenoten Nummerdor/Varenhorst als 'meer beladen' dan andere wedstrijden, zei hij tegen de NOS. Al moet dat volgens hem ook niet overdreven worden:

"Op de Spelen is iedere wedstrijd beladen. En het is mooi voor Nederland: er komt sowieso een Nederlands team in halve finale. En wij gaan zorgen dat wij dat zijn."

Gouden Elis Ligtlee droomde als kind al van Olympische Spelen

Tijdens alle opwinding over de finaleplaats voor Dafne Schippers zouden we bijna vergeten dat Elis Ligtlee eerder op de avond al verrassend goud heeft gepakt. De baanwielrenster droomde als kind al van Olympische Spelen, schrijft Rob Schoof vanuit Rio de Janeiro.

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Dit zijn de acht finalisten op de 100 meter

De topsprintsters zaten in de halve finales van de 100 meter heel dicht op elkaar. Dafne Schippers liep soeverein naar 10.90 en er waren geen grote verrassingen. Alle drie de Jamaicaansen en twee Amerikaansen plaatsten zich voor de eindstrijd die razend spannend belooft te worden.

Dit is de complete startlijst voor de finale later vannacht met tussen haakjes de tijd in de halve finale:

1. Shelly-Ann Fraser-Pryce (10.88)
1. Elaine Thompson (10.88)
3. Michelle-Lee Ahye (10.90)
3. English Gardner (10.90)
3. Dafne Schippers (10.90)
7. Marie Josée Ta Lou (10.94)
8. Christiana Williams (10.96)

Dafne Schippers naar finale

Dafne Schippers is door naar de finale van de 100 meter door met 10.90 vlak achter Shelly-Ann Fraser-Pryce als tweede in haar halve finale te eindigen.

Haar start was goed ook al was Fraser-Pryce sneller weg. Schippers achterhaalde haar grote concurrente bijna in het tweede deel.

Foto: Remko de Waal/ANP

Foto: Remko de Waal/ANP

Beachvolleybalsters uitgeschakeld

Het Nederlandse beachvolleybalkoppel Meppelink/Van Iersel heeft de achtste finale verloren en kan naar huis. Tegens de Zwitsersen Heidrich/Zumkehr ging de beslissende derde set met 10-15 verloren.

Halve finale 100 meter begint

De halve finale van de 100 meter sprint staat op het punt van beginnen. Dafne Schippers komt in de tweede van drie halve finales in actie. De eerste twee van elke halve finale gaan direct door naar de eindstrijd later vannacht, aangevuld met de twee tijdsnelsten.

Zevenkampsters in actie bij speerwerpen

Zevenkampster Nadine Visser heeft naar behoren gepresteerd bij het zesde onderdeel speerwerpen. Met haar afstand van 42.48 meter bleef ze anderhalve meter verwijderd van haar persoonlijke record van 44.01 meter. Haar collega's Nadine Broersen en Anouk Vetter moeten nog in actie komen bij het speerwerpen. De zevenkamp wordt vannacht afgesloten met de 800 meter.

Na vijf onderdelen ging de Belgische Nafissatou Thiam aan de leiding vlak voor regerend Olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill. Europees kampioene Anouk Vetter is met de voorlopig negende plaats de beste Nederlandse.

Meppelink/Van Iersel verliezen tweede set

Na de nipt gewonnen eerste set hebben beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel met duidelijke cijfers de tweede set verloren: 13-21 Het komt nu aan op de allesbeslissende derde set tegen het Zwitserse duo Heidrich/Zumkehr.

Bonevacia niet naar finale 400 meter

Atleet Liemarvin Bonevacia is in de halve finale op de 400 meter uitgeschakeld. Hij werd zevende en heeft met zijn tijd van 45.03 ook geen kans meer om als tijdsnelste de eindstrijd te bereiken.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Beachvolleybalsters pakken eerste set: 21-19

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben nipt de eerste set in hun achtste finale bij het beachvolleybal gewonnen: 21-19. Ze spelen in het kolkende stadion aan de Copacobana tegen het Zwitserse duo Heidrich/Zumkehr.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP


Aftellen voor halve finale Dafne Schippers

Nog een klein uurtje en dan loopt Dafne Schippers haar halve finale op de 100 meter. De verwachtingen zijn hooggespannen en elk detail moet kloppen. De sprintster en haar coach Bart Bennema begrepen na het zilver van het WK vorig jaar onmiddellijk waarop het accent in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gelegd moest worden: de start. Lees hier het artikel 'De belangrijkste seconde uit haar leven' van Henk Stouwdam daarover.

