Dafne Schippers moeiteloos naar halve finale 100 meter

Natuurlijk kostte het Dafne Schippers zaterdagnacht geen moeite zich op de Spelen in Rio de Janeiro te plaatsen voor de halve finales van de 100 meter. Ze is te goed om in die fase van het olympische toernooi te struikelen. Maar het moet wel gebeuren en een foutje is snel gemaakt.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Schippers liep een tijd van 11,16 seconden. Dat zegt in zoverre iets over haar vorm, dat de sprintster scherp is en zich in haar voorbereiding op de serie niet heeft laten verrassen door een oneffenheid. Dat gold overigens ook voor haar concurrenten, die allen fluitend de tweede ronde bereikten.

De eerste start bood Schippers vooral de gelegenheid aan de omstandigheden in het matige bezette Olympisch Stadion te wennen. Even het startblok checken en even de baan voelen. Altijd prettig als die kennismaking erop zit.

Het startblok is lekker groot, dus naar wens, zei Schippers na haar race. Over haar start, waaraan ze in aanloop naar de Spelen intensief heeft geschaafd, was ze redelijk tevreden. Alleen de reactiesnelheid had ze graag wat sneller gewild.

Verder geen klachten van Schippers over haar olympisch debuut als sprintster - vier jaar geleden in Londen deed ze mee als zevenkampster. Ze kon ontspannen lopen en hoefde geen energie te verspillen. Zou ook zonde zijn, zei ze. Die brandstof heeft ze de komende de week nog hard nodig.

Over de verhoudingen op de 100 meter is weinig te zeggen. Of na zaterdagnacht toch iets. Shelly-Ann Fraser-Pryce, de Jamaicaanse titelverdedigster die in Rio de Janeiro op jacht gaat naar haar derde opeenvolgende gouden medaille op de 100 meter, liep als enige favoriet onder de 11,00 seconden: 10,96. Dat indiceert een goede vorm, waaraan in de aanloop de Olympische Spelen werd getwijfeld.

Fraser-Pryce sukkelde met een teenblessure die haar weg hield van vele wedstrijden. Haar voorbereiding op de Spelen werd er ernstig door verstoord. Maar het ziet er naar uit dat de kleine Jamaicaanse op tijd fit is, want ze liep wel heel makkelijk de snelste tijd van de avond.

Uit de Verenigde Staten geen nieuws voor Schippers. Tori Bowi, English Gardner en Tianna Bartoletta liepen met de handrem op en noteerden met Schippers vergelijkbare tijden. De enige concurrentie een beetje achterbleef was Elaine Thompson uit Jamaica. Voor wat het waard is.

Na een avondje aftasten kunnen de vrouwen met de razendsnelle benen zich zondag niet meer verschuilen. In achtereenvolgens de halve finale en finale zullen ze hun ware vorm moeten demonstreren. Dan pas zal blijken wat de zelfverzekerde houding van Dafne Schippers werkelijk waard is.

    • Henk Stouwdam