Amerikaanse regering slaat alarm in Puerto Rico om zika

De vrees voor een uitbraak van het virus op Puerto Rico is groot, vanwege het tropische klimaat en de slechte voorzieningen.

Foto: AP / Felipe Dana

In Puerto Rico heeft de Amerikaanse regering de medische noodtoestand uitgeroepen in verband met het zika-virus. De maatregel werd genomen om extra federaal geld beschikbaar te maken om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt over het eiland, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid aan persbureau Reuters.

Dankzij dit geld kunnen op Puerto Rico werklozen worden omgeschoold zodat zij kunnen meehelpen in de bestrijding van het virus. Er werden bij het afkondigen van de maatregelen vrijdag (lokale tijd) echter geen directe stappen bekendgemaakt.

Grote vrees voor uitbraak

De angst voor een grote uitbraak op het 3,5 miljoen inwoners tellende eiland is groot vanwege het tropische klimaat en de relatief slechte voorzieningen die moeten beschermen tegen muggen. Donderdag maakte de Amerikaanse regering al 81 miljoen dollar vrij om de bestrijding van het virus te verhogen.

Op het eiland zijn al meer dan 10.600 gevallen van zika medisch vastgesteld, onder wie bij meer dan 1.000 zwangere vrouwen. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het ministerie waarschijnlijk nog hoger. Het zika-virus is met name gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw het virus oploopt, kan de baby met microcefalie ter wereld komen; een aandoening waarbij de schedel van het kind te klein is en de hersenen worden aangetast.

Puerto Rico is een niet-geïncorporeerd gebied van de Verenigde Staten, wat wil zeggen dat het zelfbestuur heeft maar onder de soevereiniteit van Washington valt. De laatste keer dat de Amerikaanse regering een medische noodtoestand afkondigde was in 2012, toen superstorm Sandy de kustlijn van de staat New Jersey zwaar trof. Door de storm liepen straten in de stad New York vol water.