Meppelink/Van Iersel beginnen achtste finale

Met bij de mannen al twee Nederlandse koppels in de kwartfinale gaan Madelein Meppelink en Marleen van Iersel bij de vrouwen een poging wagen de laatste acht te bereiken. Ze spelen tegen het Zwitserse duo Heidrich/Zumkehr. De Zwitsersen waren in de groepsfase te sterk voor het andere Nederlandse koppel Van Gestel/Van der Vlist.

Mónica Puig pakt historisch tennisgoud

Mónica Puig heeft de eerste gouden medaille ooit voor Puerto Rico veroverd. In de tennisfinale versloeg de ongeplaatste speelster de Duitse nummer twee van de plaatsingslijst Angelique Kerber in drie sets: 6-4, 4-6 en 6-1.

Brouwer/Meeuwsen imponerend naar laatste acht

Het wordt Oranje Boven aan de Copacobana in de kwartfinales van het beachvolleybal. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen de achtste finale tegen de Canadezen Saxton en Schalk met duidelijke cijfers gewonnen: 21-12 en 21-15. Bij de laatste acht treffen ze nu het andere Nederlandse duo Nummerdor/Varenhorst, dat zich gisteren al plaatste voor de kwartfinale.

Brouwer en Meeuwsen winnen eerste set

Met grote overmacht hebben de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen de eerste set van de achtste finale tegen de Canadezen Saxton en Schalk gewonnen: 21-12.

Kerber maakt gelijk in tennisfinale

De Duitse Angelique Kerber heeft de stand in de tennisfinale tegen Mónica Puig uit Puerto Rico gelijkgetrokken. Het is nu 1-1 in sets (4-6 en 6-4).

Beachvolleyballers begonnen aan achtste finale

De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer zijn goed begonnen aan hun partij in de achtste finale tegen het Canadese koppel Saxton/Schalk. Ze namen binnen enkele minuten gelijk een 5-0 voorsprong. De Nederlanders zijn de nummers twee van de plaatsingslijst en de Canadezen de nummer zestien. Brouwer en Meeuwsen wonnen alledrie hun groepsduels.

Felicitaties voor Ligtlee stromen binnen

De verrassende gouden medaille voor baanwielrenster Elis Ligtee is ook minister-president Rutte niet ontgaan:

Collega-wielrenner Bauke Mollema zat vol ongeloof voor de TV:

Ook meervoudig Olympisch schaatskampioene Ireen Wüst is zwaar onder de indruk:


Los Angeles 2024?

Terwijl deze Spelen in Rio de Janeiro nog in volle gang zijn kijkt persbureau Reuters al vooruit naar 2024. Kan Los Angeles dan de Olympische Spelen organiseren? Het is één van de kandidaat-steden en mochten de Amerikanen het bid winnen, dan zou het na 1932 en 1984 de derde keer zijn dat LA de Spelen mag verwelkomen.

Puig pakt eerste set in tennisfinale

De verrassende Mónica Puig is nog niet uitgestunt op dit Olympische tennistoernooi. De ongeplaatste speelster uit Puerto Rico is in de finale tegen de Duitse nummer twee van de plaatsingslijst Angelique Kerber zojuist op een 1-0 voorsprong in sets gekomen. Ze won de eerste set met 6-4.

Puerto Rico heeft nog nooit eerder goud gewonnen, schrijft The Washington Post over het in zware financiële problemen verkerende Caribische eiland.

Hoogtepunten van de komende nacht

Natuurlijk kijken we allemaal reikhalzend uit naar de halve finale en de finale van Dafne Schippers op de 100 meter sprint, maar er zijn nog meer redenen om voorlopig niet te gaan slapen:

- Om 00.00 uur beginnen de beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen aan hun achtste finale tegen het Canadese duo Saxton/Schalk. Als ze winnen nemen ze het in de kwartfinale op tegen dat andere Nederlandse koppel Nummerdor/Varenhorst
- Om 01.00 uur beginnen de zevenkampsters - onder wie Europees kampioene Anouk Vetter die nu negende staat - aan hun voorlaatste onderdeel: het speerwerpen
- Om 01.00 uur begint ook het vrouwenduo Meppelink/Van Iersel aan de achtste finalepartij in het imposante beachvolleybalstadion aan de Copacobana.
- Om 02.07 uur de halve finale 100 meter van Dafne Schippers
- Om 03.03 uur hoopt Ranomi Kromowidjojo haar Olympische titel op de 50 vrij te kunnen prolongeren
- Om 03.37 uur gaat Dafne Schippers voor een medaille op de 100 meter, als ze tenminste geen fouten maakt in de halve finale
- Om 03.50 uur lopen de zevenkampsters hun afsluitende 800 meter

Ongeloof bij gouden Ligtlee

Baanwielrenster Elis Ligtlee kan nog nauwelijks bevatten dat ze Olympisch kampioen is: "Dit is ongelooflijk. Ik durfde hier nog niet eens over te dromen", zei ze direct na haar verrassende winst op het onderdeel keirin tegen persbureau ANP.

