Opinie

Yuri de sloerie

Youp

Toch nog maar even dat hilarische YouTube-filmpje van de vroegere voorzitter van het NOC*NSF teruggekeken. Erica straalbezopen in de studio bij Edwin Evers. Vancouver 2010. Ze kwam van een etentje met Willem-Alexander. Op dat moment nog Kroonprins Pils. Ben toen trouwens nog meer van Erica gaan houden. Vooral omdat ze met haar zatte kop uitlegde wat een bobo zoal de hele dag doet tijdens de Spelen. Niks dus. Met hele roedels Bolhuizen andere Bolhuizen ontvangen. Proost. Of Terpstra na dit gênante akkefietje op het eerste het beste vliegtuig naar Schiphol is gezet? Misschien wel, maar waarschijnlijk is het haar gewoon niet gelukt om de Canadese taxichauffeur uit te leggen waar ze precies heen moest.

Maar Yuri moest dus wel naar huis. Wegens een gezond nachtje doorzakken. Negen dagen voor de finale een paar biertjes. Zo’n actie wordt in die kringen ook wel een Ericaatje genoemd. Even weg uit het benauwde olympisch dorpje vol monomane resultaatpsychologen, wereldvreemde ijsjackinvriezers en fanatieke vetpercentagecontroleurs.

En hij is natuurlijk met wat herrie thuisgekomen. Heeft waarschijnlijk die kleuterklas wakker gemaakt. Ik bedoel die jarenlang mishandelde paardenstaartjes van de damesturnploeg. Die kinderen worden al vanaf hun zesde mentaal misbruikt door enge gymnastiekleraren, die hun hele leven niks anders hebben gezien dan het interieur van bedompte zweetzaaltjes. En die zijn natuurlijk jaloers gaan klikken bij Maurits Hendriks, de Chef de Mission die mij door dat enge ringbaardje altijd doet denken aan een tweederangs Duitse pornoacteur. En Maupie heeft keihard ingegrepen. Regels zijn regels! Het is inderdaad allemaal niet zo handig van onze Yuri, maar een beetje herder houdt zijn zwarte schaap bij de kudde. Of hij zorgt dat hij een lieve hond heeft die dat regelt. De turncoach had het gewoon binnenskamers moeten oplossen. Een goed gesprek onder vier oren. Zonder die humorloze Hendriks erin te betrekken.

Na de Olympische Spelen gaat onze Chef de Mission weer het schnabbelcircuit in en staat hij drie keer per week op saaie congressen tegen brave kantoortypes te oreren hoe je moet managen. Nou zo niet Maupie. Het uitgegleden enfant terrible Yuri van Gelder had je juist moeten beschermen. Tegen zichzelf en tegen de publieke opinie.

Daarbij lopen er wel ergere gevallen in dat TeamNL van je rond. Denk maar aan die gecoiffeerde Limburgse vrouwenmepper Camiel Eurlings, die ooit in Sotsji samen met onze koning de dictatoriale hielen van Poetin stond te likken. Proost Vladimir. Leuk dat je er bent!

De legendarische Nederlandse hockeybondscoach Wim van Heumen speelde in Keulen ooit om vijf uur ’s morgens voor nachtportier in een hotel. Twee starnakel bezopen vedetten uit zijn team dachten dat ze steentjes tegen het raam van een van de braafste spelers hadden gegooid. Het bleek het raam van de kamer van de bondscoach. Hij wenste de heren welterusten, stelde ze de volgende dag gewoon op en gaf ze allebei vanaf de bank een vette knipoog toen ze scoorden. Meneer Van Heumen was namelijk zelf ook jong geweest.

Dat is het probleem met die Hendriks. Die was op zijn twintigste al bejaard. Dat lees je, zie je en hoor je in alle interviews. Tragische sukkel die het sporten bloedserieus neemt en liefst zoveel mogelijk zelf in beeld komt. Dagelijks orakelt hij als een wethouder Hekking over zijn superbelangrijke functie achter de schermen. Het gaat maar om een paar muffe medailles Maupie! Get a life.

Waarom heeft Maupie die Yuri er eigenlijk uitgeflikkerd? Ik had hem gezien de uiterst magere medailleoogst juist naar voren geschoven. Als voorbeeld voor de zwemploeg. Het enige wat zij deze Spelen bereikt hebben is dat er niemand is verzopen. Verder hadden de judoka’s, baanwielrenners en boksers ook beter een gezellig slokje voor hun wedstrijden kunnen nemen. Alleen de hockeyers en roeiers liggen op schema. Allebei sporten met een gezellige bar in hun clubhuizen.

Inmiddels heeft de rechter geoordeeld. Gereformeerde Maupie heeft gewonnen, dus bon vivant Yuri moet thuisblijven. Louter losers. Ik feliciteer Maupie en wens hem veel succes in zijn nieuwe functie. Ik ga er namelijk van uit dat hij volgend jaar de nieuwe Chef de Mission van Noord-Korea wordt. En Yuri nodig ik komend seizoen uit als ik in Carré speel. Mag hij samen met Erica in de koninklijke loge en heb ik voor een keer Bonnie St. Claire in mijn voorprogramma. Proost!