Dit is precies wat je met straatfotografie wil bereiken

Schaft, de winnaar van de juryprijs in de maand juli van NRC's fotowedstrijd.
Schaft, de winnaar van de juryprijs in de maand juli van NRC's fotowedstrijd. Foto: Huub Louppen

Met zijn foto Schaft wint hobbyfotograaf Huub Louppen (64) uit Velp de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand juli, met als thema ‘Straatleven’.

“Dit lijkt wel een nostalgisch plaatje, maar is toch ook heel erg van nu. Doordat die mannen je recht aankijken is er meteen interactie. Een heel gewoon tafereel is zo een heel indringende foto geworden,” oordeelt de vakjury lovend. “Dit is precies wat je met straatfotografie wil bereiken.”

Louppen: “Ik kom de hoek om bij de Spuistraat en zie daar een paar mannen zitten schaften. Opeens krijgen ze door dat ik een foto van ze maak. Ze voelen zich betrapt, je ziet de verontwaardiging op hun gezichten. ‘Hé, wat moet dat?’, roepen ze nog. Maar ik steek mijn duim omhoog, trek een brede glimlach en loop snel weer door. Ja, stel je voor: als je reageert moet je misschien de foto nog verwijderen ook.”

Bekijk ook Dit zijn de winnaars van de NRC-Kamera Express fotowedstrijd van juli

Mooie achtergrond

Louppen begon zo’n vijftien jaar geleden met fotograferen. “Straatfotografie is eigenlijk het enige wat ik doe. Op straat gebeurt altijd wel wat. Wat ik fotografeer zijn toevallige dingen, is nooit geregisseerd. Ja, soms zie je een mooie achtergrond: ribbels van neergelaten jaloezieën bijvoorbeeld, of een kale vlakte. Dan blijf ik wel even wachten; wie weet wat er nog voorbijkomt.”

Lees ook ‘Ik probeer de spontane momenten te pakken’, over de winnaar van de publieksprijs

Mondriaan

Wat ik ook graag doe: in musea foto’s maken van mensen die naar kunst kijken. Leuk om erop te letten of ze lijken op het schilderij, met hun kleding bijvoorbeeld. Soms zie je truien voor een Mondriaan staan, die passen er zo in! Ach, ik kijk gewoon graag naar mooie dingen. En het leuke is: als je die vastlegt met een kader eromheen, worden ze nog veel mooier.”

Meer foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand augustus is Ontspanning.

    • Jos Jägers