Foto: Sander Koning/ANP

Elis Ligtlee tijdens de tweede ronde keirin. Foto: Sander Koning/ANP

De 22-jarige Ligtlee heeft de volle 100% gegeven en was dan ook helemaal kapot na haar gouden race: "Ik wist dat ik in de finale alles uit mezelf moest halen. Anders zou het helemaal niets worden. Dat heb ik gedaan. Ongelooflijk, ik heb even tijd nodig om dit te plaatsen."

Lees ook: Goud voor baanwielrenster Elis Ligtee

Net geen finaleplaats voor schoonspringster Freitag

Ushi Freitag heeft de finale in het schoonspringen van de 3-meterplank net niet gehaald. Ze werd veertiende met 298,95 punten, waar een twaalfde plaats nodig was voor de finale. Ze lag op finalekoers, maar verpestte de vierde van de vijf sprongen.

Twitter avatar KNZBned KNZB Net geen finaleplaats voor @uschifreitag. Maar wat goed gedaan! Uschi wordt 14e in halve finale met 298,95 punten. https://t.co/tLOi2XrNeb

Ligtlee pakt goud met keirin

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft goud gewonnen bij het onderdeel keirin. De 22-jarige pakte de leiding voor de bel en wist de voorsprong de hele laatste ronde vast te houden.

NRC-redacteur Rob Schoof is op de wielerbaan aanwezig:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Elis Ligtlee wint goud op de keirin in #Rio2016 https://t.co/PxBVyT7xQq

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Elis Ligtlee kan het niet geloven... olympisch kampioen in Rio. https://t.co/UuhwrE9EKW

Waarom is dat zwembad nou groen?

Het was een groot mysterie: een aantal olympische zwembaden, onder andere die van de schoonspringers, kleurde een paar dagen opeens groen van de algen. Onduidelijk was waarom, maar naar nu blijkt lag er een menselijke fout aan ten grondslag. Er waren verkeerde chemicaliën aan het water toegevoegd, waardoor het chloor zijn werking niet kon doen.

Om de groene kleur te verwijderen - en de stank - is besloten om de baden leeg te pompen en het water te vervangen.

Christophe Simon/AFP

Het zwembad op 10 augustus. Christophe Simon/AFP

Del Potro verslaat Nadal in halve finale

Juan-Martin Del Potro heeft voor de tweede keer voor een verrassing gezorgd in het mannen tennistoernooi. De ongeplaatste Argentijn won in de halve finale in drie sets van Rafaël Nadal, nadat hij eerder in de eerste ronde de als eerst geplaatste Novak Djokovic wist uit te schakelen.

Del Potro treft in de finale de Brit Andy Murray, die eerder op de dag Kei Nishikori versloeg. Nadal mag nog op voor brons tegen de Japanner. Eerder won de Spanjaard al het goud in de mannendubbel.

Andy Murray is de titelverdediger: vier jaar geleden won hij het Olympisch goud op het gras van Wimbledon.

Holland Acht: toch wel trots op brons

Henk Stouwdam sprak met Boudewijn Roëll, de krachtpatser van de bronzen Holland Acht. “Ik ben héél blij met brons en beetje teleurgesteld dat we zilver hebben verspeeld”, liet hij optekenen.

Lees het gehele verhaal: Holland Acht toch wel trots op brons

Alleen diskwalificatie kan Bouwmeester nog van eremetaal afhouden

Marit Bouwmeester is vrijwel zeker van eremetaal. Als ze geen gekke dingen doet in de medaillerace, heeft ze een medaille te pakken. Alleen een diskwalificatie kan ervoor zorgen dat ze nog kan worden ingehaald door de huidige nummer vier, de Belgische Van Acker.

Bouwmeester zal waarschijnlijk niet genoegen nemen met brons, als dat gebeurt. Ze gaat net als Dorian van Rijsselberge (die alleen nog van goud kan worden afgehouden door een diskwalificatie) natuurlijk voor het hoogst haalbare: voor goud. Vier jaar geleden won ze al eens olympisch zilver.

Zijn we echt zoveel beter in sport dan honderd jaar terug?

De winnaar van de olympische marathon in 1904 liep een tijd van 3:28:53, die van 2012 was anderhalf uur sneller. Hoe kan dat? Quartz zocht het uit.

Van Riessen niet naar finale

Laurine van Riessen haalt de finale van het onderdeel keirin niet. In de tweede halve finale eindigt de wielrenster als vierde, terwijl een derde plek nodig was voor de finale.

