Drukste zaterdag op Franse wegen door vakantieverkeer

Tegen de verwachting in staat er op Franse wegen ruim 800 kilometer file, het hoogste aantal deze zomer.

Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming. Foto Guus Schoonewille / ANP

Nederlanders die zaterdag met de auto naar hun vakantiebestemming in Frankrijk zijn vertrokken moeten rekening houden met lange files. Tegen de verwachting in is zaterdag namelijk de drukste dag op de Franse wegen deze zomer, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Eerder werd nog uitgegaan van een ‘rode zaterdag’ op de Franse wegen: na twee eerdere zwarte zaterdagen deze zomer, werd voor 13 augustus minder drukte voorspeld. De VID spreekt nu echter van een totaal aantal van 854 kilometer file rond de klok van 14.00 uur. Dat is veel meer dan de 601 kilometer file van vorige week. Volgens de VID heeft de drukte te maken met het lange weekeinde voor Fransen door de viering van de Maria-Tenhemelopneming, een katholieke feestdag.

Twitter avatar vid VID Wow: in Frankrijk staat 830 (!) km file. ‘Rode zaterdag’ is zomaar de drukste van de hele zomer #vakantie https://t.co/mGLl1XvhAR

Met name de bekende Autoroute du Soleil (A7) had te kampen met enorme drukte. Daar stond vanochtend al 70 kilometer file. Tussen de Zuid-Franse steden Lyon en Orange bedraagt de extra reistijd zeker drie uur.

Ook verkeersdrukte voor ‘terugkeerders’

Volgens de VID staan terugkerende vakantiegangers zaterdag vooral in Zwitserland en België vast. Voor de Zwitserse Gotthardtunnel staat richting Duitsland 10 kilometer file. Nederlanders die in Italië vakantie vierden krijgen hierdoor te maken met twee uur extra reistijd. In België bedraagt de extra reistijd door werkzaamheden zeker een uur op de E19 tussen Breda en Antwerpen.

    • Etienne Verschuren