‘Rotterdamse politie koploper integriteitsonderzoeken’

De Rotterdamse politie voert drie keer zoveel integriteitsonderzoeken uit als de eenheid in Den Haag, en vijf keer zo veel als die in Amsterdam.

Foto: Koen van Weel / ANP

Van de tien Nederlandse politie-eenheden voert de Rotterdamse politie verreweg de meeste integriteitsonderzoeken uit. Dat blijkt uit cijfers van Trouw. Daarbij vielen er in Rotterdam meer ontslagen na ernstige overtredingen.

In Rotterdam werden in 2015 driehonderd mogelijke integriteitsschendingen onderzocht. Ter vergelijking: in Den Haag werden vorig jaar 95 van zulke onderzoeken uitgevoerd, in Amsterdam 67. Dit terwijl het korps in Rotterdam qua grootte (6.126 medewerkers) vergelijkbaar is met dat van de andere twee grote steden.

Eerder dit jaar werden er al cijfers vrijgegeven over integriteitsonderzoeken bij de politie in Nederland, maar die waren niet op te splitsen per politie-eenheid. Trouw verkreeg de cijfers via een wob-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur).

Rotterdam registreert meer

Een deel van de integriteitsonderzoeken wordt uitgevoerd na klachten van burgers, die bijvoorbeeld vinden dat zij te maken hebben met machtsmisbruik door een agent. Ook kan het initiatief voor een onderzoek vanuit de eenheid zelf komen. In een reactie aan Trouw verklaart de Rotterdamse politie vanwege een streng registratiebeleid. Iedere overtreding, hoe klein ook, wordt vastgelegd.

Integriteit is op het moment een heet hangijzer bij de politie. In juli trad de top van de Centrale Ondernemingsraad van de politie tijdelijk terug toen bleek dat sommige leden er een riant declaratiegedrag op nahielden.

Lees ook: OR Politie verloor ‘moreel kompas’ met feestjes