Een race eerder wist Ligtlee wel de eindstrijd te halen. Over ongeveer een uur is de finale van het keirin.

Ligtlee met mazzel naar finale

Elis Ligtlee heeft dankzij een valpartij de finale van het onderdeel keirin behaald. Ligtlee fietste op een op het oog verloren positie, toen rensters voor haar onderuit gingen. Hierdoor behaalt Ligtlee de tweede plaats, terwijl de eerste drie direct naar de finale gaan. Laurine van Riessen moet nog aan haar halve finale beginnen.

Greg Baker/AFP

Greg Baker/AFP

Ushi Freitag begonnen aan het schoonspringen

Ushi Freitag heeft haar eerste sprongen gemaakt tijdens de halve finale van het schoonspringtoernooi. Ze behaalde 63 punten op de 3-meterplank.

Foto Robin Utrecht/ANP

Foto Robin Utrecht/ANP

Russische klokkenluidster slachtoffer van hack

De Russische klokkenluidster Joelia Stepanova is het slachtoffer geworden van een hack. Het wereldantidopingbureau WADA maakte zaterdag bekend dat onbekenden zich toegang hadden verschaft tot haar e-mail en account bij de instantie. Daarin is onder meer gevoelige informatie te vinden over haar verblijfplaats.

Michael Kooren/Reuters

Stepanova in actie tijdens het EK in Amsterdam begin juli. Michael Kooren/Reuters

Hardloopster Stepanova onthulde samen met haar echtgenoot Vitali Stepanov afgelopen jaar het structurele dopinggebruik in de Russische atletiek. Na deze onthulling dook het echtpaar onder in de Verenigde Staten. Aan WADA geeft de hardloopster nog altijd op waar ze is, zodat deze haar op doping kunnen controleren. Ze heeft inmiddels haar huis verlaten.

Als gevolg van de onthullingen die Stepanova deed, zijn bijna honderd Russische sporters niet welkom op de Olympische Spelen in Rio. Ook Stepanova ontbreekt op haar afstand, de 800 meter. Sporters die wel mee mogen doen, moeten bewijzen dat ze dopingvrij zijn. Eerder werd bekend dat de enige Russische die wel mee mocht doen aan atletiek alsnog is uitgesloten.

Tweede goud voor de zeilers? Bouwmeester verstevigt koppositie

De zeilers lijken in Rio bezig met een zeer goed toernooi.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Wordt @watersportNL de Nederlandse medaillefabriek in #Rio2016? Na @lifeofdorian nu ook medaillekansen voor @Marit_B en @PieterJanPostma

Zeilster Marit Bouwmeester, in Londen goed voor een zilveren plak, heeft in de laatste race van de voorrondes haar voorsprong vergroot door als tweede te finishen, een plek voor haar naaste belager Anne-Marie Rindom uit Denemarken.

Maandag is de medalrace, waarin dubbele punten kunnen worden verdiend. Bouwmeester heeft nu 8 punten voorsprong op Rindom. Een medaille lijkt zeker. De Belgische Evi Van Acker, die vierde staat, kan Bouwmeester alleen nog inhalen als Bouwmeester tiende en laatste wordt en Van Acker wint.

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma is ook opgeschoven in het klassement, tot vlak bij de medailles. Na winst in de achtste race staat Postma op de - voor hem erg bekende - vierde plek op 6 punten achterstand van de nummer drie. Tijdens de Spelen in Londen eindigde Postma als vierde. Postma heeft nog twee voorrondes te gaan voor de medaillerace.

Enige Russische deelneemster atletiek uitgesloten

De enige Russische die mocht deelnemen aan atletiek in Rio, Daria Klisjina, is alsnog uit het toernooi verwijderd. Dat heeft de IAAF bekendgemaakt, melden verschillende persbureaus. De atlete heeft direct protest aangetekend tegen het besluit bij het CAS.

Volgens een woordvoerder van de IAAF is het besluit genomen nadat er 'nieuwe informatie' was vrijgekomen, zonder verdere details te geven. Een anonieme bron heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat het gaat om informatie over Klisjina in relatie tot het dopingrapport van de Canadees Richard McLaren.

Lees ook: Systematische dopingfraude bevestigd, de Russen zijn boos

Naar aanleiding van dat rapport, waarin werd geconcludeerd dat doping in Rusland wijdverbreid was, werden 68 Russen gebannen door de IAAF. Klisjina mocht als enige toch deelnemen, omdat ze in de Verenigde Staten woont.

