‘IS laat honderden burgers vrij bij vlucht uit Manbij’

De vrijgelaten burgers werden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gebruikt als levend schild.

Syrische burgers in Manbij zoeken een veilig heenkomen na te zijn geëvacueerd door strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Foto: Rodi Said / Reuters

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft bij de vlucht uit de Noord-Syrische stad Manbij ‘enkele honderden’ burgers vrijgelaten. Dat meldt persbureau AFP.

Vrijdagavond lieten troepen van de Syrische Democratische Strijdmacht weten dat ze Manbij volledig hebben heroverd op IS. Daarbij werden ze gesteund door Amerikaanse troepen. IS-militanten ontvluchtten de stad in een colonne van zo’n vijfhonderd voertuigen, en reden richting het gebied rond Jarablos. Bij hun vlucht zouden de IS-strijders volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zo’n tweeduizend burgers onder dwang hebben meegevoerd als levend schild.

Tijdens de vlucht wist een groep gevangengenomen burgers te ontkomen. Sommigen gaven aan gevlucht te zijn, anderen te zijn vrijgelaten. Onder de gevangengenomen burgers bevinden zich volgens de strijdkrachten ook vrouwen en kinderen, evenals inwoners van Manbij die represailles van de strijdmacht vrezen.

De afgelopen weken werd fel gevochten rondom Manbij, dat ten noordoosten van Aleppo ligt. Een kleine groep IS-strijders had zich verschanst in de stad, waarbij ze zich beschermden tegen bombardementen.

Tekst gaat verder onder kaart.

Manbij ligt aan de doorgaande weg tussen Aleppo en Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat van IS. Vanwege die ligging was Manbij als doorvoerpunt van groot strategisch belang voor IS. Volgens het Observatorium zijn er bij de strijd om de stad meer dan 1.750 doden gevallen.

Het offensief waarin Manbij werd heroverd werd eind mei ingezet. Tijdens de campagne beweerde het Syrische regime dat Duitse troepen zouden meevechten aan de kant van de Syrische Democratische Strijdmacht. Duitsland ontkende dat dit het geval was. Het was al wel bekend dat er Franse en Amerikaanse elitetroepen aanwezig zijn in het gebied.

    • Sjoerd Klumpenaar