Zo smerig wordt je niet-afgeknipte festivalpolsbandje

Een Australisch radiostation zocht uit hoeveel bacteriën er na weken of maanden op te vinden zijn.

Foto Wikimedia Commons / Don-vip

Weinig mensen zullen de woorden ‘festival’ en ‘gezond’ in één en dezelfde zin bezigen. Veel drank, een pilletje of poedertje hier en daar, in combinatie met slaapgebrek en een dieet van fastfood, valt niet echt te karakteriseren als de ultieme lichaamsverzorging. En het gemiddelde geluidsniveau zal ook niet bevorderlijk zijn voor de houdbaarheid van je trommelvliezen.

Eén festivalgewoonte levert echter wellicht het grootste risico op voor je gezondheid: het weigeren af te knippen van je polsbandje. Presentatoren van het Australische Triple J zochten uit hoe vies het kan zijn als je weken of maanden te koop blijft lopen met op welk geweldig onontdekt festival je samen met tienduizenden anderen geweest bent.

“Het ergste scenario,” zegt microbioloog Nick Coleman van de Universiteit van Sydney in het filmpje, “is dat er veel bacteriën opzitten, die ook nog schadelijk zijn.” Bijvoorbeeld E. coli. Daar kun je misselijk van worden en diarree van krijgen.

De polsbandjes worden in een buisje gestopt. Vier dagen lang krijgen de bacteriën de tijd om te groeien, zodat er daarna geanalyseerd kan worden hoeveel er op het bandje zitten en welke soort.

Lees ook: 10 acts op Lowlands om naar uit te kijken

Stafylokokken

Er is eerder onderzoek gedaan naar de bacteriën op polsbandjes. Onderzoeker Alison Cottell van de Universiteit van Surrey trof op polsbandjes die twee jaar lang niet waren afgeknipt twintig keer meer bacteriën aan dan op gewone kleding. Daaronder stafylokokken, waarvan sommige types resistent kunnen zijn tegen antibiotica.

Toch iets om over na te denken, mocht je vinden dat je omgeving ook volgend jaar maart nog moet kunnen zien dat je in augustus naar Lowlands bent geweest.

    • Joram Bolle