Tussenstand zevenkamp na vijf onderdelen

Met alleen speerwerpen en de 800 meter nog op het programma is dit de tussenstand in de zevenkamp:

1. Nafissatou Thiam BEL 5018 punten
2. Jessica Ennis-Hill GBR 5013 punten
3. Katarina Johnson-Thompson GBR 4967 punten
...
9. ANOUK VETTER 4709 punten
15. NADINE VISSER 4575 punten
17. NADINE BROERSEN 4567 punten

De zevenkamp gaat vannacht om 01.00 uur Nederlandse tijd verder met het speerwerpen. Om 3.50 uur wordt de meerkamp afgesloten met de 800 meter.

Kvitova wint brons in troostfinale tennis

Petra Kvitova heeft brons gewonnen op de Spelen in Rio. De Tsjechische tennisster was in de troostfinale te sterk voor de Amerikaanse Madison Keys: 7-5 2-6 6-2.

Kvitova liet zich in de halve finale verrassen door Monica Puig. Deze tennisster uit Puerto Rico strijdt zaterdagavond tegen de Duitse Angelique Kerber om olympisch goud. (ANP)

Marit Bouwmeester neemt eerste plaats over

Zeilster Marit Bouwmeester heeft na de negende race de leiding in het klassement overgenomen in de Laser Radial. Ze eindigde als vijfde, maar de Deense Anne-Marie Rindom die als leider aan de race begon kwam als 22e over de finish. Zij zakte hierdoor naar de derde plek in de tussenstand.

Bouwmeester heeft vijf punten voorsprong op de Ierse Annalise Murphy (45 om 50 punten). De achtste race werd gewonnen door de Belgische Evi van Acker, die hierdoor weer meedoet om de medailles.

Later vandaag wordt er nog een negende race in de Laser Radial gevaren, maandag volgt de medalrace waarin dubbele punten te verdienen zijn.

In de Laser-klasse voor mannen staat Rutger van Schaardenburg in de tussenstand op een zesde plek. De tiende en laatste race in de voorronde is momenteel bezig.

Joost Luiten net onder par

Joost Luiten heeft op de derde dag van het Olympische golftoernooi een ronde van -1 gelopen. Daarmee komt hij voorlopig uit op een gedeelde 27ste plaats. Morgen moet hij nog 18 holes lopen.

Twitter avatar Golfnl GOLF.NL Ronde 70 (-1) voor @joostluiten. Medaille zit er niet in maar bij de toeschouwers blijft hij populair #OlympicGolf https://t.co/XfhefMwtGc

De leiders van de wedstrijd zijn op de derde dag inmiddels allemaal voorbij de front nine, en de Brit Justin Rose is in de tussenstand de nieuwe leider. Hij leidt dankzij een score tot nu toe van -4 met tien onder par.

Australiër Marcus Fraser die als leider aan de dag begon heeft een slag laten liggen en staat nu tweede samen met Hendrik Stenson. De leiders hebben nog 8 holes te gaan.

Nederland wint met 2-0 van de Duitse hockeyvrouwen

Nederland heeft de laatste poulewedstrijd tegen Duitsland met 2-0 gewonnen. Xan de Waard en Kitty van Male maakten de doelpunten. Waarschijnlijk moet de oranje ploeg het in de kwartfinales opnemen tegen een tegenstander van formaat: Argentinië.

Vasily Fedosenko/Reuters

Vasily Fedosenko/Reuters

Onze verslaggevers in Rio

Voor NRC werken in Rio de Janeiro drie verslaggevers: sportjournalisten Henk Stouwdam (@HenkStouwdam), Rob Schoof (@robschoof) en Zuid-Amerikacorrespondent Nina Jurna (@ninajurna).

NRC-kantoor Rio, Main Press Centre.

A photo posted by Rob Schoof (@robschoof) on

Hockeyvrouwen na drie kwarten op 2-0 voorsprong

De Oranje hockeyvrouwen zijn op een 2-0 voorsprong gekomen tegen Duitsland. Kitty van Male kwam in de cirkel helemaal vrij te staan dankzij een goede actie van Lidewij Welten. Het vierde en laatste kwart is zojuist begonnen.

Manan Vatsjajana/AFP

Manan Vatsjajana/AFP

Andy Murray gemakkelijk naar finale tennis

Andy Murray mag zich gaan opmaken voor de strijd om het tennisgoud in Rio. De Brit heeft zich in de halve finale in twee sets ontdaan van de Japanner Kei Nishikori. De tegenstander van Murray is nog niet bekend: het wordt of Rafael Nadal uit Spanje of Juan-Martin Del Potro uit Argentinië. Die wedstrijd begint om 18.30 uur Nederlandse tijd.

