De nacht in Rio: Succesvolle optredens Schippers en Kromowidjojo

Na de gouden medailles voor de roeisters Ilse Paulis en Maaike Head overdag en die voor windsurfer Dorian Rijsselberghe in de avonduren, verliep ook de Olympische nacht behoorlijk succesvol voor Nederland.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Dafne Schippers en Sifan Hassan plaatsten zich moeiteloos voor hun halve finales, zwemster Ranomi Kromowidjojo bereikte de finale van de 50 meter vrij en beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst gingen door naar de laatste acht.

Schippers: Boem daar is het gevoel!

Dafne Schippers mocht eindelijk in actie komen. Ze won haar serie op de 100 meter met speels gemak in 11.16. Volgens redacteur Henk Stouwdam in Rio de Janeiro zegt die tijd lang niet alles:

“Dat zegt in zoverre iets over haar vorm, dat de sprintster scherp is en zich in haar voorbereiding op de serie niet heeft laten verrassen door een oneffenheid. Dat gold overigens ook voor haar concurrenten, die allen fluitend de tweede ronde bereikten.”

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Schippers zelf zei tegen de NOS dat ze pas in het stadion het Olympische gevoel echt te pakken kreeg:

“Ik heb er echt zoveel zin in, je werkt er zo lang voor en eindelijk mag ik. Ik kom het stadion binnen en boem daar is het gevoel! Vanochtend werd ik wakker en ik voelde nog niks, geen spanning niks. Toen dacht ik: ‘Oh komt dat nog?’, want ik heb dat wel een beetje nodig.”

Kromiwidjojo als derde naar finale

Ranomi Kromowidjojo zwom in de halve finale van de 50 meter vrij de derde tijd: 24.39. Ze denkt de komende nacht in de eindstrijd nog wel een tikkeltje harder te kunnen zwemmen, zei ze tegen persbureau ANP:

“In de series heb ik nog vrij behoudend gezwommen, nu gaf ik wel gas. Je moet ook wel maximaal gaan, anders haal je de finale niet. Maar ik eis van mezelf dat ik in de finale ‘max-max’ ga en alles eruit knal.”

De bus waarin Kromowidjojo en een aantal andere zwemsters zaten was verdwaald op het Olympisch Park en daarom begon haar halve finale ruim een half uur later dan gepland. Inge Dekker redde het niet. Zij eindigde in de halve finales met 25.31 als zestiende en laatste.

Beachvolleyballers bij laatste acht

Het beachvolleybalkoppel Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst bereikte zonder al teveel problemen de kwartfinale. De Nederlanders waren met 21-18 en 21-15 te sterk voor de Mexicanen Virgen en Ontiveros.

Als het andere Nederlandse duo Brouwer en Meeuwsen ook hun achtste finale winnen dan wordt de kwartfinale een Nederlands onderonsje en staat er dus in elk geval één Oranje-team bij de laatste vier. Dat kan nog gezellig worden in het Olympisch dorp, want de vier Nederlandse beachvolleyballers delen een appartement.

Verrassingen in het zwembad

Michael Phelps is er niet in geslaagd zijn 23e gouden medaille te pakken. In de finale van de 100 vlinder werd hij verslagen door Joseph Schooling uit Singapore. Phelps moest het zilver opvallend genoeg delen met twee andere zwemmers: László Cseh en Chad Le Clos.

Toch blijft de medaillehonger van de ‘menselijke vis uit Baltimore‘ zeldzaam, schrijft Rob Schoof vanuit Rio de Janeiro.

De 35-jarige veteraan Anthony Ervin pakte zestien jaar na zijn zege in Sydney opnieuw de gouden plak op de 50 meter vrije slag. Hij versloeg de grote favorieten Florent Manaudou en Nathan Adrian in een tijd van 21.40 met minimaal verschil.

Het was op het misgelopen goud van Phelps na sowieso een hele succesvolle avond voor het Amerikaanse zwemteam. Maya DiRado won verrassend de 200 meter rugslag en Katie Ledecky pakte de 800 vrij met een nieuw wereldrecord.

Sifan Hassan wint ‘per ongeluk’ haar serie

Ook de door blessureleed geteisterde medaille-kandidaat Sifan Hassan kwam voor het eerst in actie. De atlete bleef angstaanjagend lang helemaal achterin de grote groep lopen in haar serie op de 1500 meter, maar dankzij een imponerende eindspurt was ze alsnog de snelste van het veld.

Toch was dat niet de bedoeling zei ze tegen de NOS:

“Ik zat achter en wilde gewoon derde of vierde worden, maar iedereen liep gewoon rustig en niemand vindt het belangrijk om te winnen en per ongeluk werd ik eerste.”

Ander nieuws uit de Olympische nacht

- Atleet Liemarvin Bonevacia heeft de halve finale bereikt op de 400 meter. Hij kwalificeerde zich rechtstreeks door als derde in zijn serie te eindigen.
- Windsurfer Dorian van Rijsselberghe kon zelf ook amper bevatten dat hij het weer had geflikt, schrijft Rob Schoof over zijn nieuwe gouden plak
- De Nederlandse handbaldames hebben na hun eigen gelijkspel tegen Zweden en het latere verlies van Zuid-Korea tegen Frankrijk de kwartfinale bereikt.
- De Nederlandse hockeymannen moeten het in de kwartfinale opnemen tegen wereldkampioen Australië, blijkt uit de eindstand in de groepen.
- Sir Bradley Wiggins is nu de succesvolste Britse Olympiër ooit. De voormalig tourwinnaar won op de ploegenachtervolging zijn vijfde gouden medaille en zijn achtste in totaal.
- Europees kampioene Anouk Vetter staat na de eerste dag van de zevenkamp op een verdienstelijke zevende plaats. Vandaag volgen de drie afsluitende onderdelen.
- Eindelijk een succesje bij het baanwielrennen: Jeffrey Hoogland bereikte de achtste finale bij de sprint, nadat Theo Bos al in de kwalificatie was uitgeschakeld.

    • Arjan Meesterburrie