Gesprekken VS en Turkije over uitlevering Gülen mislukt

Volgens Turkije zit Gülen achter de mislukte coup in juli. De VS willen bewijs zien.

De Turkse geestelijke Gülen.
De Turkse geestelijke Gülen. Foto Thomas Urbain / AFP Photo

De onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Turkije over een eventuele uitlevering van geestelijke Fethullah Gülen, zijn mislukt. Turkije had de Amerikanen gevraagd om Gülen, die in de bossen van Pennsylvania woont, uit te leveren. Zij zien hem als de aanstichter van de mislukte coup op 15 juli.

Maar die onderhandelingen tussen de VS en Turkije zijn dus op niets uitgelopen, meldt Reuters zaterdag. Het persbureau schrijft dat de Turkse premier Yildrim dat zei tijdens een bijeenkomst met Turkse journalisten.

Lees meer over Gülen: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Hard bewijs

Yildrim, tegen de groep journalisten:

“Het belangrijkste onderdeel in de verbetering van onze betrekkingen met de VS, is de uitlevering van Gülen. Waarover geen onderhandeling mogelijk is.”

De VS hebben Turkije al eerder duidelijk gemaakt dat ze hard bewijs willen zien dat Gülen daadwerkelijke achter de coup zat. Dat heeft Turkije tot nu toe niet kunnen overhandigen.

Wel is er een aantal bekentenissen van coupplegers die na de mislukte putsch zijn gearresteerd. Het probleem hiermee is dat er aanwijzingen zijn dat mensen na de couppoging zijn gemarteld. Bekentenissen die door marteling verkregen zijn, zijn niet geldig als bewijs.

Lees ook: Waarom Turken wél denken dat Gülen achter de coup zat

De Amerikaanse vice-president brengt later in augustus een bezoek aan Turkije Joe Biden, minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat in oktober langs.

De mislukte coup

Bij de mislukte staatsgreep op 15 juli kwamen 240 mensen om het leven. In de nasleep ervan hield de Turkse regering ‘een grote schoonmaak’: meer dan tienduizend (vermeend) gülenisten zijn sindsdien opgepakt of uit hun ambt gezet, onder wie advocaten, journalisten en docenten.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Turkse regering zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen. De opgepakte gülenisten zijn volgens hen in sommige gevallen gemarteld. Turkije ontkent deze beschuldigingen.

    • Guus Ritzen