Twitter avatar TeamGB Team GB And that, ladies and gentlemen, is how you win a tennis match! 👏👏👏 SEE YOU IN THE FINAL @andy_murray!! #Rio2016 https://t.co/uTFcMqnaxJ

Yuri laat van zich horen

Yuri van Gelder heeft van zich laten horen op Twitter. Hij bedankt zijn fans voor alle steun, en kondigt aan een comeback te maken:

Twitter avatar yvangelder Yuri van Gelder Love my sport.Not allowed to compete,I wish my competitors all the best. I will return! Thanx to my fans for support https://t.co/wKlm6norui

De ringenspecialist verloor gisteren zijn kort geding tegen NOC*NSF. De rechter oordeelde dat Van Gelder niet onterecht was weggestuurd van de Spelen in Rio.

Youp van 't Hek neemt het vandaag in zijn column op voor Yuri: "De turncoach had het gewoon binnenskamers moeten oplossen. Een goed gesprek onder vier oren. Zonder die humorloze Hendriks erin te betrekken." Lees de hele column: Yuri de Sloerie.

Alle Nederlanders uitgeschakeld op 100 meter sprint

Beide Nederlandse deelnemers aan de 100 meter sprint zijn uitgeschakeld. Solomon Bockarie werd in de achtste en laatste serie vijfde in 10.36 seconden. Churandy Martina redde het niet met zijn tijd van 10,22 seconden. Martina wist de afgelopen twee Spelen nog de finale te halen van het Koningsnummer van de atletiek.

En nu is het zeker: Martina uitgeschakeld op 100 meter

Churandy Martina komt niet meer in actie op de 100 meter sprint. Het is na zeven heats al zeker dat zijn 10,22 seconden niet snel genoeg is voor een plekje in de halve finale als een van de acht tijdsnelsten.

Johannes Eisele/AFP

Martina tijdens zijn race. Johannes Eisele/AFP

Titelverdediger Usain Bolt plaatste zich in de zevende heat gemakkelijk voor de halve finale (10,07 seconden). De snelste tijd is tot nu toe behaald door de Amerikaan Justin Gatlin: 10.03 seconden.

In de achtste en laatste heat komt de Nederlander Solomon Bockarie in actie. Zijn pr staat op 10,13 seconden, eerder dit jaar gelopen in Amsterdam tijdens het EK.

Twitter avatar Rio2016_en Rio 2016 Usain Bolt #JAM cruises to victory in 100m heat with 10.07 #Athletics https://t.co/SvAqrIASW1

Hockeyvrouwen op voorsprong tegen Duitsland

De Nederlandse vrouwen zijn voortvarend begonnen aan de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland. Xan de Waard scoorde in de vijfde minuut een mooi veldgoal met haar backhand. De oranje dames zijn al zeker van groepswinst. Tot nu toe lieten ze alleen punten liggen tegen Nieuw-Zeeland.

Sergio Moraes/Reuters

Sergio Moraes/Reuters

Wielrensters terug in Nederland

De wielrensters zijn teruggekeerd uit Rio en aangekomen op Schiphol. Anne van der Breggen won goud op de weg en brons in de tijdrit.

Foto's: ANP/Remko de Waal

Foto's: ANP/Remko de Waal

Sporters terug uit Rio

Churandy Martina niet direct door naar halve finale 100 meter

Churandy Martina heeft zich niet direct geplaatst voor de halve finales van de 100 meter sprint. In zijn heat haalde hij een tijd van 10.22 seconden en werd daarmee vijfde. De eerste twee gingen direct door. Waarschijnlijk is de tijd van Martina te langzaam om alsnog door te mogen.

De snelste tijd werd tot nu toe behaald door de Amerikaan Justin Gatlin met 10,01 seconden. Titelverdediger Usain Bolt sprint in de zevende heat, de Nederlander Solomon Bockarie start in de achtste en laatste serie.

Joost Luiten kansloos voor golfmedaille

De enige Nederlandse deelnemer aan het golftoernooi, Joost Luiten, is kansloos voor de medailles. Na elf van de achttien holes vandaag wist Luiten niet onder het baangemiddelde te komen, terwijl een score ver onder par noodzakelijk was om nog een kansje te houden op eremetaal. De golfer uit Bleiswijk staat in de tussenstand nu rond een dertigste plek. De leider in het toernooi, de Australiër Marcus Fraser, staat na drie holes op par voor de dag, en -10 in totaal. De Belg Thomas Pieters, die als nummer twee aan zijn ronde begon, leverde een slag in en staat nu op -8, net als Justin Rose en Hendrik Stenson.

Twitter avatar Golfnl GOLF.NL Alleen een wonder kan @joostluiten nog aan een medaille helpen. +1 na 9 holes en het spel is matig #OlympicGolf https://t.co/OFfQzBYzIp

Series 100 meter sprint begonnen

De series zijn begonnen van de 100 meter sprint van het atletiektoernooi. In de vierde serie komt Churandy Martina in actie, wereldrecordhouder en titelverdediger Usain Bolt sprint in de zevende heat, Solomon Bockarie start in de achtste en laatste serie.

Zo dicht bij de rand reed Van Riessen

Laurine van Riessen heeft met een fotofinish de halve finales weten te halen van het onderdeel keirin, maar het had zomaar anders kunnen aflopen. In de voorronde werd ze bijna uit de baan gereden. Op de foto's is te zien hoe weinig het scheelde of ze was de tribune ingevlogen (klik voor grotere foto):

Paul Hanna/Reuters

Paul Hanna/Reuters

Holland Acht roeit naar bronzen plak

De mannen van de Holland Acht hebben op de Spelen in Rio brons gewonnen. De ploeg lag in de laatste 500 meter op de tweede plek, maar vlak voor de finish stak de Duitse boot de Nederlandse boot voorbij. Het goud ging zoals verwacht naar de Britse boot.


Hoogland niet naar kwartfinale in het sprinttoernooi

Jeffrey Hoogland verliest in de herkansing van de Sprint en ligt uit het toernooi. Hiermee zijn alle Nederlandse renners uit het Sprinttoernooi. Oud-wereldkampioen Theo Bos kwam gisteren al niet door de kwalificaties.

Twitter avatar KNWU KNWU Jeffrey Hoogland is uitgeschakeld in de Sprint. Hij verloor in 2 heats van de Fransman Grégory Baugé #Rio2016 #TeamNL

Geen medaille voor vrouwenacht

De vrouwen in het vlaggenschip van het roeien, de acht, komen er niet aan te pas in de finale. De ploeg hield een sterke start niet vol en eindigde als zesde. De Amerikaanse favorieten pakten na een langzame start juist het goud. Roemenië en Groot-Brittannië pakten het zilver en het brons.


Twitter avatar usrowing USRowing Three-time defending Olympic champions are gold again - the women's eight crosses in 6:01.49 #rowing #rowtorio #Rio2016 🇺🇸🚣🏼🏅

Straks roeit de mannen acht nog in hun finale.

Van Riessen wint na fotofinish

Ook Laurine van Riessen is, na een zeer sterke herkansing, verder naar de halve finales op het onderdeel keirin. In de herkansingsronde slaagde ze er maar net in om te winnen van haar Nieuw-Zeelandse tegenstander. Er was een fotofinish nodig om te bepalen wie als eerste over de streep kwam . Doordat Van Riessen als eerste eindigde, doet ze mee aan de volgende ronde.

Twitter avatar erikvanderl Erik van der Linden Het verschil tussen winnen en verliezen, doorgaan of afvallen is heel, heel, heel erg klein! #CyclingTrack #Rio2016 https://t.co/KjrtGIisUe

In haar eerste heat werd de Nederlandse bijna van de baan gereden bij een valpartij. Ook Elis Ligtlee plaatste zich voor de halve finales door haar heat te winnen.

Hoogland naar herkansingen op sprint

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland gaat via de herkansingen om 16:05 uur proberen om de volgende ronde van het onderdeel sprint te halen. Zijn tegenstander, de Fransman Gregory Baugé, was hem te slim en daardoor ook te snel af.

Elis Ligtlee ronde verder op keirin

Elis Ligtlee heeft zich rechtstreeks geplaatst voor de volgende ronde op het onderdeel keirin bij het baanwielrennen. De regerend Europees kampioene werd naar buiten gedrongen in de bocht voor de finish, maar wist na een sterke sprint alsnog als eerste binnen te komen.

Van Riessen ontsnapt aan valpartij

Laurine van Riessen is ternauwernood ontsnapt aan een flinke valpartij. Op het onderdeel keirin kon de Nederlandse baanwielrenster nog maar net op de baan blijven - op millimeters van de bovenrand van de boarding wist ze nog net terug te sturen. Uiteindelijk werd ze derde in haar heat, waardoor ze zich in ieder geval plaatst voor de herkansingen, later vandaag. Het is niet zeker of ze van start gaat; aan de valpartij hield Van Riessen een pijnlijke pols over.

Twitter avatar daanvandenberg Daan van den Berg De beelden van de wonderbaarlijke redding van Van Riessen. RT @MarkRijk: https://t.co/pCW2xv0d3o

Luiten niet scherp op eerste holes

Joost Luiten heeft de eerste twee holes op dag drie gehad. Hij staat nu twee boven par, en dat was niet zoals hij het zich had voorgesteld. Op zijn blog schreef Luiten nog wel hoop te hebben op de medailles, maar dan moet het wel beter dan het nu gaat.

"Ik ben iets gestegen in het klassement, maar sta een flink eind weg van de medailles. Maar ik geef de hoop natuurlijk nog lang niet op. Het veld staat redelijk dicht bij elkaar dus met een goede ronde morgen kan ik flink gaan stijgen. (...) Ik geloof dat het kan, het is alleen zaak mijn ijzers dichter bij de hole te gaan slaan."

Kijken: 360°-video van de Olympische roeibaan

Er wordt zaterdag bij de dames en heren acht geroeid. Voor als je zelf wilt ervaren hoe het is om (zonder last van smerig water!) over de Olympische roeibaan te varen, bekijk dan hieronder de 360°-video die de organisatie online zette.

Luiten gestart derde dag golftoernooi

Golfer Joost Luiten heeft wat goed te maken op de derde dag van het Olympisch golftoernooi. Hij betrad om 14:15 de golfbaan in Rio, waar tennisser Robin Haasse hem kwam aanmoedigen.

Twitter avatar robin_haase Robin Haase The one sport you just can not play in a stadium. #olympics #rio @TeamNLtweets. Lets go @joostluiten https://t.co/hzUklL43nq

Luiten staat momenteel gedeeld op de dertigste plaats in het eindklassement. Vrijdag eindigde de Nederlander op plek 22, vijf slagen achter de Nieuw-Zeelander Danny Lee.

Twitter avatar Golfnl GOLF.NL Aan de drives op hole 1 ligt het niet... Nu moet @joostluiten snel op jacht naar broodnodige birdies. #OlympicGolf https://t.co/Eo6efjaK8S

Badminton: Piek en Muskens door ondanks verlies

De Nederlandse badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens hebben hun laatste groepsduel verloren van Japan. Piek en Muskens, die al zeker waren van plaatsing in de kwartfinale, werden met 9-21 - 11-21 weggespeeld door het Japanse duo Misaki Matsutomo en Ayaka Takahashi. De Japanners voeren al een jaar de wereldranglijst aan en zijn favoriet voor een medaille. Nederland staat elfde.

Dag 8 van de Spelen: medaillekansen voor roeiploeg

Op dag 8 van de Spelen in Rio gaat de roeiploeg voor de medailles: de Holland Acht en de Dames Acht staan in de finale.

Lees ook: kan de Holland Acht goede reeks voortzetten?

Ook wordt er gefietst op de baan: Laurine van Riessen, Jeffrey Hoogland en Ellis Ligtlee fietsen op het onderdeel keirin en in de sprint. Er is verder veel beachvolleybal: de Nederlandse duo’s Meeuwsen en Brouwers (m) en Van Iersel en Meppelink (v) komen in de achtste finales in actie. Later op de middag spelen de Nederlandse hockeysters tegen Duitsland. Bij het schoonspringen staat de Nederlandse Uschi Freitag in de halve finale op de driemeterplank

En een druk nachtprogramma

Want Dafne Schippers gaat rond die tijd voor het goud op het koningsnummer: de 100 meter sprint bij de vrouwen. Om 02.00 uur is eerst nog de halve finale. Eerder op de dag probeert Churandy Martina zich te kwalificeren voor die afstand.

Ook Ranomi Kromowidjojo doet mee voor een medaille; ze start omstreeks 03.00 uur in de finale van de 50 meter vrije slag.

Het volledige programma:

12.30 - 21.00 uur: Golf, derde ronde mannen, met Luiten
13.50 -16.40 uur: Roeien, finales (met mogelijk Acht mannen/vrouwen)
14.30 -17.50 uur: Atletiek, tweede middagsessie (o.a. zevenkamp vrouwen, kwalificatie/eerste ronde 100m (m) met Martina)
16.00 - 06.00 uur: Beachvolleybal, achtste finales, met Nederland
17.00 - 01.00 uur: Tennis, finale(s) vrouwen enkelspel
17.30 uur: Hockey (v), Nederland – Duitsland
18.00 - 05.00 uur: Voetbal, kwartfinales mannen
21.00 - 22.40 uur: Schoonspringen, halve finales driemeterplank (Uschi Freitag)
21.00 - 23.25 uur: Baanwielrennen, met o.a. finale Keirin (v) met mogelijk Nederlanders
01.00 - 04.15 uur: Atletiek, tweede avondsessie (o.a. finale 100 meter vrouwen met Schippers, finale zevenkamp vrouwen met o.a. Broersen)
03.00 - 04.30 uur: Zwemmen, finales (o.a. 50 meter vrij vrouwen en 4x100m wisselfinales)

    • Eva Smal
    • Arjan Meesterburrie
    • Sjoerd Klumpenaar
    • Guus Ritzen